to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 10.11.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος από την Καλαμάτα: Θέλουμε να είμαστε υποστηρικτές και αρωγοί της τοπικής αυτοδιοίκησης (βίντεο)

«Η Μεσσηνία ήδη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, στον αγώνα για την ανάπτυξη, καθώς είναι μια περιοχή με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα» είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, καθώς και του Eργατικού Kέντρου.


Επίσης, είπε ότι «τα αγροτικά προϊόντα της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι εξαιρετικής ποιότητας και έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στον τομέα της μεταποίησης, που όπως είπε, «αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα».

Όπως πρόσθεσε, «το να παράγονται εδώ προϊόντα και στην συνέχεια να μεταποιούνται στο εξωτερικό, είναι ένα πρόβλημα το οποίο εμείς θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα να ανέβει, σε αυτό το οποίο οικονομολόγοι συνηθίζουν να ονομάζουν, “αλυσίδα αξίας”, προκειμένου να θεμελιωθεί ένας ισχυρός μεταποιητικός τομέας».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό και στις υποδομές της Μεσσηνίας, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια περιοχή που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και τουριστικά, γι΄ αυτό θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στον τομέα των υποδομών της περιοχής».

Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, είπε ότι «θέλουμε να είμαστε υποστηρικτές και αρωγοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία αναλαμβάνει να επιλύει φλέγοντα ζητήματα, τα οποία πολλές φορές δημιουργούν και κοινωνικές αντιπαραθέσεις».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η πορεία αυτής της πόλης, αλλά και της αυτοδιοίκησης, μέσα στην οικονομική κρίση» και πρόσθεσε: «Είναι προφανές, ότι δεν τα περιμένουμε όλα από την κυβέρνηση, αλλά προσπαθούμε και εμείς, διότι για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια».

Στην συνέχεια, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συναντήθηκε στο Επιμελητήριο με την διοίκηση του φορέα και εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, έθεσε στον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο μία σειρά από ζητήματα, όπως τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, τις διαδικασίες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την λήψη σειράς μέτρων για την διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την μείωση της γραφειοκρατίας.

 Η χώρα βγαίνει από μία περίοδο πολυετούς κρίσης

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία διαγράφεται με συγκεκριμένο τρόπο, η έξοδος της χώρας από μια περίοδο πολυετούς κρίσης. Τα βασικά οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν, άλλωστε, ότι η χώρα βρίσκει σταδιακά τον βηματισμό της. Η οικονομία τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης, που αναμένεται στο τέλος του 2017, να διαμορφωθεί κοντά στο 2%».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στην Καλαμάτα, με αφορμή την επίσκεψή του στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Μένοντας στα θέματα της οικονομίας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση, κάτι που μας επιτρέπει και φέτος να προχωρήσουμε σε μια έκτακτη ενίσχυση εν είδει κοινωνικού μερίσματος, σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη».

Όσον αφορά το θέμα της ανεργίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι «έχει περιοριστεί πέραν των έξι ποσοστιαίων μονάδων από τη μέρα που αναλάβαμε και μάλιστα, βάσει των πρόσφατων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά μετά το 2011, βρισκόμαστε κάτω από το ένα εκατομμύριο ανέργων».

Στην συνέχεια, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η χώρα ανέκτησε, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, την πρόσβασή της στις αγορές χρήματος» και αναφερόμενος στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, είπε ότι «αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο, «διαμορφώνεται η εικόνα μιας οικονομίας που αντιστοιχεί σε μια χώρα που ανακάμπτει και δεν θυμίζει πλέον μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που φυτοζωεί, αναπαράγοντας την οικονομική καχεξία και τη δυσπραγία».

«Όλα τα παραπάνω» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι η έμπρακτη απόδειξη, ότι η χώρα βαδίζει με συντεταγμένο τρόπο προς το τέλος της σκληρής περιόδου των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018».

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, είπε ότι «καταγράφεται σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, στην οποία όλες οι πλευρές σημειώνουν με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι είναι δυνατό να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες».

Στην συνέχεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «σε αντίθεση με τις ανάγκες και τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας, η θετική πορεία που διαγράφει πλέον η χώρα, προκαλεί τη δυσαρέσκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Μητσοτάκη» προσθέτοντας:

«Χαμένος στις αποκαλύψεις για την offshore της συζύγου του, τις δραστηριότητες του κ. Αυγενάκη, αλλά και τις αναφορές της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αναφορικά με την προνομιακή μεταχείριση του κ. Μητσοτάκη από την Siemens, ο αρχηγός της ΝΔ και τα στελέχη του παραληρούν».

Ακόμη είπε, ότι «φαντασιώνονται βία, ανομία, σκάνδαλα, ευρισκόμενοι τόσο στο στρατηγικό αδιέξοδο που προκαλεί το αφήγημα της καταστροφολογίας, όσο όμως και υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού.

Και αυτό διότι, όπως συμπλήρωσε, «δεν έχει διατυπωθεί ουδεμία απάντηση, επί της ουσίας, για τα παραπάνω που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας».

«Η κυβέρνηση», σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, «θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την επιτάχυνση της πορείας εξόδου της χώρας από την κρίση, την ίδια στιγμή όμως αναμένουμε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς πλέον δεν μπορεί να κρύβεται, ούτε πίσω από την ακροδεξιάς εμπνεύσεως ατζέντα του, ούτε πίσω από τον αντιπρόεδρό του».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Έχω την εκτίμηση, πως πάρα πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε μία τεχνική συμφωνία. Υπήρξαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν για τεχνική συμφωνία ακόμα και πριν από το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, εγώ δεν θέλω να θέσω αυτή τη στιγμή ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Θεωρώ όμως, ότι από τις πρώτες εβδομάδες του 2018 θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρώσει τα βασικά της τρίτης αξιολόγησης, έτσι ώστε να περάσουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, για τους όρους εξόδου της χώρας από την κρίση.

