to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 13.12.2017

Πολιτική

Σ. Βαρδάκης: «Μαύρη προπαγάνδα όσα λέει η αντιπολίτευση τρία χρόνια τώρα ή χρίζουν ειδική μεταχείριση»

Παρέμβαση την Ολομέλεια της Βουλής για την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2018, έκανε Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας ότι τόσο ο Προϋπολογισμός όσο και οι λοιπές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης τα τρία τελευταία χρόνια αποτελούν απόδειξη ότι γίνεται προσπάθεια για να ανατραπούν οι πολιτικές που εξαθλίωσαν πραγματικά τον ελληνικό λαό.


Ο κ. Βαρδάκης έκανε μνεία στον προϋπολογισμό του 2016, με τον οποίο μπήκαν τα πρώτα θεμέλια για τη δημοσιονομική σταθερότητα και έγινε η αρχή ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Ο προϋπολογισμός του 2017 ήρθε να παγιώσει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Στην συνέχεια ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 0,5% το 2015, στο 4,2% το 2016, ποσοστό πάνω από οκτώ φορές μεγαλύτερο του στόχου που είχε τεθεί το 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Την ίδια χρονιά το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε πλεονασματικό στο 0,7%. Άρα, αυτή η δημοσιονομική πρόοδος οδήγησε σε έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία υπαγόταν από τον εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 15,1% του ΑΕΠ το 2009.

Επιπλέον τόνισε ότι τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας δημιουργήθηκαν επί θητείας προηγούμενων κυβερνήσεων, προκαλώντας σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς για την αγορά εργασίας, με το ποσοστό της απασχόλησης να μειώνεται κατά 4,6% σε ετήσιους μέσους όρους μεταξύ 2010 και 2013 και του ποσοστού ανεργίας φυσικά τότε να επιδεινώνεται κατά 15,8%.

Μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Βαρδάκης ανέφερε: «Κυρίες και Κύριοι της Αντιπολίτευσης, προβήκατε για μία ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα σε δυσοίωνες και καταστροφικές προβλέψεις και ευτυχώς πέσατε έξω. Ίσως ήταν και το τελευταίο σχέδιο της προπαγανδιστικής πολιτικής που κάνατε. Το 2015, δύο μήνες μετά τις εκλογές, ζητούσατε εκλογές και είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο μήνες κατέστρεψε τη χώρα. Το ίδιο λέτε και το 2017.

Οι πολιτικές διαφορές μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, είναι πολλές. Ο Προϋπολογισμός του 2018 έχει ως αφετηρία τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος βρήκε, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, τον δημοσιονομικό χώρο να επιστρέψει στον κόσμο 720 εκατομμύρια ως κοινωνικό μέρισμα, 315 εκατομμύρια περίπου, που αφορούν τις παράνομες παρακρατηθείσες εισφορές υγείας των συνταξιούχων, και άλλα 360 εκατομμύρια για την κάλυψη του κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η Κυβέρνησή μας έχει κοινωνικό πρόσωπο, με σκοπό την ελάφρυνση και τη βοήθεια σε ευάλωτα στρώματα. Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή των ετών 2015-2018 συνοδεύτηκε από τη σταδιακή ενίσχυση της προστασίας των οικονομικά ευάλωτων στρωμάτων με την πλήρη ανάπτυξη εργαλείων, όπως το ΚΕΑ, αλλά και παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας. Σε αντίθεση με όσα γράφονται και λέγονται για περικοπές προνοιακών παροχών, ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ενίσχυση και όχι περικοπές.

Σήμερα πλέον μπορούμε να πούμε ότι μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε τροχιά σταθερότητας και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)