to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 09.10.2017

Οικονομία

Σόιμπλε: Αποτελώ την προσωποποίηση του κακού στην Ελλάδα, αλλά όχι για όλους

Στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών, ο Σόιμπλε μιλά στους Financial Times για την Ελλάδα, για το γεγονός ότι οι Έλληνες τον θεωρούν την προσωποποίηση του κακού αλλά και για τον Έλληνα ομόλογο του Ευκλείδη Τσακαλ΄βτο, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως έναν «έξυπνο υπουργό Οικονομικών».


Συνέντευξη στους Financial Times: Ενόψει της αποχώρησής του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, παραχώρησε o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που σήμερα συμμετάσχει για τελευταία φορά σε Eurogroup, πριν αναλάβει το προεδρείο τα Μπούντεσταγκ.
 
Στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών, ο Σόιμπλε μιλά για την Ελλάδα, για το γεγονός ότι οι Έλληνες τον θεωρούν την προσωποποίηση του κακού αλλά και για τον Έλληνα ομόλογο του Ευκλείδη Τσακαλ΄βτο, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως έναν «έξυπνο υπουργό Οικονομικών».
 
Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα:
 
Αποτελείτε την προσωποποίηση του κακού στην Ελλάδα…
 
Ναι, αλλά μόνο για μερικούς. Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους ηγέτες τους, θα πρέπει να τους ρωτήσετε. Δεν χρειάζεται να πω κάτι για αυτό. Στη δημοκρατική πολιτική, η εξουσία είναι περιορισμένη στο χρόνο. Οποιοσδήποτε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν θα είναι σε αυτή τη θέση για πάντα. Και στην περίπτωσή μου, οκτώ χρόνια ως υπουργός Οικονομικών ήταν αρκετά. 
 
Είμαι πεπεισμένος για αυτό. Όταν πρέπει να λάβεις αποφάσεις που δεν είναι δημοφιλείς βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι απαραίτητες, δεν είναι εύκολο. Και όταν πρέπει να τις λάβεις σε περιόδους όπου η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή, είναι ακόμα πιο δύσκολο. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά δεν είναι καλύτερο αν δεν τις λάβεις. . . 
 
Έκανα αρκετές προσπάθειες. Είπα στον Έλληνα ομόλογό μου ότι καταλαβαίνω ότι δεν έχει την πολιτική δύναμη να εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεστε για το δικό σας συμφέροντα. Υπάρχει τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η θέσπιση αυτών των μεταρρυθμίσεων; Ο ομόλογός μου είπε ότι δεν είναι μια ρεαλιστική ιδέα, η Ελλάδα δεν θα το κάνει ποτέ αυτό. Έχει την υπερηφάνεια, όπως και κάθε άλλη χώρα. 
 
Κατόπιν, ηγήθηκα της συζήτησης για το εάν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να απομακρυνθεί για μερικά χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε ούτε αυτό. Και έτσι δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία της μεταρρύθμισης, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. 
 
Κι έπειτα λένε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι έτσι. . . Μπορώ να το καταλάβω. Δεν είμαι οργισμένος με τους Έλληνες γι 'αυτό. Ωστόσο, ήμουν ευχαριστημένος για τον πορτογαλικό τίτλο εφημερίδας: «Σε συγχωρούμε W. Schaeuble. Μη φεύγεις».
 
Αλλά οι Έλληνες δεν το λένε αυτό, μόνο οι Πορτογάλοι…
 
Ο Τσακαλώτος είναι έξυπνος υπουργός Οικονομικών. Είπε με πολύ φιλικό τρόπο ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοίμπλε  είχε καλές και λιγότερο καλές πλευρές για την Ελλάδα.
 
Ισχύει ότι το 2015 ήσασταν υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη;
 
Αυτή ήταν η θέση της πλειοψηφίας στο Eurogroup, όχι μόνο η προσωπική μου. Ο Κάρλος Παντοάν την κοινοποίησε, όχι εγώ. Είπε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του Eurogroup συμφώνησαν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα. Αλλά όλοι γνωρίζαμε ότι μόνο η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει αυτή την απόφαση. Όλοι όμως λέγαμε ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να κάνει αυτό το βήμα. Αλλά οι επικεφαλής της κυβέρνησης είχαν διαφορετική άποψη και είχαν και αυτοί καλή δικαιολογία. 
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίζεται την προσέγγισή του ως συνεπή, εποικοδομητική και δίκαιη, επιμένοντας ότι «ήταν πάντα στο πλευρό αυτών που ήθελαν λύσεις».
Στο πλαίσιο της συνέντευξής που παραχώρησε στους F.T., ο Σόιμπλε προειδοποιεί -μεταξύ άλλων- ότι τα αυξανόμενα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους και η ρευστότητα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και υπάρχει ο πιθανότητα να σχηματιστούν «νέες φούσκες» εξαιτίας των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ρίξει οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές. 
 
Σπεύδει επίσης  να διαβεβαιώσει τους συμμάχους της Γερμανίας ότι η απρόσμενη επιτυχία του AfD να εισέλθει στο Κοινοβούλιο δε θα επηρεάσει με κανένα τρόπο τη δέσμευση της χώρας του στη φιλελεύθερη δημοκρατία. «Δεν υπάρχει περίπτωση η Γερμανία ποτέ ξανά να ολισθήσει στον εθνικισμό», δήλωσε, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι η δημοκρατία και το κράτος Δικαίου βρίσκονται σε κίνδυνο».
Τέλος το ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνει ότι με την αποχώρησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών θα κλείσει ένα κεφάλαιο στις συζητήσεις στο Eurogroup, το οποίο σε μεγάλο βαθμό για οκτώ χρόνια καθοδηγείτο από τις απαιτήσεις του Σόιμπλε. «Δε θα λυπηθούν όλοι που δε θα έχουν πια να κάνουν μαζί μου. Αλλά πάντα είχαμε σπουδαίο ομαδικό πνεύμα στο Εurogroupκαι συμφωνήσαμε σε πολλά ζητήματα», δηλώνει ο ίδιος.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)