to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:09 | 27.11.2017

Πολιτική

Δ. Κουτσούμπας: Ο Οκτώβρης φωτίζει την πάλη των λαών, ο σοσιαλισμός είναι ανάγκη των καιρών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας μίλησε την Κυριακή στο ΣΕΦ στην κεντρική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.


"Εδώ και 100 χρόνια, ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε, η γραμμή χαράχτηκε! Τιμάμε και εμπνεόμαστε από την πάλη των εκατομμυρίων εργατών και φτωχών αγροτών που απέδειξαν ότι μπορεί να ανατραπεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα και να ξεριζωθεί η προκαπιταλιστική καθυστέρηση. Και ο Μεγάλος Οκτώβρης απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος! Ότι μπορούν οι λαοί να οικοδομήσουν μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο" ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του στο ΣΕΦ στην κεντρική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από την περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, οι οποίες συμμετείχαν σε περιφερειακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Περισσό.

Τόνισε ότι "η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν ήταν ούτε ατύχημα της ιστορίας, ούτε πραξικόπημα των μπολσεβίκων, όπως λένε και γράφουν οι αστοί, αλλά ούτε ανώριμη και πρώιμη επανάσταση, όπως λένε και γράφουν οι κάθε είδους αποστάτες, οπορτουνιστές-τυχοδιώκτες".

"Η Οκτωβριανή Επανάσταση υπήρξε το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ου αιώνα το οποίο σήμανε την έναρξη της εποχής, στην οποία η εργατική τάξη γίνεται ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων και μπορεί να σπρώξει τον τροχό της ιστορίας, παίρνοντας την εξουσία και οργανώνοντας τις νέες σοσιαλιστικές - κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής, αναμορφώνοντας όλη την κοινωνία" υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στην ώθηση που έδωσε στο διεθνές επαναστατικό κίνημα η Οκτωβριανή Επανάσταση, πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ το οποίο το 2018 συμπληρώνει 100 χρόνια δράσης, "είναι κι αυτό καρπός της επαναστατικής φλόγας του Οκτώβρη".

Εξέφρασε την δικαιολογημένη υπερηφάνεια του ΚΚΕ "γιατί πριν από 26 χρόνια, στις 28 Δεκέμβρη 1991, τη μέρα που κατέβαινε η κόκκινη σημαία από το Κρεμλίνο, ο Ριζοσπάστης, ως δημοσιογραφικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ έγραφε στο ιστορικό του πρωτοσέλιδο: «Σύντροφοι, ψηλά τη σημαία»! Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών"!" τονίζοντας "αυτή τη σημαία κρατάμε ψηλά!"

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επιγραμματικά, στη συνέχεια, στους λόγους που οδήγησαν τους μπολσεβίκους στη νίκη τον Οκτώβρη του 1917.

Μιλώντας για το ΚΚΕ τόνισε το άμεσο καθήκον που αποφάσισε το 20ο του Συνέδριο και αφορά στην ολόπλευρη ιδεολογικοπολιτική ισχυροποίηση και οργανωτική ανάπτυξη με νέες δυνάμεις του Κόμματος.

Είπε ότι προτεραιότητα είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με συμμετοχή των εργατών στην οργάνωση της πάλης "για να περάσει το κίνημα σε αντεπίθεση, να προετοιμαστεί, για την αναμέτρηση με το κεφάλαιο και την εξουσία του" και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι κανένας αγώνας δεν αποκτά ταξικό προσανατολισμό όταν ο εργάτης ενστερνίζεται σαν δικούς του, τους στόχους του κεφαλαίου, της διεθνούς και εγχώριας πλουτοκρατίας, για «μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα» και όταν εναποθέτει τις ελπίδες, έστω για μια ανάσα ανακούφισης, στην κοροϊδία της δήθεν "δίκαιης ανάπτυξης" του κ. Τσίπρα ή στην ανάλογη δήθεν "βιώσιμη ανάπτυξη" του κ. Μητσοτάκη και των εκάστοτε και εναλλάξ κυβερνητικών μικρότερων εταίρων τους.

Πρόσθεσε ότι ο δύσκολος αγώνας της ταξικής αναμέτρησης και οι δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν μπορούν να έχουν πραγματικά αποτελέσματα όταν οι εργαζόμενοι "ταυτίζονται λίγο- πολύ με τους κυβερνώντες, με το πολιτικό προσωπικό των αφεντικών, όταν δεν εξοργίζονται, στέλνοντάς τους από κει που ήρθαν, όταν βλέπουν τον κ. Τσίπρα σε ρόλο πλασιέ καπιταλιστικών επιχειρήσεων να μιλάει εξ ονόματος μάλιστα του εργάτη για την καπιταλιστική επιχείρηση λέγοντας "το εργοστάσιό μας", την ίδια ώρα που ετοιμάζει νόμο απαγόρευσης των απεργιών! Με σιγόντο σε όλα αυτά τον κ. Μητσοτάκη ή την κ. Γεννηματά οι οποίοι συμφωνούν απόλυτα μαζί του, ως πρώτοι, άλλωστε, διδάξαντες".

Ανέφερε ότι "είναι κρίσιμο ζήτημα οι εργάτες και οι εργάτριες, οι αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις και τα χωριά να μην απολογούμαστε σε κανέναν πολιτικό λωποδύτη, γιατί τα προηγούμενα χρόνια, προ κρίσης, είχαμε ένα κάπως καλύτερο επίπεδο ζωής".

