to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προσυνέδριο για την ανεργία με... προτάσεις για εργασιακή «ζούγκλα»

Ή το ένα, λοιπόν, ή το άλλο, καθώς στο οικονομικό πρότυπο που πρεσβεύει ο Κυρ. Μητσοτάκης η προστασία της εργασίας και οι επενδύσεις δεν πάνε μαζί, είναι δύο αντιτιθέμενες πλευρές. Και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., αν μη τι άλλο, έχει διαλέξει στρατόπεδο.


Η διατύπωση μίας ερώτησης όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει την απάντηση, αλλά ταυτοχρόνως μπορεί να είναι αποκαλυπτική και για τον ερωτώντα. Και αυτό ισχύει απολύτως στην περίπτωση της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη, όταν, στο “γαλάζιο” ερωτηματολόγιο που έχει αναρτηθεί εδώ και ημέρες στο Διαδίκτυο για το σημερινό προσυνέδριο του κόμματος στη Νίκαια με θέμα την ανεργία, η ερώτηση είναι “αν, θεωρητικά, έπρεπε να επιλέξετε μόνο μία μεταξύ των ακόλουθων πολιτικών δράσεων, ποια θα επιλέγατε” και οι δύο απαντήσεις - επιλογές είναι “μια προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας” και “μια πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων”.

Ή το ένα, λοιπόν, ή το άλλο, καθώς στο οικονομικό πρότυπο που πρεσβεύει ο Κυρ. Μητσοτάκης η προστασία της εργασίας και οι επενδύσεις δεν πάνε μαζί, είναι δύο αντιτιθέμενες πλευρές. Και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., αν μη τι άλλο, έχει διαλέξει στρατόπεδο.

Βεβαίως, η προτίμηση της Ν.Δ. στους... εργοδότες έναντι των εργαζομένων δεν φάνηκε, την εβδομάδα που πέρασε, μόνο από ένα ερωτηματολόγιο. Πέραν αυτού, ο Κυρ. Μητσοτάκης πολλάκις αναφέρθηκε στην “ανταγωνιστικότητα”, “αποθέωσε” τις επενδύσεις, ενώ ακόμη και οι εξαγγελίες του περί φοροαπαλλαγών απευθύνονταν κυρίως στους επιχειρηματίες και δευτερευόντως στους υπόλοιπους.

Ταυτοχρόνως, άλλωστε, ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασ. Κικίλιας επαναλάμβανε με επιμονή την προτίμηση του κόμματος και του Κυρ. Μητσοτάκη στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των συλλογικών. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, ο “γαλάζιος” πορτ παρόλ περιέγραψε ως στόχο του κόμματος το “να διαμορφώσει μια ευρεία συμμαχία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση, να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα, να χτιστεί μια ισχυρή και ανθεκτική στον χρόνο ανάπτυξη, να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για τους πολλούς”.

Κι όλα αυτά ενόσω οποιοσδήποτε διαθέτει στοιχειώδη επαφή με την αγορά εργασίας γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοιου τύπου “ευρείες συμμαχίες” των εργοδοτών με τους εργαζομένους έχουν προκαλέσει την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στην ελληνική οικονομία και κοινωνία...

Επιμένοντας στο νέο Μνημόνιο

Ταυτοχρόνως, όπως προαναφέρθηκε, ως βασικός στόχος του προέδρου της Ν.Δ. περιγράφεται η επιδίωξή του να πείσει τους δανειστές να μειωθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ώστε να μπορέσει να μειώσει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους για τις επιχειρήσεις, όπως ευαγγελίζεται. Μάλιστα, ως “αντίδωρο” είναι αποφασισμένος να προτείνει -όπως επανέλαβε προχθές ενώπιον των χαμογελαστών εκπροσώπων των βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος- ένα “σχέδιο μεταρρυθμίσεων”.