Όλα συνηγορούν ότι θα έχουμε τη δυνατότητα μέχρι το καλοκαίρι του 2018 να έχουμε καταλήξει σε μία τελική συμφωνία εξόδου και νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο. Άλλωστε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα, το οποίο εκκρεμεί σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση. Αντιθέτως, οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς, υπάρχει ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα στην ελληνική οικονομία αυτό το κλίμα θα διατηρηθεί».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την 48ωρη άδεια που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και εκτιμώ ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και μεγάλης μερίδας του Τύπου ήταν υποκριτικές» προσθέτοντας: «Αυτό το οποίο έχουμε, είναι μία διήμερη άδεια, η οποία αποφασίστηκε από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών, στο οποίο οφείλουμε να θυμίσουμε, ότι ο εισαγγελέας εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα βέτο. Επομένως, εκτιμώ ότι πρόκειται για μία απόφαση η οποία κακώς προξένησε όλο αυτό το θόρυβο».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε, ότι «ευλόγως μπορεί να ισχυριστεί κανείς, ότι οι λόγοι για τους οποίους προκλήθηκε όλη αυτή η ένταση, έχουν και συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, δηλαδή είναι πολύ προτιμότερο να συζητά κανείς για μία διήμερη άδεια του κρατουμένου και καταδικασμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου φυσικά την ιδεολογική τοποθέτηση, τις πρακτικές και τις πράξεις σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπερασπιστούμε ως ελληνική κυβέρνηση».

Επίσης πρόσθεσε, ότι «από ότι φαίνεται, είναι πολύ προτιμότερο να συζητάμε αυτό, παρά τις πραγματικά συνταρακτικές αποκαλύψεις που αφορούν την offshore της συζύγου του κυρίου Μητσοτάκη, για την οποία η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δεήσει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξηγήσεις προς τον ελληνικό λαό».

«Εγώ επαναλαμβάνω από την δική μου μεριά», συνέχισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ότι «θεωρούμε πως η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της, ο κ. Μητσοτάκης, έχει προσωπικά πολιτικό και ηθικό καθήκον να εξηγήσει από πού προέρχονταν τα χρήματα τα οποία χρηματοδότησαν την ίδρυση της συγκεκριμένης offshore και ποιες ήταν οι δραστηριότητες αυτής της επιχείρησης».

Όπως είπε στην συνέχεια, «αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα των ημερών και ότι και αν επιχειρηθεί από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από μεγάλη μερίδα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου να παρουσιαστεί ως κορυφαίο γεγονός στην ατζέντα, έναντι αυτής της συνταρακτικής αποκάλυψης, θεωρώ ότι θα αποτύχει» και διατύπωσε την εκτίμηση, ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση θα έχει μακρά συνέχεια».

Όσον αφορά στο τι θα πράξει η κυβέρνηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και όλες οι αποκαλύψεις που αφορούν τη δράση και τη δραστηριότητα offshore εταιρειών, που αποτέλεσαν οχήματα για την απόκρυψη χρημάτων, αλλά και οχήματα δραστηριοτήτων που κινούνταν, τουλάχιστον θα έλεγε κανείς στα όρια της νομιμότητας, θα διερευνηθούν εξονυχιστικά μία προς μία».

Ακόμη ανέφερε, πως «οτιδήποτε κι αν σκαρφιστεί η Νέα Δημοκρατία, όσο θόρυβο και αν κάνει, όση ένταση και αν προσπαθήσει να προκαλέσει, δεν θα καταφέρει να το αποκρύψει από τον ελληνικό λαό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, ότι «στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017 αποφασίστηκαν από κοινού, μεταξύ όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών, η βάση και οι βασικοί άξονες για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» το οποίο, όπως πρόσθεσε, «βρίσκεται σε τροχιά επίλυσης».

Επίσης ανέφερε, ότι «θα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα, τα οποία θα απασχολήσουν την διαπραγμάτευση στην τελική της ευθεία, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2018, μέχρι το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την οριστική πρόσβαση στις αγορές χρήματος, από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά».

Ακόμη, είπε ότι «ήδη έχουμε καταφέρει να κάνουμε μία έξοδο στις αγορές» ανακοινώνοντας ότι «επίκεινται και άλλες, οι οποίες θα είναι και έξοδοι διαχείρισης του δημόσιου χρέους, αλλά και έξοδοι για νέο χρήμα».

Επομένως, συνέχισε, «στη βάση ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου διαμορφώνουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να ανακτήσουμε με αξιώσεις και αυτοδύναμα την οριστική πρόσβαση στις αγορές, τον Σεπτέμβριο του 2018».

Σχετικά με τους δανειολήπτες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, ότι «έχουμε δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για το 70% των δανειοληπτών, δηλαδή προστατεύουμε τον βασικό κορμό των δανειοληπτών, την λαϊκή οικογένεια, την λαϊκή κατοικία και νομίζω ότι αυτό ήταν το καλύτερο δυνατό το οποίο μπορούσαμε να κάνουμε και το κάναμε».

Επίσης είπε, ότι «δημιουργήσαμε ταυτόχρονα ένα ρυθμισμένο πλαίσιο για την αγορά των “κόκκινων” δανείων, το οποίο προστατεύει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές, προστατεύει τους δανειολήπτες και θεωρώ ότι ως προς αυτό το ζήτημα έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)