to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 30.10.2017

Κοινωνία

Μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα - Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)

«Θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει»


Ολοκληρώθηκε το μαζικό μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες μαθητές απ' όλη την Αττική συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα Προπύλαια για να διαδηλώσουν με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το προαύλιο της Βουλής στο Σύνταγμα όταν ομάδα αγνώστων έκανε ρίψη καπνογόνων, φωτοβολίδων και βομβών μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες «απάντησαν» κάνοντας χρήση χημικών. Νωρίτερα ομάδα αγνώστων προκάλεσε φθορές σε ATM και κατάστημα επισιτισμού στο κέντρο της Αθήνας.

Οι μαθητές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, διεκδικούν «ένα δημόσιο σχολείο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει».

«Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Χίο και αλλού οι συμμαθητές μας βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά! Ενώνουμε τη φωνή μας σε όλη την Ελλάδα!», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό των μαθητών.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, η κυκλοφορία στις οδούς Πανεπιστημίου, σταδίου κι Αμαλίας είχε διακοπεί, ωστόσο πλέον έχει αποκατασταθεί.

Πορεία προς το ΥΜΑΘ

Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης κατέληξε η διαμαρτυρία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχολείων της Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα στην Παιδεία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και από εκεί κινήθηκαν με πορεία στο υπουργείο, όπου ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά του «νόμου Γαβρόγλου».

Εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και μαθητές ζήτησαν την επαρκή χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά και την συνέχιση του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους ζήτησαν ακόμη την μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, την διατήρηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τους διορισμούς καθηγητών, ώστε να καλυφθούν κενά στην εκπαίδευση.

«Το νέο πρόγραμμα της Β' Λυκείου θα μετατρέψει τα μαθήματα Άλγεβρας, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής και ξένης γλώσσας από βασικά σε μαθήματα επιλογής. Παράλληλα, προβλέπονται συνενώσεις μαθημάτων επιλογής. Αυτό σημαίνει μείωση διδακτικών ωρών, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, που ελλοχεύουν τον κίνδυνο ακόμη και για συγχωνεύσεις μικρών σχολείων» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ, Γιάννης Λαθήρας.

Συγκεντρώσεις και πορείες μαθητών σε Πάτρα και Πύργο

Συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας και πορεία προς τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.

Στην συνέχεια, αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθυντή και του μετέφεραν τα αιτήματά τους.

Όπως δήλωσαν οι μαθητές, «έχουμε βγει στους δρόμους για να διεκδικήσουμε, μεταξύ άλλων, την απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς προβλήματα».

Ανάλογη πορεία μαθητών πραγματοποιήθηκε σήμερα και στην πόλη του Πύργου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται καταλήψεις σε περίπου 30 γυμνάσια και λύκεια της Αχαΐας, σε 20 σχολεία της Ηλείας και σε πέντε της Αιτωλοακαρνανίας.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μαθητές των ΕΠΑΛ στη Λάρισα

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μαθητές των ΕΠΑΛ της Λάρισας διεκδικώντας να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ. Οι μαθητές έφτασαν μπροστά στην είσοδο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων για λίγη ώρα, φωνάζοντας συνθήματα για την επαναλειτουργία των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ.

Παράλληλα υπό κατάληψη τελούν σήμερα κάποιες σχολικές μονάδες στη Λάρισα και στα Φάρσαλα, όπως είναι το 2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, το 1ο, 2ο, 4ο και 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας και το ΕΠΑΛ Φαρσάλων.

Μαθητές έκαναν πορεία και στον Βόλο

Χιλιάδες μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων του μείζονος Βόλου, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για έλλειψη εκπαιδευτικών, υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και σε ορισμένες περιπτώσεις, για τον μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Η πορεία των μαθητών και των μαθητριών ήταν ειρηνική, αφού υπήρχε αυστηρή περιφρούρηση και επιτήρηση από τους

συμμετέχοντες, ώστε να μην προκληθούν επεισόδια από εξωσχολικά άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 24 Γυμνάσια και Λύκεια του Βόλου, ενώ σε 4 συγκροτήματα οι μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους.

