to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 19.11.2017

Πολιτική

Στις 21:15 τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών αρχηγού στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς

Η ψηφοφορία γίνεται από τις 8 το πρωί έως στις 8 το βράδυ και δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο


Περί τους 160.000 πολίτες συμμετείχαν μέχρι το κλείσιμο -σχεδόν- της κάλπης στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, με υποψήφιους την κα Φώφη Γεννηματά και Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο η συμμετοχή έφθασε το 74% του πρώτου γύρου (που διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή) παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα δραματικά γεγονότα της δυτικής Αττικής. Ο κ. Αλιβιζάτος συνέκρινε μάλιστα την πτώση κατά 26% της συμμετοχής στο 2ο γύρο για τον νέο φορέα, με τις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, που -όπως είπε- είχαν πτώση συμμετοχής στο 2ο γύρο κατά 29%.

Ο κ. Αλιβιζάτος αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της κεντροαριστεράς κατά τις 21:15'.

Στο Καματερό ψήφισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Αμέσως μετά δήλωσε:

«Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για τη νίκη».

Στο Ηράκλειο Κρήτης ψήφισε το πρωί ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης. Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:

«Την προηγούμενη Κυριακή, ο ηθικός κόσμος της χώρας άναψε μια φλόγα ελπίδας. Εύχομαι, με τη μαζική συμμετοχή του και την επιλογή του, αυτή η φλόγα ελπίδας να μην σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα για το καλό της πατρίδας. 

Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Πρέπει όλες αυτές οι στρεβλώσεις του κράτους μας, που άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αντιμετωπίσει, να είναι στο επίκεντρο των θέσεών μας, των απόψεών μας και των καθηκόντων μας. Για να σταματήσουμε να έχουμε εκατοντάδες θύματα κάθε χρόνο στη χώρα μας».

Οι συμμαχίες

Στο πλαίσιο των διαβουλεύεσεων των δύο φιναλίστ με στελέχη και με συνυποψήφιους που αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο, όπως έγινε γνωστό, ο Γιάννης Ραγκούσης στηρίζει τη Φώφη Γεννηματά, και ο Γιάννης Μανιάτης τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Την προτίμηση της προς την Φώφη Γεννηματά έδειξε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε την Πέμπτη. Άλλωστε, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να συστρατευτεί μαζί της στην δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού πόλου. Γεννηματά έδειξαν και οι άλλες δυνάμεις που συσπειρώθηκαν γύρω από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλαδή η ΕΔΕΜ του Απόστολου Πόντα και οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία.

Την προτίμηση του προς τη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έδειξε εμμέσως και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξη του στον Σκάι. Την ίδια γραμμή ακολουθούν και άλλα κορυφαία στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, που μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη “Πολύ καλό γραμματέα του Βενιζέλου”, δείχνοντας προς την μεριά της Γεννηματά. Αν και ο Γιώργος Καμίνης απέφυγε να δώσει γραμμή, λοξοκοιτώντας όμως προς την πλευρά του νεαρού ευρωβουλευτή, θεωρείται δεδομένο πως τα “παπανδρεϊκά” στελέχη που τον στήριξαν, θα βοηθήσουν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλευρό του Ν. Ανδρουλάκη έχουν ταχθεί και τρία νεαρά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

“Διχοτομημένο” εμφανίζεται το Ποτάμι, αφού ο Σταύρος Θεοδωράκης απέφυγε να δώσει γραμμή, ζητώντας από τα στελέχη του να πράξουν ότι κρίνουν, αν και ο ίδιος φέρεται να πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί δεύτερος γύρος, αναγνωρίζοντας εμμέσως ως νικήτρια τη Φώφη Γεννηματά. Ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης στηρίζει τη Φώφη Γεννηματά, ενώ έστω και με επιφυλάξεις, προς την πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ δείχνει ο Σπύρος Λυκούδης, που σύμφωνα με συνεργάτες του εκτιμά ότι η ενότητα μπορεί να επιτευχθεί υπό την προεδρία Γεννηματά.

Αντίθετα, ξεκάθαρα υπέρ του Ανδρουλάκη τάσσονται οι ευρωβουλευτές Μιχάλης Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης, αλλά και οι βουλευτές Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Σε «ευρεία συμμετοχή» ελπίζει ο Ν. Αλιβιζάτος

Πρόσκληση για ευρεία συμμετοχή στη διαδικασία, ώστε να επιβεβαιωθεί «το ιστορικό γεγονός της περασμένης Κυριακής με την προσέλευση 210.000 πολιτών», απευθύνει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

«Η προοδευτική παράταξη είναι εδώ και έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της από τη Δευτέρα», τονίζει ο κ. Αλιβιζάτος, προσθέτοντας πως η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια και σε 22 στο εξωτερικό, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου αύριο έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον 1ο γύρο, και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα με την ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Οι ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού θα είναι οι αντίστοιχες με την Ελλάδα, αλλά με βάση τις τοπικές ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ψήφοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα αργήσουν να ενσωματωθούν, ενώ τα αποτελέσματα της Αυστραλίας θα γίνουν γνωστά στην Αθήνα μερικές ώρες πριν κλείσουν οι ελληνικές κάλπες.

Καταγγελίες για νοθεία στο Τρίκερι - Ψήφισαν τηλεφωνικά

Ακυρώθηκαν στο μεταξύ από την επιτροπή Αλιβιζάτου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που διεξήχθησαν στο Τρίκερι της Μαγνησίας.

Στο Τρίκερι φέρεται να ψήφισαν μέσω τηλεφώνου 109 πολίτες, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος για τον πληθυσμό της περιοχής, και έλαβαν: Γεννηματά 74, Ανδρουλάκης 20, Καμίνης και Θεοδωράκης από 4, Γάτσιος και Πόντας από 2, Μανιάτης και Τζιώτης από 1 ψήφο και βρέθηκε και 1 λευκό ψηφοδέλτιο.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΡΤ, news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)