to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 17.11.2017

Πολιτική

Ν. Σαντορινιός: Αναβιώνουν στη Λέρο οι Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον ΣΦΕΑ

43 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας


Η σύγχρονη Ιστορία είναι γεμάτη από τις μαρτυρίες χιλιάδων αγωνιστών που εξορίστηκαν, φυλακίσθηκαν και βασανίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά του Αιγαίου. Κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, στο Λακκί και στο Παρθένι Λέρου, αγωνιστές και αγωνίστριες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, έζησαν την βαρβαρότητα των πραξικοπηματιών.

43 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας, αυτή η Κυβέρνηση θεωρεί ότι από την εποχή της κατάλυσης της Δημοκρατίας τίποτα δεν πρέπει να ξεχνιέται και τίποτα δεν πρέπει να θάβεται στο χρόνο.

Με απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, σε συνεργασία με το Δήμο Λέρου και το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) αναβιώνουν οι «Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Υφυπουργού προβλέπεται πως οι εκδηλώσεις που αναμένεται να λάβουν χώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2018, θα συνδιοργανωθούν από τη ΓΓΑιΝΠ, τον Δήμο Λέρου και τον ΣΦΕΑ.

Οι εκδηλώσεις που είχαν «διακοπεί» από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις από το 2009, γιατί προφανώς κρίθηκαν πως «περισσεύουν», στο κατά τα άλλα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΓΓΑιΝΠ, επανέρχονται τώρα με στήριξη και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε πως «σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η επαν-εδραίωση των Ημερών Μνήμης και Δημοκρατίας, ως θεσμού που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ένα από τα μαρτυρικά νησιά του Αιγαίου και τόπους εξορίας, σαν φόρος τιμής για εκείνους που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία αλλά και σαν ευκαιρία να κρατηθεί ζωντανή η σύγχρονη Ιστορία, που όσο και να θέλουν κάποιοι να ξεχάσουμε, έχει θύματα και θύτες, έχει υπερασπιστές της Δημοκρατίας και θιασώτες της Δικτατορίας. Χρέος δικό μας είναι να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της μάχης του λαού μας, ώστε ποτέ ξανά αυτός ο τόπος να μη βιώσει αντίστοιχες συνθήκες καταστολής και φόβου, περιορισμού της Ελευθερίας, ποινικοποίησης των αγώνων και άνοδο του φασισμού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)