to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάρλος Καλίκα Φερέρ: Στην Ελλάδα διαπίστωσα μεγάλο σεβασμό στη μνήμη του Τσε

Υπήρξε φίλος και συνοδοιπόρος του Τσε Γκεβάρα, ταξίδεψε μαζί του στο δεύτερο ταξίδι του Τσε στη Λατινική Αμερική. Το όνομά του είναι Κάρλος Καλίκα Φερέρ.


Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (9 Οκτωβρίου 1967) και της προβολής του ντοκιμαντέρ «Te encontré Che» («Σε βρήκα Τσε») του δημοσιογράφου-κινηματογραφιστή Θύμιου Κάκου. Παρά τα βαρύ πρόγραμμά του, δέχτηκε να μιλήσει στο ert.gr για τις εντυπώσεις του από τη χώρα μας.

-Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε στην Ελλάδα, ποια εντύπωση αποκομίσατε από τις εκδηλώσεις που συμμετείχατε για την αποδοχή του Τσε από τους Έλληνες;

-Με τον κόσμο που συναναστράφηκα σε αυτήν την πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα, διαπίστωσα μεγάλο σεβασμό θαυμασμό στη μνήμη του Τσε. Νομίζω ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερη πληροφόρηση και έχω προτείνει σχετικούς συγγραφείς, όπως ο Paco Ignacio Taibo II, που υπάρχει και στα ελληνικά.

Στις συζητήσεις που κάνω με τον κόσμο, τους δίνω προσανατολισμό βιβλιογραφίας. Η μνήμη του Τσε δέχεται και συστηματική κριτική από τα δεξιά και με πρόθεση από χρηματοδοτούμενους από τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να προσέξουμε και τους «φίλους» που με ψέματα και υπερβολές, με φαντασίες κάνουν κακό. Αυτό γίνεται γιατί το όνομα του Τσε πουλάει και κάθε συγγραφέας ή σχολιαστής που αναφέρεται σε αυτό, το κάνει με αυτή τη σκοπιμότητα.

-Ποιος είναι σήμερα ο απόηχος τη μνήμης του Τσε;

-Στην εποχή μας ο απόηχος της φήμης του Τσε ανεβαίνει γιατί ο ίδιος ήταν ένα σύμβολο επαναστάτη, ένας μαχητής για την κοινωνική δικαιοσύνη και βοηθάει και η εμφάνισή του, αλλά και τα γραπτά του κείμενα και το παράδειγμά του.

-Τον γνωρίσατε πριν διαγράψει τη μεγάλη του πορεία και γίνει γνωστός, τι ήταν αυτό που σας κέρδισε;

-Είναι δύσκολο να απαντήσω γιατί είχε πολλές αρετές, αλλά νομίζω ότι ο βασικός λόγος ήταν η συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων.

-Στη Λατινική Αμερική πόσο εμπνέει στη σημερινή εποχή ο Τσε;

-Και στη Λατινική Αμερική η φήμη του εξακολουθεί να προσελκύει όλο και περισσότερους νέους, αν και στην Αργεντινή, ειδικά όταν οι κυβερνήσεις είναι προς τα δεξιά, τον κοιτούνε με επιφύλαξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)