to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

#GDtrial: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του τέταρτου προστατευόμενου μάρτυρα

Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η κατάθεση και του τέταρτου προστατευόμενου μάρτυρα στην δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.


Ο προστατευόμενος μάρτυρας ρωτήθηκε κυρίως από την συνήγορο υπεράσπισης του πρώην βουλευτή της ΧΑ Στ. Μπούκουρα επαναλαμβάνοντας τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επίθεση χρυσαυγιτών εναντίον Πακιστανών μεταναστών στο λιμάνι της Κορίνθου. Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης ανέφερε πως έγινε μεσημέρι γιατί «αυτοί που ψήφιζαν τη ΧΑ το θεωρούσαν καλό. Τότε γινόταν χαμός από Πακιστανούς στην Κόρινθο» είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την καταγγελία του περιστατικού στις αρχές, ο μάρτυρας κατέθεσε πως ομάδα ΔΙΑΣ ήταν μπροστά στο περιστατικό χωρίς να κάνει τίποτα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Για ποιο λόγο δεν έκανε κάτι η αστυνομία;

Προστατευόμενος μάρτυρας Δ: Είχε γίνει προανάκριση, είχε ρωτήσει η αστυνομία γιατί συνέβη.

Συνήγορος: Τότε γιατί η εισαγγελία Κορίνθου δεν απέστειλε καμία δικογραφία με κατηγορούμενο χρυσαυγίτη;

Προστατευόμενος μάρτυρας Δ: Δεν ξέρω. Προανάκριση όμως έγινε, μετά το περιστατικό. Δεν έδωσα κάποια κατάθεση.

Πρόεδρος: Τί προανάκριση είναι τότε;

Προστατευόμενος μάρτυρας Δ: Είχε ρωτήσει η αστυνομία τί έγινε.
 
Ο προστατευόμενος μάρτυρας ερωτηθείς από την υπεράσπιση σε ποιόν πολιτικό χώρο ανήκε, πριν προσχωρήσει στην ΧΑ, απάντησε πως ήταν στην ΝΔ. Ερωτήσεις από την υπεράσπιση Μπούκουρα δέχτηκε και για την εκπαίδευση μελών της ΧΑ για την οποία είχε καταθέσει και σε προηγούμενη δικάσιμο, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η Πρόεδρος προχώρησε σε παρατηρήσεις προς την συνήγορο για τον τρόπο της απέναντι στον μάρτυρα και τους σχολιασμούς της:
Συνήγορος: Πώς εκπαιδεύεται κάποιος στο τρέξιμο; Γιατί αναφέρατε κάποιους ως εκπαιδευτές. Ο Μπούκουρας είναι φούρναρης και με καταθέσεις όπως η δική σου μπήκε φυλακή. Ξέρεις τι είναι να μπαίνεις στη φυλακή λόγω του γείτονα σου;

Πρόεδρος: Δεν είναι τρόπος αυτός. Τελεία και θα μας απαντήσει πώς εκπαιδεύεται κάποιος στο τρέξιμο.

Προστατευόμενος μάρτυρας Δ: Ότι βγαίνουμε και τρέχουμε στη λίμνη. Αυτό είπα. Εσείς χρησιμοποιήσατε τον όρο «εκπαίδευση» για το τρέξιμο.

Συνήγορος: Όχι, εσείς. Στους ανακριτές, όπου μιλήσατε για εκπαιδεύσεις.
 
Προστατευόμενος μάρτυρας Δ: Μα νοιώθω σαν να με κατηγορείτε εδώ. Εκπαίδευση είχαμε πάει για σκηνάκια, paintball, τρέξιμο, πολεμικές τέχνες, με ασκήσεις. Οι ίδιοι οι πυρηνάρχες το έλεγαν ότι τα έκαναν αυτά, κάτι άλλο δεν είχε ακουστεί.
 
Ο προστατευόμενος μάρτυρα με κωδική ονομασία «Δ» επανέλαβε πως μέσα στα γραφεία της τοπικής υπήρχαν σιδερογροθιές και ρόπαλα, «όλες οι σημαίες ήταν ρόπαλα στα οποία είχαμε βάλει σημαίες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως οπλισμός φυλάσσονταν στις Κλεωνές, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι «και σε άλλο εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στην ορεινή Κορινθία», ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει, αν βρέθηκε τελικά οπλισμός εκεί, ούτε αν έγιναν έρευνες.
Ερωτήσεις υπέβαλε στον προστατευόμενο μάρτυρα και ο συνήγορος υπεράσπισης του Ηλ. Κασιδιάρη. Ο συνήγορος ρώτησε αν έγινε και πότε ομιλία του εντολέα του στην περιοχή. Ο μάρτυρας απάντησε πως η ομιλία έγινε τον Απρίλιο 2012, όταν άνοιξαν τα γραφεία στη Νεμέα «και μετά μια στην Κόρινθο». Ακόμα ο συνήγορος υπέβαλε ερωτήσεις που αφορούσαν το πολιτικό του παρελθόν, πριν προσχωρήσει τη ΧΑ:
 
Συνήγορος: Έγινε βίαιη προσέγγιση και μεταπηδήσατε από τη Ν.Δ. στη ΧΑ;

Προστατευόμενος μάρτυρας Δ: Όχι από μόνος μου.

Συνήγορος: Διαπιστώσατε να υπάρχει διαφορά μεταξύ των δυο ιδεολογιών των κομμάτων;

Προστ. Μάρτυρας Δ: Υπήρχε ναι.
 
Συνήγορος: Κατακαπηλεύεται λέτε τον εθνικισμό, ρέπει στον ναζισμό και αποκομίζει μεγάλο οικονομικό όφελος.
 
Προστ. Μάρτυρας Δ: Ισχύει ό,τι έχω πει στην κ. εισαγγελέα.

Συνήγορος: Αυτά τα περί «γαλάζιας φυλής», μήπως εννοούσατε άλλο χρώμα ή επιμένετε στο γαλάζιο;

Προστ. Μάρτυρας Δ: Επιμένω στο γαλάζιο.
 
Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Δ» ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στης Δευτέρας, ωστόσο λόγω της αδιαθεσία μιας εκ των συνέδρων, η διαδικασία διεκόπη για αύριο Τρίτη στις 9 το πρωί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, όπου αναμένεται η κατάθεση του πέμπτου και τελευταίου προστατευόμενου μάρτυρα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΊΟΥ: ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)