to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ArTherapy: «Σινεμά με τον Φρόυντ» (βίντεο)

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία συνεχίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά τον κύκλο των προβολών "Σινεμά με τον Φρόυντ", που διοργανώνει σε συνεργασία με την  Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός).


Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία συνεχίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά τον κύκλο των προβολών "Σινεμά με τον Φρόυντ", που διοργανώνει σε συνεργασία με την  Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός). Το σάιτ για να βρείτε εκδηλώσεις της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας είναι: http://www.psychoanalysis.gr/index.php/cinema.

Στο πλαίσιο των προβολών παρουσιάστηκε η ταινία του Νίκου Περάκη ArTherapy (2010). Η ταινία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, με νεανικό τρόπο γυρισμένη ενώ είναι κάπως απρόβλεπτη για όσους γνωρίζουν το έργο του Νίκου Περάκη. Το ArTherapy, είναι «μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ» (docufiction) συνδυάζοντας στοιχεία ντιοκιμαντέρ (άνθρωποι που παίζουν πράγματι τον εαυτό τους, αυτό που είναι στην πραγματική ζωή τους) με στοιχεία μυθοπλασίας. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον επίσης είναι ότι είναι γυρισμένο στην αρχή της οικονομικής κρίσης αναδεικνύοντας τη δημιουργική πλευρά νεαρών καλλιτεχνών (ενός ηθοποιού, μιας μουσικού και ενός εικαστικού). Αντιμέτωποι με όλες τις δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας, οι κεντρικοί χαρακτήρες θέλουν παρά τις δυσκολίες να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Σε μια πολυπολιτισμική Αθήνα έρχονται αντιμέτωποι με τη νεοελληνική κουλτούρα, όπως αυτή εκφράζεται είτε από ανθρώπους της τέχνης είτε από τους εκπροσώπους της κρατικής μηχανής (οι σκηνές στη ΓΑΔΑ είναι από τις πλέον απολαυστικές και καθαρά «Περακικές»).

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της Ελισάβετ Παπανδρέου, ψυχαναλύτριας, η οποία πέραν της ίδιας της ταινίας έκανε κάποιες σκέψεις πάνω στην τέχνη από τη σκοπιά της ψυχανάλυσης:

Ο σκηνοθέτης και ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Μπράμος μίλησαν για την ταινία και απάντησαν σε ερωτήσεις:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)