to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 30.10.2017

Κοινωνία

Προκαλούν εκ νέου την ελληνική κοινωνία οι σχολάρχες

Πρωτοφανής επίθεση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων κατά της Ανεξάρτητης Επιτροπής Πρωτοδικών - Νέα απόπειρα κάλυψης χρεών πολλών εκατομμυρίων ευρώ με αλλαγή επωνυμίας


Η οργή που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η πρωτοφανής ενέργεια του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να διαμαρτυρηθεί δημόσια για την εύλογη ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας που υποχρεώνει τα ιδιωτικά σχολεία να εγγράφουν μαθητές με αναπηρία, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που ισχύουν για τα δημόσια φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή.

Στο κρεσέντο αντικοινωνικής και προκλητικής συμπεριφοράς για το οποίο συγκεκριμένοι «έμποροι» της εκπαίδευσης διακρίνονται εδώ και μερικά χρόνια, έρχονται να προστεθούν δύο νέες ενέργειες που, συνδεόμενες μεταξύ τους, αποδεικνύουν αυτό που η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει με κάθε ευκαιρία. Ότι, δηλαδή, μια συγκεκριμένη ομάδα ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων θεωρούν ότι «το κράτος είναι αυτοί», ότι δεν έχουν την υποχρέωση να υπακούσουν σε κανένα νομοθετικό πλαίσιο, ή να συμμορφωθούν με τη δικαιοσύνη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΩΣ «ΠΑΡΑΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ»ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ!

Τον Ιανουάριο του 2016 εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης που στο άρθρο 24 προβλέπει ότι εργαζόμενος που απολύεται αναιτιολόγητα μπορεί να προσφύγει σε ανεξάρτητη επιτροπή. Κατ’ εφαρμογήν του Κοινωνικού Χάρτη, αλλά κυρίως κατ’ εφαρμογήν του Συντάγματος, ο Ν. 4472/2017 θέσπισε Ανεξάρτητη Επιτροπή αποτελούμενη από 3 Πρωτοδίκες που εξετάζει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης. Πλέον, κάθε καταγγελία σύμβασης οφείλει να είναι αιτιολογημένη, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του αγαθού της εκπαίδευσης και η νομιμότητα της έκδοσης των τίτλων σπουδών που είναι ισότιμοι με αυτούς του δημοσίου.

Σε μια άκρως προκλητική και αλαζονική ανακοίνωσή, όπως τη χαρακτηρίζει η ΟΙΕΛΕ, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών επιτίθενται στη δικαιοσύνη και στην ανεξάρτητη επιτροπή χαρακτηρίζοντάς την ως «παραδικαιοσύνη της ΟΙΕΛΕ»! Υπονόησαν δηλαδή σαφέστατα ότι υπάρχει διασύνδεση των δικαστών με την Ομοσπονδία. Η ΟΙΕΛΕ δηλώνει ότι «θα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τα όργανα των δικαστών για την πρωτοφανή αυτή ενέργεια και επιφυλάσσεται για τις επόμενες ενέργειές της».

«Γιατί, όμως, τέτοιο μένος;», το εύλογο ερώτημα της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. Και εξηγεί:

Πάγια θέση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων τα τελευταία 8 χρόνια είναι η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και η παραπομπή των υποθέσεων στη δικαιοσύνη. Στόχος τους, φυσικά, δεν είναι η «αντικατάσταση των …ρεμπεσκέδων» (όπως γλαφυρά είχε αποκαλέσει εκπαιδευτικούς ο Πρόεδρος του ΣΙΣ στη Βουλή), αλλά η απομάκρυνση των ανεπιθύμητων, αυτών που έχουν ουσιαστικούς λόγους να καταγγείλουν καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που έχουν διεκδικήσει οφειλόμενα, που έχουν κοινωνική παρουσία και δράση στο χώρο εργασίας τους, που έχουν καταγγείλει παρανομίες στο σχολείο τους.

Ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών θέλει να φύγει από τη μέση η Ανεξάρτητη Επιτροπή, διότι γνωρίζουν καλά πως για τον μέσο ιδιωτικό εκπαιδευτικό η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι οικονομικά και ηθικά σχεδόν αδύνατη. Για έναν μακρόχρονο δικαστικό αγώνα που διαρκεί από 2 - 6 χρόνιακατά μέσο όρο απαιτούνται μέχρι και 30.000 ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να καλύψει ένας εργαζόμενος και μάλιστα απολυμένος, ενώ η νομική εκκρεμότητα υποχρεώνει το συνάδελφο να μην μπορεί να εργαστεί αλλού.

«Δυστυχώς, η βαρβαρότητα και το ταξικό μίσος που επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι των σχολαρχών δεν συναντάται εύκολα σε άλλο κλαδικό χώρο, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί από τις συνεχείς διαβουλεύσεις τους με την τρόικα από το 2011 μέχρι σήμερα, με στόχο να διαλυθεί το νομοθετικό καθεστώς που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση και να μετατραπούν τα ιδιωτικά σχολεία σε ξέφραγο αμπέλι, χωρίς καμιά κρατική εποπτεία», το συμπέρασμα της ΟΙΕΛΕ.

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ: 13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Η ΟΙΕΛΕ είχε καταγγείλει από το 2012 την κομπίνα, εμπνεύσεως του τότε Υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, περίπου 40 ιδιωτικών σχολείων που, προκειμένου να γλιτώσουν από το σκόπελο της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας των ιδιοκτητών τους, να «μηδενίσουν» τις οφειλές τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και να απολύσουν μαζικά το προσωπικό προχώρησαν σε εικονική ίδρυση νέου σχολείου και αλλαγή επωνυμίας (διαβάστε αναλυτικά).

Δυστυχώς, την κομπίνα αυτή εφαρμόζουν κάποια σχολεία και σήμερα. Η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε με επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας την περίπτωση 4 τουλάχιστον σχολείων σε Αττική και επαρχία που προβαίνουν σε αλλαγή επωνυμίας, ώστε να γλιτώσουν την καταβολή οφειλών εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία. Μάλιστα ένα γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν την κομπίνα, εφαρμόζει εκ νέου το κόλπο για να μην καταβάλλει οφειλές 13 εκατομμυρίων ευρώ!

ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η απείθεια στους νόμους και οι ύβρεις προς τη δικαιοσύνη, η προσφυγή σε κομπίνες για να μην καταβληθούν οφειλές εκατομμυρίων στο κράτος, η εικόνα απόλυτης ανομίας στο χώρο των Κέντρων Μελέτης, των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και το πάρτι βρώμικου χρήματος στο χώρο της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων συγκροτούν ένα ζοφερό τοπίο στο γενικό χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο τρελός χορός εκατομμυρίων στο χώρο αυτό και οι ωμές παραβιάσεις της εργατικής, της φορολογικής, της ασφαλιστικής και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας συνιστούν πρόκληση σε μια περίοδο που η κοινωνία και οι υγιείς, νόμιμες επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της περιόδου.

«Αποτελεί πλέον υποχρέωση της πολιτείας να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να επιφέρει την κάθαρση στο χώρο της εκπαίδευσης, τόσο για να προστατεύσει ένα δημόσιο αγαθό και εκατομμύρια γονείς και μαθητές από τις διογκούμενες ανισότητες, όσο και για να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα», τονίζει η ΟΙΕΛΕ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)