to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ν.Δ. είναι περισσότερο συντηρητική παρά φιλελεύθερη

Από πλευράς δικαιωμάτων, θεωρώ εξόχως κρίσιμη τη στιγμή αυτή, τόσο στο συμβολικό όσο και στο πραγματικό πεδίο, καθώς μια σημαντική μάχη κερδήθηκε από πλευράς δικαιωμάτων.


«Τα δικαιώματα των ανθρώπων, και δη αυτά που αφορούν τον σκληρότερο πυρήνα της αξιοπρέπειας τους, τα χρειαζόμαστε κυρίως όταν και αν η »κοινωνία δεν είναι ώριμη" να τα δεχθεί. Αν ήταν ώριμη, δεν θα υπήρχε ερώτημα. Αν τα διεμφυλικά παιδιά δεν δυστυχούσαν, λόγω της κοινωνικής απόρριψης, τότε δεν χρειάζονταν ειδική μεταχείριση από τον νόμο. Η ζωή θα έλυνε το πρόβλημα χωρίς την ανάγκη να ασχοληθούμε μαζί του. Στο πολιτικό πεδίο, όσο η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει πανηγυρικά ανήμπορη να ανταποκριθεί σε στοιχειώδη φιλελεύθερα αντανακλαστικά και όσο ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος απλώς θυμίζει την πολιτική του ταυτότητα, τόσο η ανάγκη την οποία υπηρετεί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι πιο επιτακτική.

Από πλευράς δικαιωμάτων, θεωρώ εξόχως κρίσιμη τη στιγμή αυτή, τόσο στο συμβολικό όσο και στο πραγματικό πεδίο, καθώς μια σημαντική μάχη κερδήθηκε από πλευράς δικαιωμάτων. Η κρισιμότητα της μάχης αυτής δεν προκύπτει από το πόσους αφορά αλλά από το τι διακυβεύεται. Εγγράφεται σε μια συνέχεια η οποία, σε ό,τι αφορά την παρούσα κυβέρνηση, ξεκινάει το 2015 με τις αλλαγές στο σωφρονιστικό και στον κώδικα ιθαγένειας, το 2016 με την υιοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και τέλος, το 2017 με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το γεγονός ότι, για ιστορικούς λόγους, η Δεξιά στην Ελλάδα είναι περισσότερο συντηρητική παρά φιλελεύθερη και -με τη συνδρομή δυστυχών εξωγήινων- αδυνατεί στοιχειωδώς να προχωρήσει σε μερικά αυτονόητα, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την προσήλωση της Αριστεράς στις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, ανεξαρτήτως της δημοφιλίας τους. Τις αρχές δεν τις υπηρετούμε αν είναι δημοφιλείς, αλλά αν πράγματι τις πιστεύουμε. Και εκεί πρωτίστως κρινόμαστε. Να ευχηθώ τέλος, αφού πάλι εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τον νόμο, αυτές οι αλλαγές να μη συνεχίζουν να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως ακόμη σήμερα. Θέλουν κάποια τόλμη, αλλά η τόλμη δίνει έμπνευση και περιεχόμενο στον πολιτικό βίο.

Κυρίως δε σε μια συγκυρία όπως η σημερινή".

* Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)