to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η τριπλή ομηρεία του Κυρ. Μητσοτάκη

Οι υποθέσεις Siemens - Αυγενάκη, αλλά και η έντονη εσωκομματική πίεση για... δεξιά στροφή δένουν τα χέρια του προέδρου της Ν.Δ.


Σκηνή πρώτη: Ο Αλ. Τσίπρας προ(σ)καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη να αποφασίσει αν θα πάει τη Ν.Δ. προς το Κέντρο ή προς τα δεξιά. Ο τελευταίος ανεβαίνει στο βήμα και δεν τολμά καν να αναμασήσει τα γνωστά περί “κεντροδεξιάς παράταξης”, παρά διαπιστώνει πως... το κόμμα του πάει προς τα πάνω.

Σκηνή δεύτερη: Ο Αλ. Τσίπρας αυτονοήτως αξιώνει από τον πρόεδρο της Ν.Δ. εξηγήσεις ή ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για τις, εκ δικογραφίας προκύψασες, προνομιακές σχέσεις του γραμματέα του κόμματός με σκοτεινά κυκλώματα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντί άλλης απαντήσεως, καταγγέλλει... “παρακράτος” και βάλλει κατά της εφημερίδας που αποκάλυψε στοιχεία της δικογραφίας.

Σκηνή τρίτη: Ο πρωθυπουργός καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο “χορηγιών” και “διευκολύνσεων” της Siemens, όπως προέκυψε από τη σχετική δίκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιορίζεται να κατηγορήσει τον Αλ. Τσίπρα για “ψέμα” και του ζητεί... “να μην τα ξαναπεί”.

Τρεις σκηνές, δύο ώρες κοινοβουλευτικής συζήτησης, ένα κοινό συμπέρασμα: η γενικευμένη ομηρεία του Κυρ. Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματός του είτε για την υπόθεση Αυγενάκη είτε για τους κομματικούς και οικογενειακούς σκελετούς αναφορικά με την υπόθεση της Siemens, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης...

Κάθε μέρα που περνά, το κλίμα στη Ν.Δ. βαραίνει. Όσα στελέχη δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ηγετικής ομάδας του κόμματος δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πολιτική “γραμμή” του Κυρ. Μητσοτάκη και σε σχέση με τον τρόπο και το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης, αλλά και αναφορικά με την ίδια την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ.

Πόλεμος ταυτότητας

Στο παρασκήνιο και ενόψει του προγραμματικού συνεδρίου της 15ης Δεκεμβρίου, όλα τα εσωκομματικά μπλοκ εμφανίζουν έντονη κινητικότητα, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης φροντίζει καθημερινά να θυμίζει ολοένα και εντονότερα τον Άδ. Γεωργιάδη, έχοντας καταργήσει τον παλιό, “φιλελεύθερο” και κεντροδεξιό εαυτό του.

Οι “σαμαρικοί”, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδ. Γεωργιάδη να δίνει τον τόνο, επιχειρούν να περιθωριοποιήσουν κάθε κεντροδεξιά φωνή και σπρώχνουν διαρκώς τον Κυρ. Μητσοτάκη ολοένα και δεξιότερα -ενδεικτική ήταν η εσωκομματική “ανταρσία” για την ταυτότητα φύλου, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αλλάξει γραμμή και να “κρυφτεί” πίσω από την προσχηματική πρόταση του κόμματός του για να μην δει την Κ.Ο. της Ν.Δ. να “σπάει” στα τρία.

Άλλωστε, μετά την εμφάνιση του Άδ. Γεωργιάδη στην Αβάνα του Χαλανδρίου σε συζήτηση για την “ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς”, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ, μαζί με τον συγγραφέα Σ. Μουμτζή, διοργανώνει... “περιοδείες” ως επίσημος εκφραστής της “σαμαρικής” γραμμής.

Άλλωστε ο Αντ. Σαμαράς έδωσε το “παρών” στην εκδήλωση της Αβάνας και, προφανώς, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη δεύτερη αντίστοιχη εμφάνιση του διδύμου Γεωργιάδη - Μουμτζή, αφού αυτή γίνεται σε δύο εβδομάδες στην “έδρα” του πρώην πρωθυπουργού: στην Καλαμάτα...

Επανεμφάνιση Μεϊμαράκη

Όμως, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι μόνο η “δεξιά” πτέρυγα και οι “σαμαρικοί” που βρίσκονται σε πλήρη κινητικότητα. Να υπερασπιστούν τον “κεντροδεξιό” χαρακτήρα του κόμματος εμφανίζονται αποφασισμένοι οι “καραμανλικοί”. Στο πλαίσιο αυτό, έμπειροι κομματικοί παράγοντες δεν θεωρούν τυχαία την απόφαση του Ευ. Μεϊμαράκη να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο επαναλαμβάνοντας τη σταθερή άποψή του για την ανάγκη “εθνικής συνεννόησης” στα μείζονα θέματα.

