to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 29.11.2017

Κοινωνία

«Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία»: Παρέμβαση των Reworkers στο κατάστημα της Benetton στην Ερμού (φωτογραφίες)

Απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία έδωσαν με παρέμβασή τους οι Reworkers, μετά την καταγγελία ότι η Benetton απέλυσε οροθετικό εργαζόμενο από το συγκεκριμένο κατάστημα, υπόθεση που έχει πάρει ήδη το δρόμο της δικαιοσύνης


Παρέμβαση με κεντρικό σύνθημα «ενωμένοι ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία» πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης η συλλογικότητα των Reworkers έξω από το κατάστημα της Benetton στην οδό Ερμού, απ' όπου τον περασμένο Μάρτιο απολύθηκε οροθετικός εργαζόμενος αφού πρώτα η εργοδοσία προσπάθησε να τον εξωθήσει σε παραίτηση.

Πρόκειται για μια πράξη καθ’ όλα παράνομη, η οποία αντίκειται στις διατάξεις του νόμου «περί ίσης μεταχείρισης προσώπων», σημειώνουν οι Reworkers υπογραμμίζοντας ότι «πρακτικές στιγματισμού, ρατσισμού και διακρίσεων, εντός και εκτός χώρων δουλειάς, θα μας βρουν απέναντι».

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η πολυεθνική επιχείρηση Benetton έχει υιοθετήσει δεκαετίες τώρα μια στρατηγική επιθετικού μάρκετινγκ, η οποία βασίζεται, υποτίθεται, στην προώθηση της "παγκόσμιας αγάπης" και του "σεβασμού απέναντι στο διαφορετικό"», τονίζουν υπενθυμίζοντας την προσπάθεια της εν λόγω εταιρείας να τραβήξει, μέσω φωτογραφιών, την προσοχή σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, επιδιώκοντας, όπως αναφέρει, να «γκρεμίσει το τείχος της αδιαφορίας και να συνεισφέρει στην κοινωνική συνειδητοποίηση του κόσμου».

Είναι σαφές, όμως, υπογραμμίζουν οι Reworkers ότι το βασικό και αποκλειστικό ενδιαφέρον της Benetton είναι η αύξηση των πωλήσεων και κατ’ επέκταση του κέρδους της. Πρόκειται μάλιστα για την ίδια επιχείρηση, η οποία, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, έτρεξε με περίσσια κοροϊδία διαφημιστική καμπάνια για τον «άνεργο της χρονιάς». 

Παράλληλα, προσθέτουν «συμπεράσματα για την λογική και τη στάση που έχει η εν λόγω επιχείρηση απέναντι στους εργαζόμενους μπορούν να αντληθούν και από τα εγκλήματα του 2013 στο Μπαγκλαντές, όπου μετά την κατάρρευση ενός οκταώροφου εργοστασίου που κατασκεύαζε ρούχα για λογαριασμό της, έχασαν τη ζωή τους 1138 άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν».

«Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι η ευαισθησία της Benetton, και της κάθε Benetton εξαντλείται στις διαφημιστικές καμπάνιες και τις εκστρατείες επικοινωνίας. Το μόνο που υπολογίζει είναι το κέρδος με κάθε μέσο και κάθε κόστος» συμπληρώνουν και τονίζουν:

•« Καταγγέλλουμε την παράνομη απόλυση του εργαζόμενου και τις ρατσιστικές πρακτικές της εργοδοσίας της Benetton. 

• Απαιτούμε την άμεση και πλήρη ηθική και οικονομική αποκατάσταση του εργαζομένου. 

• Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να οργανώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία. 

• Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη των διακρίσεων, με βάση την εθνική καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την αναπηρία και κάθε άλλο κριτήριο.»

Αναλυτικά η υπόθεση:

Όπως αναφέρει το Κέντρο Ζωής, το οποίο παρέχει νομική στήριξη στον απολυθέντα, στις 30 Οκτωβρίου 2017 εκδικάσθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η υπόθεση απόλυσης του οροθετικού εργαζόμενου, λόγω του θέματος υγείας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  όταν αποκαλύφθηκε το θέμα υγείας του εργαζόμενου, η εργοδοσία της Benetton στην οδό Ερμού προέβη κατ’ επανάληψη σε διακριτική σε βάρος του μεταχείριση πριν, τελικά, τον απολύσει.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ίδιος, η εταιρεία, αρχικά έφτιαξε νέα θέση για τον εργαζόμενο, (αποθηκάριος), προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή με τρίτα άτομα, εν συνεχεία τον μετακίνησε αναιτιολόγητα στο πλέον κεντρικό και επιβαρυμένο κατάστημα της, όπου μετετράπη σε «παιδί για όλες τις δουλειές» και τέλος τον απέλυσε το Μάρτιο του 2017.

Ο εργαζόμενος προσέφυγε στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, καταγγέλλοντας τη στάση της επιχείρησης και την απόλυσή του λόγω οροθετικότητας, ως παράνομη και αντικείμενη στις διατάξεις του νόμου 4443/2016 που απαγορεύει τη διακριτική μεταχείριση εργαζομένου λόγω χρόνιας πάθησης στην εργασία.

Ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας η αντίδικος εταιρία αρνήθηκε ότι ήταν ενήμερη για την πάθηση του εργαζομένου και ισχυρίστηκε ότι τον απέλυσε για λόγους αποδοτικότητας.

Στον εργαζόμενο προτάθηκε να υπογράψει νέα σύμβαση εργασίας με την εταιρία, χωρίς, ωστόσο, να αναγνωρισθεί από πλευράς της επιχείρησης η ακυρότητα της παράνομης απόλυσης και χωρίς να αποδεχθεί να μεσολαβήσουν ενέργειες αποκαταστατικές της προσβολής που υπέστη η προσωπικότητα του, καθώς και του εργασιακού περιβάλλοντος που σε γνώση της εταιρίας στράφηκε εναντίον του εργαζομένου.

Στη συζήτηση ενώπιον του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) παρενέβη υπέρ του εργαζομένου η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ενώ παραστάθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως φορέας προώθησης και εποπτείας της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης και εργασίας. Ολοκληρώνοντας την εξώδικη παρέμβασή του, ο ΣτΠ εξέδωσε πόρισμα στο οποίο διαπιστώνει παραβίαση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων λόγω της οροθετικότητας του εργαζόμενου (ν.4443/2016) και εισηγείται την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στην εργοδότρια εταιρία.

Το Κέντρο Ζωής, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του,  αναμένει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, συνεχίζοντας να παρέχει νομική και ηθική υποστήριξη στον ενάγοντα μέχρι το τέλος της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται και το σχετικό πόρισμα του ΣΕΠΕ στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι ανάλογες κυρώσεις κατά της Benetton.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)