to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 30.10.2017

πηγή: stokokkino.gr

Διεθνή

Kάρλος Καλίκα Φερέρ: «Αν ο Τσε ζούσε σήμερα θα υπερασπιζόταν τους κατατρεγμένους στα πεδία της μάχης»

Αεικίνητος, με νεανική ορμή και έντονη πολιτική δράση ο 89χρονος σήμερα Κάρλος Καλίκα Φερέρ, ο παιδικός φίλος και συνοδοιπόρος του Τσε, βρέθηκε στο στούντιο του 105,5 Στο Κόκκινο, μίλησε στον Χρυσόστομο Λουκά και την Τζούλυ Τσίγκα και κατάφερε να μεταδώσει σε όλους μας τη φλόγα των ιδεών του φίλου του Ερνέστο Γκεβάρα


Εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος των εκδηλώσεων με αφορμή τα 50 χρόνια από την εκτέλεση του Τσε, που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες και στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου Θύμιου Κάκου, δημιουργού του ντοκιμαντέρ «Te encontre Che» (Σε βρήκα Τσε) και της Μάρτα Σίλβια Ντίος Σανς, φιλολόγου – μελετήτριας του έργου και της ζωής του Τσε Γκεβάρα.

«Αν ο Ερνέστο ζούσε σήμερα παρότι είχε το ταξίδι μέσα του, δε θα είχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει, αφού θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης είτε υπερασπιζόμενος τους καταπιεσμένους ανά τη γη, είτε με ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της Κούβας» λέει στο Κόκκινο ο Κάρλος Καλίκα Φερέρ. 

Από 4ων ετών αχώριστοι φίλοι ο Κάρλος και ο Ερνέστο, στην Άλτα Γκράσια όπου μετακόμισε η οικογένεια Γκεβάρα, λόγω του άσθματος του μικρού Ερνέστο. Ο πατέρας του Καλίκα ήταν ο πνευμονολόγος που ανέλαβε τον Ερνέστο και τα δύο παιδιά μεγάλωσαν μαζί, μέχρι και το μακρύ ταξίδι τους στην λατινική Αμερική το 1953, το δεύτερο μετά το ταξίδι του Τσε με τον Αλμπέρτο Γρανάδο γνωστό πια από την κινηματογραφική ταινία «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας». 

Σε αυτό το δεύτερο ταξίδι ο Ερνέστο Γκεβάρα μαζί με τον Καλίκα επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Βολιβία, όπου έμελε μετά από 12 χρόνια να εκτελεστεί. 

«Ήταν η χώρα που μας σημάδεψε πιο πολύ, λόγω της έντονης διάκρισης μεταξύ λευκών και ιθαγενών, αλλά και των δυναμικών κινητοποιήσεων των ανθρακωρύχων στα ορυχεία του Γουολφράν», διηγείται ο Καλίκα Φερέρ. Το οδοιπορικό τους συνεχίστηκε σε Περού, Χιλή κλπ και από τότε δεν ξαναείδε τον παιδικό φίλο του ο οποίος συνέχισε προς το Μεξικό, όπου συνάντησε τον Ραούλ αρχικά και μετά τον Φιντέλ Κάστρο και πήρε το δρόμο της κουβανέζικης επανάστασης. 

Το βιβλίο του Καλίκα Φερέρ «Από τον Ερνέστο στον Τσε» αποτελεί μια μαρτυρία που φωτίζει άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του Τσε Γκεβάρα όσο και τις συνθήκες που τον οδήγησαν να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και να μετατραπεί από ταξιδιώτης σε μαχητή. Ήταν ο πρώτος που πήρε το χρίσμα του Κομαντάντε από τον Φιντέλ Κάστρο. 

«Στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε οφείλουμε να αναζωπυρώνουμε τη φλόγα του αγώνα και της επανάστασης ενός καθαρού αγωνιστή όπως ο Τσε, εμπνέοντας τα ελεύθερα πνεύματα ανά τον κόσμο» μας λέει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Σε βρήκα Τσε», Θύμιος Κάκος. 

Προχωρώντας ένα βήμα ακόμα, η Μάρτα Σίλβια Ντίος Σανς, εξηγεί γιατί ο Τσε είναι η εσωτερική φλόγα μέσα στον καθένα που εξακολουθεί να φοβίζει τις εξουσίες κάθε είδους. «Αρκεί να την ανακαλύψουμε» μας λέει η αργεντινή φιλόλογος.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Σε βρήκα Τσε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)