to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 30.10.2017

Πολιτική

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανυπότακτους νέους επιστήμονες: Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία

Στόχος της τροπολογίας είναι να διευκολύνει την επιστροφή στην Ελλάδα όσων έχουν σπουδάσει κι έχουν αρχίσει την καριέρα τους στο εξωτερικό, εφόσον το επιθυμούν


Με πρωτοβουλία των βουλευτών Θόδωρου Δρίτσα, Μάκη Μπαλαούρα και Κων. Κατσίκη, πέρασε μία σημαντική τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Στόχος της τροπολογίας είναι να διευκολύνει την επιστροφή στην Ελλάδα όσων έχουν σπουδάσει κι έχουν αρχίσει την καριέρα τους στο εξωτερικό, εφόσον το επιθυμούν.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση μειώνεται το όριο ηλικίας για τη δυνατότητα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας, που από τα 35 χρόνια πέφτει στα 33. Αυτό σημαίνει ότι όσοι Έλληνες του εξωτερικού προτίμησαν να υποστούν τις συνέπειες της ανυποταξίας για να μη διαταράξουν την επαγγελματική τους καριέρα, θα έχουν τη δυνατότητα, αν το θελήσουν, να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να παρακολουθήσουν μια βασική εκπαίδευση στα όπλα διάρκειας 20 ημερών, εξαγοράζοντας την υπόλοιπη θητεία σε ηλικία πιο μικρή – δηλαδή στα 33 και όχι στα 35 τους χρόνια, όπως ίσχυε ως σήμερα.

Αλλά στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει και μια δεύτερη σημαντική τροπολογία, που έρχεται να ρυθμίσει τα διαφορετικά ισχύοντα για τους «διαπρέποντες επιστήμονες» εσωτερικού και εξωτερικού. Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς, για τους λεγόμενους «διαπρέποντες επιστήμονες» του εξωτερικού, δηλαδή τους φοιτητές που συνεχίζουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο και εργάζονται ως ερευνητές σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό, υπάρχει μια ειδική κατηγορία «ειδικών αναβολών».

Οι ειδικές αναβολές είναι ένα σύστημα επαναλαμβανόμενων αναβολών από τη στράτευση που δίνει τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες οι οποίοι είτε εκπονούν διδακτορικό μέσα στις νόμιμες προθεσμίες, είτε έχουν σύμβαση εργασίας ως μεταδιδακτορικοί ερευνητές σε ερευνητικά κέντρα, να συνεχίζουν απρόσκοπτα την ακαδημαϊκή τους καριέρα, χωρίς να κηρύσσονται ανυπότακτοι. Αυτή τη δυνατότητα όμως των «ειδικών αναβολών» δεν την είχαν μέχρι σήμερα οι φοιτητές που διαγράφουν την ίδια ακριβώς πορεία σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας μας. Με τη νέα ρύθμιση, η δυνατότητα  των «ειδικών (επαναλαμβανόμενων) αναβολών» παρέχεται πια σε όλους τους διαπρέποντες επιστήμονες, είτε ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)