"Για να μπορέσει η εργατική τάξη να διεκδικήσει την εξουσία πρέπει να συγκροτήσει τη δική της κοινωνική συμμαχία με τη φτωχή αγροτιά, τα καταπιεσμένα στρώματα της πόλης" είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι "η Κοινωνική Συμμαχία έχει κινηματικά χαρακτηριστικά με γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής της αστικής αντιλαϊκής διακυβέρνησης, δηλαδή, πέρα και έξω, μακριά, από την πολιτική εξουσία των κεφαλαίου".

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ με τη δράση του, μέσω των μελών του, σε σωματεία, τη γενικές συνελεύσεις, συλλόγους, επιτροπές αγώνα, λαϊκές επιτροπές θέτει το ερώτημα: Με ποια πολιτική γραμμή δίνεται πραγματική απάντηση στα προβλήματα του λαού; Με την εξουσία των μονοπωλίων, του κεφαλαίου ή με την εξουσία του εργαζόμενου λαού, του δημιουργού όλου του πλούτου της κοινωνίας;"

"Ο Οκτώβρης επιβεβαίωσε στην πράξη πως η πάλη για έξοδο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για την εργατική εξουσία" είπε ο κ. Κουτσούμπας, μιλώντας στη συνέχεια για τους ανταγωνισμούς στην περιοχή μας για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων και για το ότι "μερίδιο σ' αυτή τη μοιρασιά διεκδικεί και η ελληνική αστική τάξη που μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πουλάει τη νέα επικίνδυνη «μεγάλη ιδέα», της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ".

"Προειδοποιούμε: Πρόκειται μόνο για αναβάθμιση της γεωστρατηγικής εμπλοκής της ελληνικής άρχουσας τάξης σε πολέμους και επεμβάσεις στην περιοχή, σε αποστολές εκτός συνόρων ελληνικών στρατευμάτων, σε αναβάθμιση των αμερικάνικων βάσεων θανάτου, μηδέ εξαιρουμένων των πυρηνικών" υπογράμμισε, αναφέροντας ότι αυτά πούλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το πρόσφατο ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ και τους ύμνους στον Τραμπ".

"Ζήσαμε, δυστυχώς, από ένα πολιτικό διεθνή γυρολόγο σε ρόλο σαλτιμπάγκου, από έναν αυτοδιαφημιζόμενο αριστερό πρωθυπουργό, το μεγαλύτερο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Τέτοιο, που θα ζήλευαν όλες οι παλιές ελληνικές κυβερνήσεις που ασπάστηκαν το δόγμα Τρούμαν και διαχειρίστηκαν το σχέδιο Μάρσαλ.

Το είδαμε κι αυτό από έναν «γιαλατζί» αριστερό που τον ζήλεψε ακόμα και ο αρχηγός της ΝΔ.

Αλλά και τα ορφανά του Χίτλερ, οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα, υπόδικοι που έχουν θρονιαστεί στους εξώστες της αστικής εξουσίας, πουλώντας νταηλίκι σε αθώους και αδύναμους, κάνοντας τις κότες βέβαια και υπογράφοντας φραστικές δηλώσεις αποκήρυξης της σβάστικας που ακόμα είναι χαραγμένη στα μπράτσα τους" πρόσθεσε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό "να μην μπει «κάτω από ξένη σημαία», να μη χύσει το αίμα του για ξένα συμφέροντα, προσθέτοντας "σε περίπτωση πιο άμεσης συμμετοχής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η εργατική τάξη θα πρέπει να χαράξει τη δική της πάλη μαζί με λαϊκά στρώματα και το κίνημά τους, για να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και για να βγει ο λαός νικητής απέναντι στην αστική εξουσία της εκμετάλλευσης και των πολέμων ή της δήθεν ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών".

Αναφέρθηκε στην επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, τονίζοντας ότι η σύγχρονη καπιταλιστική ιδιοκτησία ακυρώνει τη δυνατότητα να ζήσουν όλοι οι εργαζόμενοι σε κοινωνικά οργανωμένες καλύτερες συνθήκες που να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανθρώπινες ανάγκες.

Επικαλούμενος συγκεκριμένα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων του ρόλου της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και της διεθνιστικής αλληλεγγύης των σοσιαλιστικών κρατών σε λαούς που αγωνίζονταν ενάντια στην εκμετάλλευση, στην ξένη κατοχή και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είπε ότι "ο σοσιαλισμός του 20ού αιώνα απέδειξε την ανωτερότητα του απέναντι στον καπιταλισμό, τα τεράστια πλεονεκτήματα που παρέχει για την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων" προσθέτοντας ότι "το ιστορικά καινούργιο είναι ότι η ανάπτυξη αφορούσε στο σύνολο του λαού, σε αντίθεση με την καπιταλιστική ανάπτυξη τη συνδεδεμένη με την εκμετάλλευση και την κοινωνική αδικία".

"Η απώλεια της δυναμικής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης από ένα σημείο και μετά, δε δικαιώνει σε καμιά περίπτωση τον καπιταλισμό και τους απολογητές του" πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι "σήμερα το πραγματικά "σύγχρονο και νέο" είναι να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει, να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη με τη δουλειά της δημιουργεί, για να δουλεύει με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής".

"Σήμερα το σύγχρονο και το νέο, είναι η νέα κοινωνία, ο σοσιαλισμός, που την εξουσία την έχει η εργατική τάξη" ανέφερε επιγραμματικά, αναπτύσσοντας στη συνέχεια τις βασικές κατευθύνσεις λειτουργίας της εργατικής εξουσίας.

"Η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων είναι μπροστά μας. Η ορμητική είσοδος των εργαζόμενων λαϊκών δυνάμεων στην επαναστατική πάλη θα σαρώσει αργά ή γρήγορα την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

"Ο Οκτώβρης φωτίζει την πάλη των λαών, ο σοσιαλισμός είναι ανάγκη των καιρών" κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας.

Μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο κατάμεστο ΣΕΦ ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)