to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 05.12.2017

Πολιτισμός

Οκτωβριανή επανάσταση και λογοτεχνία: Η εκδήλωση του Σπούτνικ με το φακό του left.gr

Η εκδήλωση «ας αφηγηθούμε την Οκτωβριανή Επανάσταση. Η ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία», τη Δευτέρα 4/12 στον Πολυχώρο ΣΠΟΥΤΝΙΚ, με το φακό του left.gr


Φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το ΣΠΟΥΤΝΙΚ Magazine διοργάνωσε τη Δευτέρα 4/12 στον Πολυχώρο ΣΠΟΥΤΝΙΚ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου – Μεταξουργείο) εκδήλωση για τη σχέση της επανάστασης του Οκτώβρη με την τέχνη.

Η Άντα Διάλλα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών) μίλησε για τη σχέση τέχνης και επανάστασης, ενώ ο Γ. Κιμούλης διάβασε αποσπάσματα από το «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» και η Μαρία Κανελλοπούλου από τη «Μάνα» του Μαξίμ Γκόργκι. Την εκδήλωση συντόνισε η Ευγενία Λουπάκη (δημοσιογράφος στο Κόκκινο 105.5).

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και η εκπληκτική μικρή μήκους ταινία του μεγάλου Ρώσου κινηματογραφιστή Τζίγκα Βερτόφ «Σοβιετικά παιχνίδια» του 1924 - δείτε τη παρακάτω.

Αναλυτικότερα:
 

Η Ευγενία Λουπάκη (Δημοσιογράφος στο Κόκκινο 105.5) που έκανε τον συντονισμό της εκδήλωσης, και τόνισε χαρακτηριστικά πως «Η έφοδος στον ουρανό, η Οκτωβριανή, δεν θα γεράσει ποτέ» 
 

 
H Άντα Διάλλα ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας πως η Επανάσταση του '17 ήταν μια πυρκαγιά που οι σπίθες της εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, δίνοντας μερικές χαρακτηριστικές περιγραφές στη συνέχεια για τις πολιτιστικές αλλαγές που έφερε ο Οκτώβρης εντός κι εκτός ΕΣΣΔ. Επισήμανε δε, κλείνοντας, πως είναι χαρακτηριστικό πως τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής γιορτάστηκαν σε όλο τον κόσμο μέσα από την τέχνη, με σχετικές εκδηλώσεις σε μουσεία κ.λπ.

Ο Γιώργος Κιμούλης και η Μαρία Κανελλοπούλου διαβάζουν αποσπάσματα από το «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» και τη «Μάνα» του Μαξίμ Γκόργκι
 

Η εκπληκτική μικρή μήκους ταινία του Τζίγκα Βερτόφ «Σοβιετικά παιχνίδια» του 1924

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο «100 χρόνια από την έφοδο στον ουρανό -100 χρόνια από τις ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» που διοργανώνει το περιοδικό ΣΠΟΥΤΝΙΚ. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης και σειρά εκδηλώσεων αναφορικά με την Επανάσταση και προβολών Σοβιετικού Κινηματογράφου, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (εδώ όλο το πρόγραμμα).

Μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 one or more people, people sitting, people on stage and people standing

Γενική άποψη του χώρου της εκδήλωσης

 2 people, people sitting and indoor

 2 people, people playing musical instruments and guitar

 1 person, beard and close-up

 1 person, smiling, standing and indoor

 2 people, people sitting and beard

 2 people, close-up

 1 person, playing a musical instrument, child and indoor

(περισσότερες φωτογραφίες εδώ)

Το εξώφυλλο του περιοδικού ΣΠΟΥΤΝΙΚ με το σχετικό αφιέρωμα, που θα βρίσκεται σύντομα στα σημεία διανομής:

No automatic alt text available.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)