to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν.Δ.: Ναρκοπέδιο ο δρόμος προς το συνέδριο

Σε κάθε νέα σφυγμομέτρηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει τη γενική τάση μείωσης της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., όσο κι αν η διαφορά παραμένει -προσώρας, τουλάχιστον- ευρεία.


Αλλιώς το φανταζόταν το συνέδριο της ερχόμενης εβδομάδας ο πρόεδρος της Ν.Δ. και... αλλιώς τείνει να εξελιχθεί: όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε πως στις 16-17 Δεκεμβρίου θα διεξαγόταν το “11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων” του κόμματός του, πίστευε ότι θα επρόκειτο για συνέδριο επαναβεβαίωσης της εσωκομματικής κυριαρχίας ενός “εν αναμονή πρωθυπουργού”. Ωστόσο, μία εβδομάδα πριν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε κύμα εσωστρέφειας αποκλείοντας την Ντ. Μπακογιάννη από μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. ενώ τώρα προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το συνέδριο δεν θα εξελιχθεί σε διαδικασία εσωστρέφειας, ζητώντας σχετικές διαβεβαιώσεις από τους προκατόχους του στην προεδρία του κόμματος.

Κι όλα αυτά, ενώ κάθε νέα σφυγμομέτρηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει τη γενική τάση μείωσης της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., όσο κι αν η διαφορά παραμένει -προσώρας, τουλάχιστον- ευρεία.

Ψάχνοντας πρωτοβουλίες

Τυπικά, η Ν.Δ. προβάλλει ήδη το επικείμενο συνέδριο ως “πανηγυρική” διαδικασία με 3.000 συνέδρους, που θα συμμετάσχουν στις συνεδριακές εργασίες ώστε να εγκρίνουν το “κυβερνητικό πρόγραμμα” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, αύριο και μεθαύριο, η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μαρ. Σπυράκη, αλλά και ο αρμόδιος για την κατάρτιση του προγράμματος, αντιπρόεδρος Κ. Χατζηδάκης, θα παρουσιάσουν αναλυτικά, με συνεντεύξεις Τύπου, όλους τους άξονες του συνεδρίου και τους σχεδιασμούς της ηγεσίας.

Αυτά, τυπικά. Ουσιαστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε μια εναγώνια διαδικασία αναζήτησης νέων πρωτοβουλιών, προκειμένου να μην “ξεφουσκώσει” η Ν.Δ., να αντιμετωπίσει το “ταβάνι” στη συσπείρωσή της που αναδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η χρεοκοπία της πολιτικής στρατηγικής της δεν θα πυροδοτήσει έναν γύρο εσωστρέφειας.

Μπούμερανγκ

Μάλιστα, η πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκλείσει, την περασμένη εβδομάδα, επιδεικνύοντας την άλλη όψη του νομίσματος του λαϊκισμού, την αδελφή του, Ντ. Μπακογιάννη, από μελλοντικά και πολιτειακά αξιώματα, υποτίθεται ότι ήταν το προανάκρουσμα “ανατρεπτικών κινήσεων”, όπως έλεγαν συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, ακόμη και στελέχη του στενού επιτελείου του προέδρου της Ν.Δ. παραδέχονται... εκ των υστέρων πως η κίνησή του αυτή έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει δεχθεί πολλά αρνητικά σχόλια από ακόμη περισσότερα “γαλάζια” στελέχη και βουλευτές για όσα είπε σε σχέση με την Ντ. Μπακογιάννη - σχόλια που προέρχονται ακόμη και από πρώην αρχηγούς της Ν.Δ.. Συν τοις άλλοις, ο αποκλεισμός της πρώην υπουργού από τον αδελφό της δεν έγινε αντιληπτός, εν τέλει, ως... μάχη κατά της οικογενειοκρατίας, αλλά μάλλον ως “αφυδάτωση” της Ν.Δ. - που γενικώς δεν φημίζεται για τον “πάγκο” της. Σαν να μην έφταναν αυτά, το γεγονός ότι η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη έχει αποφύγει να μιλήσει δημοσίως γι' αυτό το θέμα δείχνει πως οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη δεν ήταν συμφωνημένες με την ίδια, αλλά και πως η πρώην υπουργός δεν έχει καμία διάθεση να “σβήσει” την εσωκομματική φωτιά που ξέσπασε από τις δηλώσεις περί τον αποκλεισμό της.

Αναζητώντας συμμαχίες

Με άλλα λόγια, η παρούσα εσωκομματική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και εύθραυστη για τον Κυρ. Μητσοτάκη, αφού η εσωστρέφεια καιροφυλακτεί και τα ρήγματα δεν έχουν μόνο ενδονεοδημοκρατικά χαρακτηριστικά, αλλά ακόμη και οικογενειακά. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί στο... παρά 1' να διασφαλίσει ότι οι βασικοί “παίκτες” της “γαλάζιας” σκακιέρας δε θα τού επιφυλάξουν δυσάρεστες εκπλήξεις: μετά την συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα με τον Κ. Καραμανλή, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να έχει συναντήσεις με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Μεϊμαράκη, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις τους, να συζητήσει μαζί τους όλα τα εκκρεμή θέματα και να διασφαλίσει ότι ο δρόμος προς το συνέδριο δε θα εξελιχθεί σε εσωκομματικό ναρκοπέδιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)