to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:15 | 20.10.2017

Διεθνή

Απέτυχαν οι Δημοκρατικοί να σταματήσουν την εξόρυξη πετρελαίου από καταφύγιο άγριας ζωής στην Αλάσκα

Οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία απέτυχαν στην ψήφιση τροπολογίας που θα εμπόδιζε την ενεργειακή αξιοποίηση προστατευόμενης περιοχής που ανήκει στην Αρκτική (Arctic National Wildlife Reserve). Από την άλλη , οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η επέκταση της ενεργειακής παραγωγής ακόμη και σε περιοχές προστασίας της άγριας ζωής, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και περισσότερο πλούτο.


Η ψήφιση της τροπολογίας απορρίφθηκε καθώς οι γερουσιαστές ακολούθησαν τις κομματικές γραμμές τους. Η τροπολογία απορρίφθηκε με 52 αρνητικούς ψήφους έναντι 48.

Οι περιοχές φυσικής ομορφιάς της Αλάσκας (ANWR) αναγνωρίζονται από αρκετούς βουλευτές των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ, ενώ η παραπάνω αναφερόμενη προστατευμένη περιοχή, θεσμοθετήθηκε από το Κογκρέσο το 1980. Αποτελεί πλούσιο έδαφος σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, που χαρακτηρίζεται ως ένας από τους τελευταίους φυσικούς παραδείσους που υπάρχουν στην γη.

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι που σήμερα έχουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ της ενεργειακής εκμετάλλευσης ενός τμήματος της περιοχής ANWR το οποίο είναι γνωστό ως περιοχή 1002. Η Γερουσιαστής Λίζα Μαρκόβσκι που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας στην Γερουσία και εκλέγεται στην Αλάσκα, χαρακτηρίζει την περιοχή αυτή ως “μη περιοχή άγριας ζωής” επειδή η αμερικανική κυβέρνηση την διαχώρισε εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να την διαθέσει για πετρελαϊκή αξιοποίηση. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι η περιοχή αυτή, που βρίσκεται στον κόλπο (Prudhoe Bay) στα βόρεια της Αλάσκας, έχει στο υπέδαφος της περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια βαρέλια αξιοποιήσιμου αργού πετρελαίου.

Μία τροπολογία που υιοθετήθηκε στον προϋπολογισμό της Γερουσίας το φθινόπωρο προβλέπει την συγκέντρωση από την επιτροπή στην οποία προεδρεύει η Μαρκόβσκι ποσού 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η ίδια, ελπίζει ότι μέρος του ποσού αυτού, θα προέλθει από τα ποσοστά που θα καταβάλει η εταιρία ενεργειακής εκμετάλλευσης από τις γεωτρήσεις στην περιοχή 1002. Η Μαρκόβσκι παρότρυνε τους γερουσιαστές “ν’ αντιμετωπίσουν την παραπάνω τροπολογία ως μία ευκαιρία να κάνουν κάτι εποικοδομητικό” επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην αύξηση της ενεργειακής παραγωγής από ομοσπονδιακά εδάφη, τα οποία έχουν τεθεί στο περιθώριο.

Από την άλλη μεριά, την τροπολογία που προσπάθησαν να ψηφίσουν οι Δημοκρατικοί εισήγαγε η Γερουσιαστής Μαρία Καντγουέλ, που έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Ενέργειας της Γερουσίας και στόχευε στην εξάλειψη της ντιρεκτίβας του προϋπολογισμού της Γερουσίας, για την συγκέντρωση οικονομικών κεφαλαίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγούνται μιας “ύπουλης επίθεσης” που παραδίδει “τα δημόσια εδάφη σε αυτούς που μολύνουν το περιβάλλον,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Καντγουέλ. Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ τόνισε ότι “υπάρχει κάτι κυνικό και λυπηρό” στην προσπάθεια που γίνεται για το άνοιγμα του ANWR καθώς θ’ αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από την Αλάσκα, επιδεινώνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που η πλειοψηφία των επιστημόνων συνδέουν με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και την καύση συμβατικών καυσίμων.

Ωστόσο, η πολιτική διαμάχη για το επίμαχο ζήτημα δεν τελείωσε, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να ψηφίσει την δική της έκδοση της τροπολογίας για το σχέδιο οικονομικών εσόδων από τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις. Ένα τελικό νομοθετικό πακέτο θα τεθεί προς επεξεργασία από τους ηγέτες των δύο νομοθετικών σωμάτων, αμέσως μετά.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. “Το Κογκρέσο δεν μπορεί να το περάσει αυτό από την πίσω πόρτα νομίζοντας ότι δεν κοιτάει κανείς. Το ANWR είναι πολύ ευαίσθητο στις γεωτρήσεις και έχουμε την ηθική υποχρέωση να το προστατεύσουμε για τις μελλοντικές γενιές των Αμερικανών,” δήλωσε ο Τζέιμι Γουίλιαμς, πρόεδρος της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης Wilderness Society.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)