to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μετά από 2,5 χρόνια αγώνα: Δικαίωση για τους εργαζόμενους της πρώην Εθνοdata

Την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκαν οι πράξεις Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με τις οποίες εντάσσονται στον κανονισμό εξειδικευμένου προσωπικού οι εργαζόμενοι της πρώην Εθνοdata, οι οποίοι επί δύο και πλέον χρόνια διεκδικούσαν την εξίσωσή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Τράπεζας


(φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων της πρώην Εθνοdata)

Από την απορρόφηση της Εθνοdata στην Εθνική (ΕΤΕ) ο «Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE - προερχόμενων από την πρώην ΕθνοDATA» έδωσε πολύμορφο αγώνα για το αυτονόητο: να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στην Εθνοdata και να μην υποβαθμιστούν αλλά, αντίθετα, να αναβαθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί τους, ώστε να μην υπολείπονται από αυτούς των υπολοίπων εργαζομένων στην Τράπεζα.

«Δώσαμε μάχες για την αποτροπή μείωσης μισθών, για τη πληρωμή υπερωριών, για να μην μετακινηθούν συνάδελφοι σε άλλη εταιρεία, για την αποτροπή απόλυσης. Κερδίσαμε, με την υπογραφή για πρώτη φορά συνδικαλιστικών εκπροσώπων μας, το πρακτικό Συμφωνίας του Συλλόγου με τη Διοίκηση της ΕΤΕ», τονίζει στο Left.gr η Γιώτα Λαζαροπούλου, γραμματέας του Συλλόγου.

«Ήρθαμε αντιμέτωποι με κάθε είδους μη αναμενόμενες και αχαρακτήριστες επιθέσεις: συκοφαντίες, λοιδορίες, ψευδή δημοσιεύματα, με προσπάθεια υπονόμευσης. Τις αντιμετωπίσαμε βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τα εργασιακά προβλήματα των συναδέλφων και αναδεικνύοντας με κάθε ευκαιρία ότι οι διακρίσεις και οι διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων στον εργασιακό χώρο είναι άδικες για τον εργαζόμενο και μη αποδοτικές για την ίδια την Τράπεζα», προσθέτει η ίδια.

Μέρος αυτού του αγώνα ήταν και η προσφυγή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) το οποίο τους δικαίωσε τον περασμένο Μάρτιο:

«Δεκαπέντε εργαζόμενοι προερχόμενοι από την ΕθνοDATA προσέφυγαν στις 16 Ιανουαρίου 2017 στο οικείο υποκατάστημα του Σ.ΕΠ.Ε. και κατήγγειλαν ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν τους συμπεριελάμβανε ως όφειλε στις ρυθμίσεις που απορρέουν από τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην εταιρεία και τον Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.), και ειδικότερα σε ότι αφορά την καταβολή επιδόματος προγραμματιστών- αναλυτών» ανέφερε το Σ.ΕΠ.Ε. επιβάλοντας το ανάλογο πρόστιμο στην ΕΤΕ για την παράβαση και καλώντας την να καταβάλει το αναφερόμενο επίδομα στους προσφεύγοντες από την 1η Απριλίου 2015 και εφεξής.

Πριν λίγες ημέρες ήρθε και η τελική δικαίωση και η απαλοιφή των διακρίσεων για τους πρώην εργαζόμενους της Εθνοdata: Εκδόθηκαν οι πράξεις ένταξης στο Εξειδικευμένο Προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Λειτουργικής Στήριξης της ΕΤΕ, και αναγνωρίστηκε επί της ουσίας η προσφορά εξειδικευμένης εργασίας στην ΕΤΕ από πάνω από 250 εργαζόμενους της πρώην Εθνοdata μαζί με όσους προέρχονται από τις PROBANK και FBB.

Αυτή η εξέλιξη είναι το επιστέγασμα της μέχρι τώρα πορείας του σωματείου μας από την ίδρυσή του ως επιχειρησιακού σωματείου της πρώην Εθνοdata μέχρι σήμερα ως Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνει η Γ. Λαζαροπούλου

«Χρειάστηκε η παρέμβασή του Συλλόγου σχεδόν σε ατομική βάση για να τηρηθεί στη πράξη η ίση μεταχείριση και το ίδιο θα γίνει και για όποιο πρόβλημα προκύψει. Συνεχίζουμε προσπαθώντας να κατοχυρώσουμε διαφανείς και αξιοκρατικούς κανόνες εξέλιξης μέσα στην Εθνική Τράπεζα, όπου η σταδιοδρομία κάθε συναδέλφου και συναδέλφισσας πρέπει να γίνεται με βάση τα προσόντα του και αυτά να αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό προς το συμφέρον και του ίδιου αλλά και της Τράπεζας και της κοινωνίας», καταλήγει, δίνοντας το περίγραμμα μίας νίκης εργαζομένων σε έναν κλάδο που δεν φημίζεται για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, όπως έχουν δείξει και τα πρόσφατα πρόστιμα του Σ.ΕΠ.Ε. σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)