to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 11.10.2017

Πολιτική

Σ. Φάμελλος στο Αναπτυξιακό Συνέδριο: Το νερό είναι το αίμα στην καρδιά της Θεσσαλίας

Στο ζήτημα διαχείρισης των υδατικών πόρων της περιοχής της Θεσσαλίας, για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής, επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την διάρκεια της συνεδρίας που διεξάγεται στα πλαίσια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λάρισα.


Ο κ. Φάμελλος σημείωσε, πως «το νερό είναι το αίμα στην καρδιά της Θεσσαλίας, καθώς τροφοδοτεί όλη την λειτουργίας της» επισημαίνοντας πως όλοι γνωρίζουν πως το «αρνητικό υδατικό ισοζύγιο είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα».

Σχετικά με το ζήτημα της άρδευσης των καλλιεργειών, ο κ. Φάμελλος ανέφερε, πως στη Θεσσαλία έχουμε πολύ υψηλό κόστος στην καλλιέργεια και ταυτόχρονα έχουμε απώλεια 60% στα δίκτυα άρδευσης.

Ο υπουργός σημείωσε πάντως, πως το μοντέλο ανάπτυξης σχετικά με το νερό δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας πως ως χώρα έχουμε 3 δισ. κβ μέτρα νερού, απώλειες από τα υπόγεια αποθέματα.

«Εμείς πρέπει να δώσουμε λύσεις, γιατί αν δεν ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό των υδατικών πόρων μέχρι το τέλος του 2017, τότε όλοι οι πόροι των υγρών αποβλήτων, της ύδρευσης και της άρδευσης επιστρέφουν στην ΕΕ» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι η Θεσσαλία, πρώτα απ΄ όλα χρειάζεται νερό και σημείωσε ότι έχει αναλάβει την ευθύνη για το θέμα και έχει καταθέσει σχετική πρόταση.

Τόνισε επίσης, ότι Βάσει όσων υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η Θεσσαλία θα πρέπει να καταναλώνει 450 κβ νερό ανά στρέμμα και να υπάρξει μείωση της αρδευτικής κατανάλωσης.

Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Φάμελλος είπε, πως οι Δήμοι θα πρέπει να δημιουργήσουν τοπικό σχέδιο για την ανακύκλωση, έτσι ώστε οι πολίτες να πληρώνουν τέλη στους Δήμους, με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται.

Τέλος, ο υπουργός είπε, πως πρέπει να «υπάρξει ένας συναγωνισμός με επίκεντρο την ανακύκλωση» σημειώνοντας πως το «περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης της Θεσσαλίας είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο».

AΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)