to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:40 | 03.11.2017

Πολιτική

Στο Κερατσίνι ο Κάρλος Καλίκα Φερέρ: «Ο Τσε παραμένει έμπνευση και σύμβολο αγώνα»

Ακούραστος, δυναμικός και με νεανική ορμή, ο 88χρονος σήμερα Κάρλος Καλίκα Φερέρ, παιδικός φίλος και συνοδοιπόρος του Ερνέστο Γκεβάρα, βρέθηκε χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Κερατσίνι και κατάφερε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, να μεταδώσει στους παρευρισκόμενους λίγη από τη γοητεία των ιδεών του μεγάλου επαναστάτη.


Για τη θρυλική μορφή του Γκεβάρα, που όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Βρεττάκος, «τροφοδοτεί ακόμα τις νεότερες γενιές με κάτι παραπάνω από έναν μύθο, από μία μόδα με το πρόσωπό του σε μπλουζάκια».

Δεκάδες συνδημότες μας τίμησαν με την παρουσία τους χθες τον Καλίκα Φερέρ, στο πλευρό του οποίου βρισκόταν ο δημοσιογράφος Θύμιος Κάκος και η φιλόλογος και ερμηνεύτρια του έργου του Γκεβάρα Μάρτα Σίλβια Ντίος Σαντς. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Καλίκα Φερέρε αποτέλεσε πόλο έλξης για τους παρευρισκόμενους, με τις ερωτήσεις για τον Γκεβάρα να ακολουθούν η μία μετά την άλλη. 

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Χρ. Βρεττάκος καλωσόρισε τον παιδικό φίλο του Ερνέστο Γκεβάρα και υπογράμμισε πως «για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, για την πόλη μας που θέλει να αλλάξει όψη, ο Τσε παραμένει πάντα σύμβολο έμπνευσης και αγώνα». Παράλληλα σημείωσε πως  «η μορφή του Τσε Γκεβάρα συντροφεύει τον κάθε άνθρωπο που θέλει να προσφέρει στο σύνολο και να αλλάξει τον κόσμο». 

Καλίκα Φερέρ: Ο Τσε άφησε τον «σπόρο» του

Τη βεβαιότητα ότι και μετά από 100 και 200 χρόνια θα εξακολουθήσουν να γίνονται εκδηλώσεις μνήμης για τον Τσε Γκεβάρα, εξέφρασε ο Καλίκα Φερέρ. Ο παιδικός φίλος του Ερνέστο, σημείωσε ότι «ο ιμπεριαλισμός έκανε ένα τεράστιο λάθος δολοφονώντας τον Τσε». Αυτό, όπως είπε, είναι «η προσπάθεια του να σκεπάσει την ιστορία, να θάψει την πορεία του μεγάλου επαναστάτη». Όπως τόνισε ο ίδιος, «μπορεί ο Τσε να έχασε τη ζωή του στη Βολιβία, άφησε όμως τον σπόρο του στη Λατινική Αμερική». 

Ο Καλίκα Φερέρ μίλησε, ακόμη, εκτενώς για τα ταξίδια που πραγματοποίησε με τον σύντροφό του στις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και αναφέρθηκε σε γεγονότα και ιστορίες που ευαισθητοποίησαν και ατσάλωσαν τον χαρακτήρα του Ερνέστο. Μιλώντας για το βιβλίο του «Από τον Ερνέστο στον Τσε» σημείωσε πως «δε μου έφτασε ένα ολόκληρο βιβλίο για να αφηγηθώ όλα όσα ζήσαμε τότε». Παράλληλα, ο Φερέρ απάντησε στις δεκάδες ερωτήσεις του κοινού που αφορούσαν τον χαρακτήρα του Ερνέστο, τις προσωπικές του στιγμές μαζί του, τα ταξίδια που πραγματοποίησαν, αλλά και ερωτήσεις της πολιτικής επικαιρότητας στη Λατινική Αμερική. 

Η Google και ο Τσε

Με αδιάλειπτο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό το 40λεπτο ντοκιμαντέρ του Θύμιου Κάκου, που ταξιδεύει το κοινό στην Αλτα Γκράτσια της Αργεντινής, όπου ο Κάρλος Καλίκα Φερέρ γνώρισε τον 4χρονο τότε Ερνεστίτο, που έζησε εκεί για 11 χρόνια.

Ο Καλίκα, κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ, φίλος και συνοδοιπόρος του Τσε, διηγείται πώς η παιδική τους φιλία εξελίχθηκε σε δέσιμο ζωής, όταν ξεκίνησαν ένα μεγάλο ταξίδι στη Λατινική Αμερική, λίγους μήνες πριν γνωρίσει τον Κάστρο και μεταμορφωθεί οριστικά σε «Τσε». 

Ο δημοσιογράφος μίλησε για το ντοκιμαντέρ, αλλά επισήμανε και κάτι ακόμα. Αναφερόμενος στην google που τιμά καθημερινά διάφορες επετείους, σημείωσε ότι παρέλειψε φέτος να αναφερθεί στη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε. Όπως τόνισε ο ίδιος, «μπορεί η google να “ξέχασε” τον Τσε, όμως ούτε τότε που δολοφονήθηκε, ούτε τώρα, ούτε ποτέ, δε θα καταφέρουν να περάσει η διαδρομή και η προσφορά του Γκεβάρα στη λήθη».  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)