Και, παρά το γεγονός ότι στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, την περασμένη Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι δεν θα... έδινε αφορμές για εσωστρέφεια, όποιος ήξερε να διαβάσει πίσω από τις γραμμές μπορούσε να “δει” την πλήρη πολιτική διαφωνία του με τη γραμμή Μητσοτάκη.

Αφού επανέλαβε πολλάκις την ανάγκη “του διαλόγου, της σύνθεσης, της συναίνεσης” σε μία συγκυρία που η Ν.Δ. επιλέγει την τακτική του “όχι σε όλα”, ο Ευ. Μεϊμαράκης άφησε αιχμές για όλα τα τρέχοντα θέματα. “Στον αγώνα που δίνουμε σήμερα δεν περισσεύει κανείς. Όλοι μας πρέπει να είμαστε σε αυτή τη μάχη, είναι αυτονόητο αυτό” είπε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος μερικές μόλις ημέρες μετά τη διαγραφή, λόγω... διαφορετικής άποψης, της Κατερίνας Παπακώστα. Αμέσως μετά “φωτογράφισε” ευθέως τον... διαρκώς συνδεδεμένο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Άδ. Γεωργιάδη κάνοντας λόγο για πολιτικούς του Facebook και για κάποιους που “νομίζουν ότι κάνουν πολιτική επειδή ασχολούνται με τα μικρά, με τα κουτσομπολιά”.

Διαχρονικοί σκελετοί

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στο εσωτερικό της Ν.Δ. από προχθές και η αγωνία του Κυρ. Μητσοτάκη για το θέμα της Siemens. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τα περί ψεμάτων και “συκοφαντίας” και προέβαλε ένα... “μονταρισμένο” κομμάτι από την κατάθεση της γραμματέως του Μιχ. Χριστοφοράκου επαναλαμβάνοντας πως το περίφημο τηλεφωνικό κέντρο έχει αποπληρωθεί.

“Ξέχασε”, όμως, την... άλλη μισή πρόταση της κ. Τσακάλου στην κατάθεσή της, με την οποία η ίδια παραδέχεται πως το τηλεφωνικό κέντρο πληρώθηκε αφού πρώτα είχε γίνει “φασαρία στον Τύπο”.

Σημειωτέον, πάντως, ότι δύο “καραμανλικά” στελέχη της Ν.Δ. είχαν φροντίσει να στείλουν μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος για το θέμα της Siemens: “Το θέμα της Siemens δικάζεται. Ας περιμένουμε” είχε περιοριστεί να πει (ρ/σ 247), μία ημέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή ο Ν. Κακλαμάνης, ενώ από την ίδια συχνότητα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας είχε τονίσει ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Οι οποίες, πάντως, ακόμη εκκρεμούν...

Εισηγήσεις για “καρατόμηση” Αυγενάκη

Αν πολλοί “γαλάζιοι” βάλλουν μία φορά στο παρασκήνιο κατά του Κυρ. Μητσοτάκη, οι εσωκομματικές βολές κατά του γραμματέα της Π.Ε. της Ν.Δ. Λευτ. Αυγενάκη είναι δεκαπλάσιες. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε από βήματος της Βουλής να “καλύψει” τον γραμματέα του κόμματος και στενό συνεργάτη του επί της ουσίας της υπόθεσης, παρά περιορίστηκε να καταγγείλει τη δημοσίευση των διαλόγων που περιέχονται στη... δικογραφία.

Άλλωστε, λίγο νωρίτερα, ο ίδιος ο Λευτ. Αυγενάκης, με συνέντευξή του, άλλαζε γραμμή και, ενώ έως προχθές κατήγγελλε συκοφαντία, την Παρασκευή παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες είχαν γίνει και πως οι βουλευτές κάνουν “εξυπηρετήσεις” χωρίς να... ζητούν το ποινικό μητρώο των συνομιλητών τους. Ταυτοχρόνως η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση στη Βουλή, απέφυγε επιμελώς να “καλύψει” τον Λευτ. Αυγενάκη.

Τούτων δοθέντων, οι πληροφορίες της “Αυγής” επιμένουν πως ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις να “συμφωνήσει” με τον γραμματέα του να... παραιτηθεί ο τελευταίος, ώστε “να μην δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα ώσπου να δικαιωθεί”. Είναι πιθανό, μάλιστα, όταν το θέμα φύγει από την πρώτη γραμμή της δημόσιας ατζέντας, να υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με τον γραμματέα του κόμματος.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)