“Εμείς δεσμευθήκαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους, αρχικά τον ΕΝΦΙΑ και μετά τον φόρο επιχειρήσεων. Θα εξοικονομήσουμε δαπάνες από συμμάζεμα του Δημοσίου. Από το 2018 και μετά χρειαζόμαστε να κάνουμε ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι το εθνικό σχέδιο για να προχωρήσει η χώρα μετά το 2018”, είπε χαρακτηριστικά προχθές στο δεύτερο Thessaloniki Summit χαρακτηρίζοντας το σχέδιό του “μεταρρυθμιστικό”.

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως θέλει να χρησιμοποιήσει τη φορολογία ως “επενδυτικό κίνητρο επεκτείνοντας τα αποθεματικά και δίνοντας περισσότερα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην καινοτομία”.

Προσπάθεια οικοδόμησης του “λαϊκού προφίλ”

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου τύπου εξαγγελίες προφανώς δεν αρκούν για ένα κόμμα εξουσίας, ενώ στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη έχει διαπιστωθεί ότι ο ίδιος και η Ν.Δ. έχουν πλέον πρόβλημα επιρροής στη μεσαία τάξη, αλλά και στα ασθενέστερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, επελέγη να διεξαχθεί στη Νίκαια το πρώτο προσυνέδριο του κόμματος με θέμα την ανεργία.

Ο Βασ. Κικίλιας, εξάλλου, υπογράμμισε πως “μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή της Νίκαιας”. “Είναι μια περιοχή της Β’ Πειραιά που πλήττεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση” τόνισε χαρακτηριστικά. Μία ημέρα νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει τα δυτικά προάστια και, συγκεκριμένα, το Μενίδι προκειμένου να απευθύνει ομιλία για τα 43χρονα της Ν.Δ., την οποία χαρακτήρισε “λαϊκή παράταξη”.

Αμέσως μετά, στην περιοδεία του στις Σέρρες και το Κιλκίς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να “διαφημίσει” τις επαφές του με τους πολίτες, εμφανώς ικανοποιημένος που βρήκε καταστηματάρχη στο Κιλκίς να του λέει ότι λόγω φορολογίας “αισθάνεται ότι έχει συνεταίρο τον Τσίπρα” (sic).

Προς απόρριψη του μερίσματος;

Πάντως, η επιχείρηση οικοδόμησης λαϊκού προφίλ για τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσει έως το... αυτονόητο σημείο στήριξης του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην κοινωνία από την υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -και παρ’ ότι αυτή τη φορά ουδείς θα μπορεί να επικαλεστεί τα περσινά “γαλάζια” επιχειρήματα περί “μονομερούς ενέργειας” που “τινάζει στον αέρα τη διαπραγμάτευση”- ουδόλως βέβαιο είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει τη φετινή χριστουγεννιάτικη ανακούφιση πολιτών που υποφέρουν.

Τις βάσεις αμφισβήτησης του κοινωνικού μερίσματος και απόρριψής του από την αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης -όχι συνομιλώντας με καταστηματάρχες και περαστικούς στις πλατείες των Σερρών ή του Κιλκίς, αλλά στο... στοιχείο του, ενώπιον του κοινού των βιομηχάνων της Βορείου Ελλάδας: “Δεν έχω καμία πρόθεση το όποιο πλεόνασμα πάνω από τους στόχους να το αξιοποιήσω για αύξηση κρατικών δαπανών” τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι “θα κατευθυνθεί (η όποια υπέρβαση του πλεονάσματος) σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών”.

Βεβαίως ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε για το “δικό” του πλεόνασμα, περιγράφοντας πώς θα κυβερνούσε τη χώρα αν βρισκόταν στη θέση του Αλ. Τσίπρα. Όμως, είναι προφανές από τα παραπάνω πως διαφωνεί πολιτικά και ιδεολογικά με την ιδέα επιστροφής της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία, όπως έκανε πέρσι η κυβέρνηση και σχεδιάζει να επαναλάβει και φέτος.

Πάντως, όπως προειδοποιούν κορυφαίοι “γαλάζιοι”, τα Χριστούγεννα του 2017 θα έχουν μία διαφορά για τον Κυρ. Μητσοτάκη σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2016: φέτος δεν θα μείνουν σιωπηλοί όσοι στη Ν.Δ. πέρσι διαφώνησαν με την καταψήφιση της ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)