to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 08.12.2017

Διεθνή

«Πράσινο» για την έναρξη της δεύτερης φάσης των συνομιλιών για το Brexit - Περίπου 35-39 δισ. λίρες ο λογαριασμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν το πρωί για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit που αφορά τους όρους του διαζυγίου και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Λονδίνου.


Ο λογαριασμός του Brexit για τη Βρετανία μεταξύ 35 και 39 δισ. λιρών αποτελεί μια δίκαιη διευθέτηση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Αναμένουμε ότι θα είναι μεταξύ 35 και 39 δισ. λιρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Φαίνεται ότι είναι μια δίκαιη διευθέτηση για τις υποχρεώσεις μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν το πρωί για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit που αφορά τους όρους του διαζυγίου και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Λονδίνου.

Επειτα από μήνες καθυστερήσεων, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν από την Δευτέρα μέχρι την αιφνίδια σημερινή πρωινή συνάντηση ανάμεσα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξή της, η Επιτροπή που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος των 27 ανακοίνωσε ότι θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει ότι επαρκής πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων»,αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι πολίτες της Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

 

Τουσκ: «Το δυσκολότερο είναι μπροστά μας» 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητεί περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit.

«Η δυσκολότερη πρόκληση είναι μπροστά μας», προειδοποίησε ο Τουσκ σε σύντομη δήλωσή του, χαιρετίζοντας «μία προσωπική επιτυχία» της Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, ο Τουσκ σημείωσε ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στην διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η ρήξη είναι δύσκολη, αλλά η ρήξη και η οικοδόμηση μίας νέας σχέσης είναι πολύ δυσκολότερη. Τόσο πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο εύκολο μέρος ... μένει ντε φάκτο λιγότερο από ένα έτος» για συνομιλίες, πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο 2019, προειδοποίησε.

Οι Ευρωπαίοι έχουν «φυσικά» τους όρους τους για την περίοδο μετάβασης κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, πράγμα που έχει ζητηθεί από την ίδια την Τερέζα Μέι.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε οτι η Βρετανία οφείλει να σεβαστεί όλους τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ενωσης. Αλλά δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μίας στενής σύμπραξης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την άφιξη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο Λονδίνο με μία συμφωνία για το Brexit ανά χείρας.

 

Μισέλ Μπαρνιέ: Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Οκτώβριο του 2018

Την επίτευξη συμφωνίας στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit χαιρέτισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες. «Σήμερα μετά από έξι μήνες δουλειάς δημοσιεύσαμε μια κοινή έκθεση με τα σημεία συμφωνίας» είπε ο Μ. Μπαρνιέ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα «απομένει πολλή δουλειά» σε «αρκετά ζητήματα».

«Η πρόοδος που επιτεύχθηκε είναι αρκετή προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση» επισήμανε, ενώ εξήγησε ότι εάν αυτή η συμφωνία εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τη «βάση» για μια συμφωνία αποχώρησης. Το τελικό κείμενο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2018, επισήμανε ο Μ. Μπαρνιέ.

Αναφερόμενος αναλυτικά στα τρία ζητήματα «προτεραιότητας» στα οποία επιτεύχθηκε συμφωνία, τόνισε ότι η θετική αξιολόγηση βασίζεται σε «αληθινή πρόοδο».

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, σημείωσε ότι τα 4,5 εκατ. των πολιτών που αποφάσισαν να ζήσουν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ προ Brexit θα διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα στη βάση τριών αρχών: 1. Η εφαρμογή θα είναι αμοιβαία, θα αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τους Βρετανούς στην ΕΕ, 2. Καμία διάκριση σε ό,τι αφορά την εθνικότητα και 3. Η ημερομηνία λήξης θα είναι αυτή της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ, με δυνατότητα παράτασης κατά τη μεταβατική περίοδο.

Αναφορικά με το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, ο Μ. Μπαρνιέ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα». Επίσης, ανέφερε ότι θα διατηρηθεί η ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση καθώς και η προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις θα πρέπει να βρεθούν στο μέλλον.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον οικονομικό διακανονισμό ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, στη βάση τριών αρχών: 1. Κανένα κράτος-μέλος δε θα κληθεί να πληρώσει περισσότερο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή να λάβει λιγότερα εξαιτίας του Βrexit, 2. Το Ην. Βασίλειο θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει λάβει ενόσω ήταν μέλος της ΕΕ και 3. Το Ην. Βασίλειο δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώσει ούτε περισσότερο ούτε πιο νωρίς από ό,τι εάν συνέχιζε να ήταν μέλος της ΕΕ.

