Η Κοινωνική Κουζίνα Red Kitchen, σύμφωνα με έναν από τους εμπνευστές της, τον Φώτη Σαγώνα, «ξεκίνησε το 2012. Η βασική ιδέα ήταν ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για αξιοπρεπές φαγητό. Από το 2013 με τη στήριξη της Αλληλεγγύης για Όλους, δίνουμε καλομαγειρεμένο φαγητό σε άπορους ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα να φάνε ένα πιάτο φαΐ».
«Είμαστε οκτώ άτομα μέλη, είναι μια συλλογική προσπάθεια και θα συνεχίσουμε», όπως επισήμανε ο ίδιος. «Ως συλλογική κουζίνα έχουμε συμμετάσχει σε πολλές δράσεις. Οι μεγαλύτερες σε χρόνο ήταν Χριστούγεννα και Πάσχα στο Πεδίο του Άρεως, γύρω στις 20 μέρες όπου δίναμε εκατοντάδες μερίδες καθημερινά. Εκεί είχαμε υποστήριξη σε τρόφιμα από την Αλληλεγγύη για Όλους και την Περιφέρεια. Σαν εμπειρία ήταν συγκλονιστική».
«Το σημαντικό είναι ότι δουλεύουμε σε μία επιχείρηση που δεν έχει αφεντικά. Είμαστε μια συνεταιριστική δομή, όλοι είμαστε ισότιμοι, σεβόμαστε ο ένας τις αδυναμίες του άλλου και έτσι προχωρούμε», τόνισε ο Φώτης Σαγώνας, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι εύκολο, χρειάζεται θέληση και απόφαση».
Τέλος, επισήμανε ότι «ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι πολλαπλάσιος του οικονομικού. Άνθρωποι άνεργοι και άποροι, στηρίζονται οικονομικά και ταυτόχρονα προσφέρουν στην κοινωνία».
Ακούστε και αυτό το Σάββατο, από τις 15.00 ως τις 17.00, την εκπομπή «Στην τροχιά του Σπούτνικ» με την Άντυ Κουκλάδα και την Ζωή Μακρυγιάννη, όπου θα φιλοξενηθεί σειρά καλεσμένων, στους 105,5 στα ερτζιανά ή διαδικτυακά εδώ.