Σε δηλώσεις του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωκράτης Σαββελίδης, τόνισε ότι έχει «καθιερωθεί» ανά την επικράτεια η πρώτη Δευτέρα του Νοέμβρη ως ημέρα σχολικών καταλήψεων και πρόσθεσε ότι πολλά από τα αιτήματα των μαθητών, συμπίπτουν με τα ζητήματα που η εκπαιδευτική κοινότητα έχει προωθήσει στο υπουργείο Παιδείας, με στόχο την επίλυσή τους.

Και στα Τρίκαλα

Με συγκέντρωση των μαθητών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στη συνέχεια πορεία μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης, προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η μαθητική κινητοποίηση στην πόλη των Τρικάλων. «Παλεύουμε για ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» τόνισαν οι μαθητές σχολείων του νομού Τρικάλων.

Σε ολόκληρη την Κρήτη

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι μαθητές σε όλη την Κρήτη, προκειμένου διαμαρτυρόμενοι για προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών τους μονάδων.

Στα Χανιά, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη Δημοτική Αγορά και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους, περνώντας μπροστά από το Δημαρχείο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους, μεταξύ άλλων, και στο νόμο Γαβρόγλου, ο οποίος επιφέρει αλλαγές, δημιουργώντας «ένα νέο Λύκειο το οποίο δεν επιθυμούμε», όπως λένε οι ίδιοι.

Στο Ρέθυμνο, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για ελλείψεις σε καθηγητές, αλλά και για σοβαρές ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές.

Επίσης, ζήτησαν από την Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμβάλει ώστε να επέλθει η ομαλότητα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων με την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Στο πλευρό των μαθητών ήταν και γονείς και καθηγητές, καθώς οι ΕΛΜΕ, από κοινού με τις Ενώσεις Γονέων, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.

Για το νομοσχέδιο που μελετάει το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές επεσήμαναν ότι αν περάσει θα ανοίξει τον δρόμο για ένα σχολείο που θα οδηγεί τους μαθητές σε σκληρές εξετάσεις, μέσα από εξοντωτικά προγράμματα και έντονη ανταγωνιστικότητα.

Ο πανελλαδικός τόνος που υπήρξε στις σημερινές κινητοποιήσεις των μαθητών, αλλά και η υποστήριξη των αιτημάτων τους από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κρήτης έδωσε στους μαθητές έναν ιδιαίτερο παλμό υπερτονίζοντας μέσω των συνθημάτων τους ότι αν δεν ακουστεί η φωνή τους θα βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους.

Στο Ηράκλειο, οι μαθητές, που συγκεντρώθηκαν μαζί με γονείς και καθηγητές στην πλατεία Ελευθερίας, συνέδεσαν μεταξύ άλλων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες τους ώστε να ενισχύσουν το μαθησιακό τους επίπεδο, «σε μία εποχή που οι οικονομικές δυσκολίες είναι τεράστιες και δεν υπάρχουν τα περιθώρια του παρελθόντος, ώστε να προστρέχουν στην ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση», όπως επεσήμαναν.

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές μίλησαν για την ανάγκη, η Πολιτεία να σταθεί στα προβλήματα με σοβαρότητα και να φροντίσει ώστε οι μαθητές να μείνουν μέσα στις τάξεις και «όχι με την αδιαφορία ή τις λάθος πολιτικές να τους βγάζει στους δρόμους».

Μεταξύ των αιτημάτων των μαθητών, είναι να τεθεί όριο 15 μαθητών ανά τάξη, η δωρεάν μεταφορά από και προς τα σχολεία, η σίτιση, η καθολική λειτουργία των τμημάτων ένταξης και στήριξης μαθητών, καθώς και η επισκευή και βελτίωση υποδομών με στόχο της ασφάλεια, αλλά και η μέριμνα για ζεστά σχολεία τον χειμώνα.

Μάλιστα, οι μαθητές ανέφεραν, ότι το υπουργείο προσπαθεί να κατευθύνει τους μαθητές από τα Γενικά Λύκεια προς την Τεχνική Εκπαίδευση, τονίζοντας ότι αυτό θα απαξίωνε το πανεπιστήμιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την Κρήτη οι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν θέματα με προσφυγόπουλα, απεναντίας ζητούν και από τους καθηγητές τους και την πολιτεία, πέραν της εκπαίδευσης να φροντίσουν για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και αλληλεγγύης των παιδιών.

 
ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)