O M. Mπαρνιέ ανέφερε πως τα σημεία αυτά συμφωνίας είναι «πολύ σημαντικά» προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις στις αρχές τις επόμενης χρονιάς στην επόμενη φάση, δηλαδή στη συζήτηση για τη μέλλουσα εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ υπογράμμισε πως διασφαλίζουν την αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης».


Ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζόνσον συγχαίρει την πρωθυπουργό Μέι 

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχάρη την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για τη συμφωνία διαζυγίου που πέτυχε με την ΕΕ ώστε οι συνομιλίες για το Brexit να περάσουν στο θέμα των εμπορικών σχέσεων.

«Συγχαρητήρια στην πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά της να επιτύχει τη σημερινή συμφωνία», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.

«Τώρα έχουμε στόχο να σφυρηλατήσουμε μια βαθιά και ειδική σύμπραξη με τους ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας παραμένοντας πιστοί στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -- ανακτώντας τον έλεγχο των νόμων, των χρημάτων και των συνόρων μας για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ένα “σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μπορεί ν’ αποφευχθεί ένα “σκληρό σύνορο” στην Ιρλανδία και να διατηρηθεί η οικονομική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η ίδια, τόνισε ότι η νέα συμφωνία ενισχύει τις δεσμεύσεις που είναι σχετικές με την ακεραιότητα της Βρετανίας.


Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τώρα να περάσει "στο επόμενο στάδιο της ταπείνωσης", ήταν η αντίδραση του Νάιτζελ Φάρατζ, του Βρετανού πολιτικού που ηγήθηκε του κινήματος υπέρ του Brexit, στην σημερινή συμφωνία στις Βρυξέλλες της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τους όρους του διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ.

"Μια συμφωνία στις Βρυξέλλες είναι μια καλή είδηση για την κα Μέι καθώς τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της ταπείνωσης", σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρώην αρχηγός του ευρωφοβικού UKIP.


Δεν θα υπάρξει «σκληρό σύνορο» στην Ιρλανδία 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα επί των όρων του διαζυγίου τους εξαιτίας του «Ιρλανδικού».

«Στη Βόρεια Ιρλανδία δίνουμε την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο», δήλωσε σήμερα με έμφαση η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εξάλλου, η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι «οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα μετά την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ».

Ως προς τον λογαριασμό του Brexit, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα είναι «δίκαιος» για τους βρετανούς φορολογούμενους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επί της μεθόδου υπολογισμού και όχι επί ενός συγκεκριμένου ποσού. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το ποσόν που θα προκύψει τοποθετείται μεταξύ 45 και 455 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Το Δουβλίνο ικανοποιημένο για την απουσία συνόρου επί της ιρλανδικής νήσου

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, που προβλέπει τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα «πολύ καλό αποτέλεσμα» για τους κατοίκους του νησιού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας.

«Η συμφωνία επετεύχθη. Η Ιρλανδία υποστηρίζει το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit, τώρα που έχουμε εξασφαλίσει εγγυήσεις για όλους επί της ιρλανδικής νήσου - προστατεύοντας πλήρως την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, την ειρηνευτική διαδικασία, την οικονομία ολόκληρου του νησιού και διασφαλίζοντας ότι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΡΟ επί της ιρλανδικής νήσου μετά το Brexit», έγραψε στο Tweeter ο Σάιμον Κόβενι.

«Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για όλον τον κόσμο στο νησί της Ιρλανδίας», πρόσθεσε.

 

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. «Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της».



Στέρτζον: Η παραμονή στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά είναι η μόνη λογική επιλογή

Αν είναι να προχωρήσει η Βρετανία στην έξοδό της από την ΕΕ η μόνη λογική επιλογή που υπάρχει είναι να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, προσθέτοντας ότι τώρα οι διαπραγματεύσεις θα περάσουν σε ένα νέο πιο δύσκολο επίπεδο.

"Ωραία να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων --όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και τώρα πράγματι δυσκολεύουν τα πράγματα. Αν προχωρεί το Brexit (θα ευχόμουν το αντίθετο) η παραμονή στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση είναι η μόνη λογική επιλογή. Και οποιεσδήποτε ειδικές ρυθμίσεις υπάρξουν για την Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να ισχύσουν και για τις άλλες κοινότητες του Ηνωμένου Βασιλείου", αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βρετανία συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες για το Brexit μπορούν να περάσουν τώρα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων που θα έχουν ως επίκεντρο το εμπόριο.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)