to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 15.11.2017

Κοινωνία

Την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια, μέσω της οικείας Διαχειριστικής Αρχής, υπέβαλε κατεπείγον σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.


Την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε σήμερα η Περιφέρεια Αττικής. Η Περιφέρεια, μέσω της οικείας Διαχειριστικής Αρχής, υπέβαλε κατεπείγον σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης. Ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002 και έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε 76 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών, όπως οι σημερινές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής.

Το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, θα προωθηθεί μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει και θα εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφής.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Βασιλείου: Η Περιφ. Αττικής και όλος ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στην βιβλική καταστροφή

Αναβάλλεται η αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικης αποφάσισε η Περιφερειακή Αρχή Αττικής, λόγω της ενασχόλησης του δυναμικού της Περιφέρειας στην αντιμέτωπη της σημερινής καταστροφής που είναι σε εξέλιξη, με «απώλειες ανθρώπινων ζωών, αναζήτηση αγνοουμένων και μεγάλης έκτασης ζημιές», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ένταση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τρόπου εκδήλωσης της καταιγίδας, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, έθεσαν όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε συναγερμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τραγικές επιπτώσεις, να καταγράψουν και να αποκαταστήσουν τις μεγάλες ζημιές. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με όλο το διαθέσιμο προσωπικό και τα μέσα, στο έργο των συναρμόδιων υπηρεσιών. 

Υπογραμμίζει επίσης πως οι υπηρεσίες, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση και συντονισμένα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την προστασία και υποστήριξη των κατοίκων των περιοχών αυτών. 

Παράλληλα, εκφράζεται η ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας να παρέμβουν όπου κριθεί απαραίτητο, συνδράμοντας την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία και τις λοιπές κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες. 

 Για το λόγο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, και με δεδομένη την πρωτοφανή ένταση και επικινδυνότητα των φαινομένων, το εύρος των καταστροφών και την ανάγκη τόσο οι πολιτικοί προϊστάμενοι όσο και το προσωπικό των Περιφερειακών Ενοτήτων να παραμείνουν σε ετοιμότητα, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στην εξέλιξη του φαινομένου αλλά και την αποκατάσταση των κρίσιμων και νευραλγικών λειτουργιών στις πληγείσες περιοχές, «θεωρούμε αυτονόητη την αναβολή του για 16/11/2017 προγραμματισμένου Περιφερειακού Συμβουλίου».

Την κήρυξη των πληγέντων από τη θεομηνία περιοχών της Δυτικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε σήμερα η Περιφέρεια Αττικής.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της, για την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών, η Περιφέρεια Αττικής, αρχίζει την καταγραφή των ζημιών στην Μάνδρα Αττικής που επλήγη από τη φονική κακοκαιρία άμεσα.

Επίσης, έπειτα από επικοινωνία της Ρένας Δούρου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, η Περιφέρεια Αττικής θέτει στη διάθεση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τρία Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα.

Με ανακοίνωση της η Περιφέρεια ενημερώνει τους πολίτες ότι:

  • Για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον Δήμο τους.
  • Για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για την χορήγηση αποζημιώσεων αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ. Οι πολίτες παρακαλούμε να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ - ΕΛΓΑ των Δήμων στους οποίους ανήκουν.

  • Για την καταγραφή - εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Παρακαλούνται οι πολίτες να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής.

Σημειώνεται ότι από αύριο, Πέμπτη 16.11.2017, ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας Αττικής θα προβούν συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, για θέματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Σε κατάσταση έκτακτης οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας

Λόγω των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων, ύστερα από απόφαση των οικείων δημοτικών αρχών και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν, όπου είναι απαραίτητο και να συνδράμουν τις αρμόδιες αρχές.

Συστήνεται ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ.

Για οδηγίες αυτοπροστασίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας εδώ.

Τέλος, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ευχαριστεί τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν από νωρίς το πρωί, σε δύσκολες συνθήκες.


Ενημέρωση της Φ. Γεννηματά από την Ρ. Δούρου

Πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Μάνδρα Αττικής από τα ακραία πλημμυρικά γεγονότα που έπληξαν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους, παρείχε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ φώφη Γεννημάτα μετά από επικοινωνία της τελευταίας. 

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την κ. Γεννηματά να εκφράζει την λύπη και την συμπαράσταση της προς τους πληγέντες αλλά και με την δέσμευση της κ. Δούρου να ενημερώσει και πάλι την κ. Γεννήματα επί των αποφάσεων που θα ληφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με την παρουσία συναρμόδιων υπουργών, γεν. γραμματέων και της κ Δούρου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)