to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 12.10.2017

Κοινωνία

Απαλλαγή των 17 κατοίκων της Ιερισσού στη δίκη για την Τσικνοπέμπτη της καταστολής - Η περιπέτεια συνεχίζεται για 5

Το δικαστήριο έπαυσε τη δίωξη σε βάρος των 17, λόγω παραγραφής του πλημμεληματικού αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών που τους καταλογίζονταν - Πέντε όμως θα δικαστούν στις 30 Ιανουαρίου 2018 για τις υπόλοιπες κατηγορίες (αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση σωματικής βλάβης), καθώς δόθηκε αναβολή λόγω απουσίας δυο μαρτύρων κατηγορίας.


Το Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής απήλλαξε 17 κατοίκους της Ιερισσού που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε επεισόδια, τα οποία διαδραματίστηκαν τον Μάρτιο του 2013, μεταξύ κατοίκων της περιοχής που αντιδρούσαν στην εξόρυξη χρυσού, και αστυνομικών δυνάμεων.

Κάνοντας επίκληση στον νόμο 4411/2016, το δικαστήριο έπαυσε την εις βάρος τους δίωξη, λόγω παραγραφής του πλημμεληματικού αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών που τους καταλογίζονταν.

Αντίθετα με τους παραπάνω, για πέντε συντοπίτες τους, που περιλαμβάνονται στο ίδιο κατηγορητήριο, η δικαστική περιπέτεια συνεχίζεται. Θα δικαστούν στις 30 Ιανουαρίου 2018 για τις υπόλοιπες κατηγορίες (κατά περίπτωση αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση σωματικής βλάβης), καθώς το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω απουσίας δυο μαρτύρων κατηγορίας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στην Ιερισσό, στο πλαίσιο ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που προηγήθηκε -έναν μήνα νωρίτερα- στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ

Να σημειωθεί πως συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους πραγματοποίησαν μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.


Τα γεγονότα εκείνης της «Τσικνοπέμπτης της καταστολής» θυμίζει με δημοσίευμα νωρίτερα η Στ. Πουλημένη στο Κόκκινο:

Στα δικαστήρια Πολυγύρου «εξετάζεται» σήμερα η υπόθεση της επίθεσης που δέχτηκαν από την αστυνομία, τα ΜΑΤ και άνδρες ένοπλους των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ στις 7 Μαρτίου του 2013 οι κάτοικοι της Ιερισσού, μια μέρα που δεν θα ξεχαστεί για την κατασταλτική παράνοια του κρατικού μηχανισμού. 

Αντί της αστυνομίας σε δίκη οδηγούνται «φυσικά» ακόμη 22 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που δέχτηκαν από νωρίς το πρωί έναν χημικό πόλεμο από τα ΜΑΤ τα οποία έριχναν δακρυγόνα σε σπίτια, στην πλατεία του χωριού ακόμη και στην αυλή του σχολείου μετατρέποντας την Ιερισσό σε αποκλεισμένη ζώνη.
Μαθητές και μαθήτριες, μικρά παιδιά και οι γονείς βρίσκονταν εγκλωβισμένοι επί ώρες στο χωριό με τα ΜΑΤ να έχουν κλείσει τις εισόδους και άνδρες των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ να πραγματοποιούν έρευνες σε σπίτια έξι ατόμων που είχαν προσαγάγει.

Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα ενώ γυναίκες και άνδρες συνόδευαν με έκπληξη στα μάτια τους τους άνδρες των ΕΚΑΜ με συνοδεία τραγουδιών του γάμου και του επιταφίου που έμπαιναν σε σπίτια συγχωριανών τους σε μια ακατανόητη επίδειξη ισχύος. 

Η πολιορκία του χωριού από την αστυνομία συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, οι καμπάνες χτυπούσαν ασταμάτητα και τα δακρυγόνα έγιναν αντικείμενο συλλογής από τους κατοίκους που θα θυμούνται για χρόνια την ψυχολογική βία και τα «δώρα» της ανάπτυξης που προσέφερε η τότε κυβέρνηση για την «επένδυση με κάθε κόστος» στις Σκουριές. 

Χωρίς να έχουν γίνει συλλήψεις εκείνη την ημέρα η αστυνομία επέλεξε στο σωρό 22 κατοίκους οι οποίοι σήμερα δικάζονται  για παρακώλυση συγκοινωνιών, εκ των οποίων οι πέντε και για αντίσταση κατά της αρχής ενώ ο ένας βαρύνεται και με την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι κατηγορούνται ότι από κοινού έκλεισαν το δρόμο παρεμποδίζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν έρθει για συνδρομή και υποστήριξη αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οι οποίοι είχαν εντολή να πραγματοποιήσουν κατ`οίκον έρευνες σε σπίτια υπόπτων ως δραστών του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές. Μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι πολλοί από τους συγκεντρωμένους έριξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς ενώ  ένας εξ αυτών ότι προκάλεσε με τη βία αστυνομικό που είχε προσαγάγει άγνωστο άτομο με αποτέλεσμα αυτό να διαφύγει.
Η δίκη πραγματοποιείται μετά από τρεις αναβολές. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)