to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:23 | 15.11.2017

Κοινωνία

Μηνυτήρια αναφορά για «να αποδοθούν ευθύνες» για τις πλημμύρες κατέθεσε η Ρ. Δούρου - Ενημέρωσε τον Άρειο Πάγο

«Να αποδοθούν ευθύνες» για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από την φονική καταιγίδα στην περιοχή της Μάνδρας και της Ν. Περάμου, ζητεί η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.


Όπως δήλωσε η περιφερειάρχης αργά το απόγευμα, η ίδια υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν».

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς, αλλά και για να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν οι πιθανές ζημιές στα σχολικά κτίρια.

 

Αναλυτικά σε δήλωσή της στην ΕΡΤ ανέφερε:

Αυτή την ώρα δεκάδες συμπολίτες μας θρηνούν την απώλεια ζωής των πιο κοντινών τους προσώπων. Και θρηνούν μέσα στη λάσπη.

Ένα τεράστιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, δοκιμάζει τους συμπολίτες μας, κι εμείς στην ΠΑΤΤ, πράττουμε ό,τι οφείλουμε εκ του νόμου με συναίσθηση ευθύνης. Έχουμε κλείσει τα σχολεία για να μη δοκιμαστούν ζωές μικρών παιδιών, έχουμε κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη τους δοκιμαζόμενους δήμους ώστε να μπορέσουν να λάβουν από το αρμόδιο υπουργείο αποζημιώσεις. Έχουμε προσφύγει στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρ. Επιτροπής για περαιτέρω συνδρομή. Και συνδράμουμε με μηχανήματα την Πυροσβεστική. Όμως την ίδια στιγμή, εκ του θεσμικού μου ρόλου, αισθάνομαι την ευθύνη να αναζητήσω τις ευθύνες και τις αιτίες που αυτές τις ώρες συμπολίτες μου θρηνούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Θα ήθελα να μην είμαι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα παθογενειών όπου τα μπαζωμένα ρέματα, τα σπίτια που έχουν παράνομα κτιστεί στις κοίτες ποταμών, με μια νομοθετική ρύθμιση, κάποια στιγμή, νομιμοποιούνται. Δεν θα ήθελα να είμαι ένας κρίκος στην αλυσίδα δεκαετιών στρεβλώσεων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που προσπερνά τη μία βιβλική καταστροφή μετά από την άλλη, χωρίς να αναζητήσει τα αίτια. Θέλω λοιπόν να συνδράμω ως επικεφαλής της ΠΑΤΤ ώστε για αυτές τις ζωές που θρηνούμε και τις περιουσίες που καταστράφηκαν να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες.

Υπέβαλα στην κ. Δημητρίου αναφορά ώστε κι εγώ να συνδράμω ώστε αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους δεν επιχειρούν αυτή τη στιγμή κανενός είδους τυμβωρυχία και, πρωτόγνωρο, ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν επιδοθεί στη λασπολογία και την μικροκομματική λογική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού σώματος καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς όπως τον κ. Ζαγοραίο και την κ. Δημητρίου που έχουν επιδείξει αντανακλαστικά που έχουμε όλες και όλοι ανάγκη.

Για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής ενημέρωσε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Ρ. Δούρου

Για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής και ειδικότερα στους Δήμους της Δυτικής Αττικής  ενημέρωσε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου κατά τη χθεσινή μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Ειδικότερα:

H Εισαγγελέας ενημερώθηκε για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, το οποίο αριθμεί 163 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, συνολικού προϋπολογισμού 508.769.259,82 ευρώ, από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Αντίστοιχα, έχουν ενταχθεί 36 αντιπλημμυρικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολική χρηματοδότηση ύψους 48.870.137,05 ευρώ και 16 έργα στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 με συνολική χρηματοδότηση ύψους 54.316.991,99 ευρώ. Ειδικά για τους Δήμους της Δυτικής Αττικής, η σχετική χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων ανέρχεται στο ποσό των 57.854.985,63 ευρώ.

Ταυτόχρονα η Εισαγγελέας ενημερώθηκε για το ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο θεσμικό πλαίσιο, υλοποίησης των έργων που προσκρούει σε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η διάχυση ευθυνών μεταξύ των φορέων του ελληνικού δημοσίου. Οι εγκρίσεις και οι παρακολουθήσεις των έργων από αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των έργων και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων αλλά και οι αυθαιρεσίες, η άναρχη δόμηση και έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, καθυστερούν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των έργων.

Επιπλέον, το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, η διαδικασία των ενστάσεων, η έννομη προστασία των διαγωνιζόμενων και ο χρόνος γενικά που απαιτείται μέχρι την εγκατάσταση των αναδόχων και  η σημαντική υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό δεν συμβάλλουν στην έγκαιρη υλοποίηση έργων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)