to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 28.11.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Τι αλλάζει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η «ασπίδα» του Νόμου Κατσέλη

Η διατήρηση της συμφωνίας για προστασία των πρώτων κατοικιών με αντικειμενική αξία ως 300.000 ευρώ και η αίτηση για ένταξη στο νόμο Κατσέλη αποτελούν επαρκή ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες, την ώρα που η λειτουργία της ηλεκτρονικής διαδικασίας πλειστηριασμών έρχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες, τις οποίες περιέγραψε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Η συμφωνία ότι δεν βγαίνουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία κάτω των 300.000 ευρώ ισχύει μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν είναι θεσμοθετημένη, είναι άτυπη ... πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρξει παράταση, αυτή φαίνεται να είναι η βούληση της κυβέρνησης, είπε ο κ. Τσουκαλάς.
 
Κρίσιμο για την αγορά και τις τράπεζες
 
«Είναι σημαντικό να μην προχωρήσουμε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, θα είναι μία βόμβα στην κοινωνική ειρήνη, που είναι απαραίτητη σε μία οικονομία που φαίνεται να σταθεροποιείται ... και η αγορά ακινήτων θα καταρρεύσει και το τραπεζικό σύστημα θα εγγράψει πολύ μεγάλες επισφάλειες. Δεν πρόκειται τα ακίνητα να πλειστηριάζονται σε αξία αντίστοιχη της οφειλής ... τρίτον, υπάρχει μεγάλο θέμα με την αδικία για όσους χάσουν την περιουσία τους», είπε ο κ. Τσουκαλάς.
 
Το όριο της αντικειμενικής αξίας των 300.000 ευρώ τέθηκε προκειμένου να μην... «σωθούν και τα ξερά μαζί με τα χλωρά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς, αναφερόμενος σε περιπτώσεις πλουσίων που αφού πήραν μεγάλα δάνεια για πρώτες κατοικίες δεν τα αποπληρώνουν, ή επιχειρηματιών που αφού δανείστηκαν για τις επιχειρήσεις τους προσημειώνοντας μεγάλες κατοικίες στη συνέχεια εξόκειλαν.
 
Από την άλλη πλευρά, πρώτες ή δεύτερες κατοικίες ενός λαϊκού νοικοκυριού που αντιμετώπισε μεγάλη μείωση εισοδήματος, «πρέπει να προστατευτούν», υπογράμμισε.
 
Τι αλλάζει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
 
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλάζουν τον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής του πλειστηριασμού, συνέχισε ο κ. Τσουκαλάς. Ο συμβολαιογράφος στην ουσία χειρίζεται την υπόθεση μέσα στην πλατφόρμα. Η κοινοποίηση προγράμματος πλειστηριασμού θα γίνει πάλι σε έγχαρτη μορφή, δεν πρόκειται κάποιος να μην μάθει ότι το ακίνητό του βγαίνει σε πλειστηριασμό.
 
«Αν κοινοποιηθεί αύριο το πρωί, δεν μπορεί να γίνει πριν περάσουν επτά μήνες, αλλά και αφού περάσουν οκτώ μήνες. Μέσα στο διάστημα αυτό ο δανειολήπτης συνεχίζει να έχει τα ένδικα μέσα είτε για ανακοπή κατά του πλειστηριασμού εντός 45 ημερών από την κοινοποίηση του προγράμματος κατάσχεσης, είτε ανακοπή για διόρθωση τιμής 20 εργάσιμες πριν τον προγραμματισμένο πλειστηριασμό, είτε υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, με την αίτηση από μόνη της να αναστέλλει τα μέτρα καταδίωξης», συνέχισε ο κ. Τσουκαλάς.
 
Όπως τόνισε, μέχρι τέλος του 2018 που ισχύει ο νόμος Κατσέλη (και ελπίζουμε να παραταθεί η ισχύς της) υπάρχουν μέσα προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού, εφόσον αυτός που κάνει την αίτηση πληρεί τα κριτήρια.
 
Λιγότερο προστατευμένοι ιδιοκτήτες με ακίνητο σε παλαιό πλειστηριασμό
 
Για παλαιούς εκκρεμείς πλειστηριασμούς, που έχουν γίνει και έχουν βγει άγονοι ή έχουν ματαιωθεί λόγω των κινήσεων πολιτών, «εκεί δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε πλειστηριασμό που έχει προσδιοριστεί να γίνει σε δύο μήνες από σήμερα -είτε με τον παλιό είτε με το νέο κώδικα- εάν η τράπεζα κοινοποιήσει στο δανειολήπτη 15 ημέρες πριν ότι θέλει να γίνει ηλεκτρονικά ο πλειστηριασμός, μπορεί και ένας παλαιός πλειστηριασμός να γίνει ηλεκτρονικά».
 
«Σε αυτή την περίπτωση, τα ένδικα μέσα είναι σαφώς λιγότερα, γιατί ενδεχομένως έχει χάσει την ανακοπή ο δανειολήπτης ... εκεί του μένει μόνο η αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη», σημείωσε ο ίδιος.
 
«Η διαφορά είναι ότι ενώ πριν ο πλειστηριασμός γινόταν στο κατά τόπο Ειρηνοδικείο όπου είναι το ακίνητο, πλέον θα γίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με μία fast track διαδικασία». 
 
Η «απειλή» των fund
 
O κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «το αρνητικό είναι ότι τα μεγάλα fund που έχουν την υποδομή προκειμένου να συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς, θα μπορούν ταυτόχρονα μέσω υπολογιστή να συμμετέχουν σε πάρα πολλούς».
 
«Υπάρχει το πρόβλημα των πολλαπλών κατασχέσεων που επιτρέπει ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας, δηλαδή να τρέχουν ταυτόχρονα προγράμματα πλειστηριασμών από διάφορους πιστωτές και άρα να είναι μεγάλα τα έξοδα του δανειολήπτη προκειμένου να ασκήσει τα ένδικα μέσα σε κάθε επιμέρους κοινοποίηση προγράμματος πλειστηριασμού. Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είναι σε μία τραπεζοκεντρική, πολυέξοδη λογική για τον δανειολήπτη που θέλει να αντιδράσει».
 
Τόνισε ωστόσο ότι «από την άλλη μεριά, εάν τηρηθεί η συμφωνία περί μη πλειστηριασμού ακινήτων αντικειμενικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ και παραταθεί η έστω και άτυπη ισχύς της, δεν θα έχουμε ρεύμα πλειστηριασμών σε λαϊκά ακίνητα, αλλά σε ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)