to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 07.12.2017

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Να χαράξουμε κοινές πρωτοβουλίες για μια εναλλακτική Ευρώπη, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών της

Την εναρκτήρια ομιλία σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus)* πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Η εκδήλωση φιλοξένησε την ακρόαση του «6ου σενάριο: Βιώσιμη Ευρώπη για τους πολίτες της» –συλλογικού έργου περισσότερων από 200 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις SDGWatch Europe, Bankwatch και Friends of the Earth Europe– και το οποίο παρουσιάστηκε από τους ομιλητές Paul de Clerck, Deirdre de Burca, Dave Holyoake.

Στην εκδήλωση έκαναν επίσης παρεμβάσεις οι ευρωβουλευτές και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, Florent Marcellesi (Greens/EFA) και Guillaume Balas (S&D).

Η Προοδευτική Συμμαχία -χώρος διαλόγου, προβληματισμού και κοινής δράσης, έχει συγκροτηθεί από ευρωβουλευτές που ανήκουν σε τρεις πολιτικές ομάδες [Αριστερά (GUE/NGL), Σοσιαλδημοκράτες (S&D), Πράσινοι (Greens/EFA)].

Για περισσότερες πληροφορίες για το 6ο σενάριο δείτε εδώ: http://www.foeeurope.org/sites/default/files/other/2017/6th_scenario_future_of_europe.pdf

Αναλυτικά η ομιλία του στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας:

«Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου την οποία εγκαινιάσαμε ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Στόχο έχει να προωθήσει προοδευτικές και υλοποιήσιμες προτάσεις για μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, βιώσιμη.

Στη συζήτηση για τη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής ατζέντας για την Ευρώπη, η Προοδευτική Συμμαχία θέλει να είναι παρούσα. Κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία.

Με πρώτο σταθμό τις επόμενες ευρωεκλογές θέλουμε, λοιπόν, από κοινού με την κοινωνία των πολιτών, κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα, να συμβάλλουμε στην επεξεργασία κοινών λύσεων, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να χαράξουμε κοινές πρωτοβουλίες για μια εναλλακτική Ευρώπη, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μία περίοδο επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς της και των στόχων της. Η οικονομική κρίση, η κρίση αντιπροσώπευσης και η αποτυχία των υφιστάμενων πολιτικών σε μία σειρά από τομείς, απομάκρυναν τους πολίτες από την ευρωπαϊκή ιδέα, διεύρυναν τις οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες και τελικά ενίσχυσαν τις ξενοφοβικές ακροδεξιές τάσεις στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, όμως, παρόλο που η ΕΕ αποτέλεσε το πεδίο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν αξίες όπως η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, οι ελευθερίες και δικαιώματα, σήμερα οι αξίες αυτές κλονίζονται ενόψει νέων προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δεν μπορεί να είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε. Η Λευκή Βίβλος που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δίνει λάθος απαντήσεις, γιατί καταρχάς θέτει λάθος ερωτήματα. Η επόμενη δεκαετία, την οποία έθεσε ως ορόσημο ο κ. Γιούνκερ, επιφυλάσσει αστάθμητες εξελίξεις. Είναι σίγουρο είναι ότι μια Ευρώπη που δεν θα μπορέσει να προχωρήσει ενωμένη, μια Ευρώπη αποξενωμένη από τις ιδρυτικές της αξίες και χωρίς την στήριξη των κοινωνιών, δεν θα καταφέρει να μακροημερεύσει και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι και τις επόμενες ευρωεκλογές οι μάχες που έχουν να δοθούν είναι μεγάλες. Από την έκβαση τους θα κριθεί το μέλλον της ΕΕ και των κοινωνιών. Δυστυχώς τα 5 σενάρια της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει το μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, ο κοινός βηματισμός, η πολιτική ένωση, η διαφάνεια και η λογοδοσία προς τους πολίτες απουσιάζουν πλήρως από αυτά.

Καλωσορίζω στη σημερινή ακρόαση του 6ου Σεναρίου για μια Βιώσιμη Ευρώπη -συλλογικό έργο πάνω από 250 ΜΚΟ και οργανώσεων της κοινωνίας. Το 6ο σενάριο θα μας παρουσιάσουν οι Paul de Clerck, μέλος της ΜΚΟ Friends of the Earth Europe, Deirdre de Burca, μέλος της ΜΚΟ SDG Watch, και Dave Holyoake, μέλος της ΜΚΟ Bankwatch.

Η σημερινή πρωτοβουλία, δεν είναι κάτι που αρχίζει και τελειώνει σήμερα άλλα μία συνεχής διαδικασία διαλόγου και ώσμωσης με την κοινωνία των πολιτών. Το «Σενάριο που Λείπει» υπήρξε η δική μας απόπειρα να επεξεργαστούμε ένα κοινό, διαφορετικό όραμα για το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Μαζί με την στήριξη όλων σας, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την κοινωνική ατζέντα της ΕΕ και να αποτελέσουμε καταλύτη δημοκρατικών αλλαγών για μία άλλη Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ».

* Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)