to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 09.10.2017

Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Πολύ ισχυρός κοινός στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του έτους

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης και μια μεμονωμένη χώρα δεν μπορεί να το αλλάξει, δήλωσε ο δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.


"Καταλήξαμε σε μια ισχυρή συμφωνία το καλοκαίρι του 2015, η οποία αφορά ένα τρίτο πρόγραμμα και αυτό τρέχει μέχρι τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς. Μεμονωμένες εκλογές, μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης. Ακόμα και αν αλλάξουν οι κυβερνήσεις, η συμφωνία επιτεύχθηκε και το πρόγραμμα έχει διάρκεια έως τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς για το εάν οι γερμανικές εκλογές μπορούν να οδηγήσουν σε σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε επίσης για την ολοκλήρωση της θητείας του, απαντώντας χαρακτηριστικά: "Θα σας πω περισσότερα μετά το Eurogroup, διότι θα ενημερώσω πρώτα τους εταίρους για το τι συμβαίνει στην Ολλανδία και τι σημαίνει αυτό, και θα ενημερώσω μετά το Eurogroup".

«Πολύ ισχυρός κοινός στόχος» η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του έτους, δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα απάντησε πως δεν βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα και πως οι εργασίες για την τρίτη αξιολόγηση βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων. Επίσης, οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά. 

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε πως υπάρχει μία «στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τρέχει ως τον Αύγουστο του επόμενου έτους». «Mεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα τρέχει ως το καλοκαίρι του 2018» υπογράμμισε. 

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως σήμερα οι υπουργοί θα αφιερώσουν χρόνο στην ανασκόπηση των οκτώ «πολύ δύσκολων ετών» που ήταν υπουργός, κατά τα οποία έπαιξε «σημαντικό ρόλο». «Είναι το πιο παλιό μέλος του Eurogroup. Θα μας λείψει η εμπειρία και η σοφία του, αλλά και κάποιες φορές η αυστηρότητά του. Θα μου λείψει προσωπικά και σαν φίλος. Μας έδινε συμβουλές που κάποιες φορές ζητούσαμε και κάποιες όχι» τόνισε ο κ. Ντάισελπμπλουμ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)