to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:00 | 07.10.2017

Οικονομία

Δ. Παπαδημητρίου στην Κοζάνη: Οι επενδύσεις στην καινοτομία, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, μοχλός τόνωσης της τοπικής οικονομίας

«Είμαστε ικανοποιημένοι» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, εγκαινιάζοντας και επίσημα την λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Κοζάνη


«Η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την ξεχωριστή ανάπτυξη κάθε περιφέρειας της χώρας και η δυτική Μακεδονία είναι μια Περιφέρεια που μπορεί να προχωρήσει αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και επιλύοντας συγχρόνως ορισμένες αδυναμίες και προβλήματα που την εμποδίζουν» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την διάρκεια των εγκαινίων της 33ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Κοζάνης.

Μιλώντας ενώπιον των επιχειρηματιών, των παραγωγικών τάξεων και φορέων της αυτοδιοίκησης ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ορισμένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας όπως, ότι ενώ είναι μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως ενεργειακή καρδιά της χώρας, με υψηλό δείκτη εξορυκτικής και ενεργειακής δραστηριότητας, έχει ελάχιστη παρουσία μεταποιητικών επιχειρήσεων. Προχώρησε μάλιστα στην διαπίστωση λέγοντας ότι «αυτή η μονομερής εξάρτησής της από ένα κλάδο έντασης κεφαλαίου έχει οδηγήσει την περιοχή στο να είναι η Περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη περίπου 30% το πρώτο εξάμηνο 2017».

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση «μέσα από διαφανείς διαδικασίες μεριμνά για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και τοπικής οικονομίας» επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην καινοτομία, στην στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας καθώς και σε παραγωγικούς τομείς που παράγουν προστιθέμενη αξία. Κατέληξε λέγοντας ότι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες μπορεί να αποτελέσουν μοχλό τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Τέλος αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας όπως «η χαμηλή ιδιωτική επιχειρηματικότητα, το πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η ελλιπής χρηματοδότηση δράσεων έρευνας και τεχνολογίας και η ελλιπής οδική σύνδεση με την νότια Ελλάδα». Όλα τα παραπάνω, συνέχισε, μπορούν να αλλάξουν η να ξεπεραστούν εάν η περιοχή αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της.

Ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κώστας Κυριακίδης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας ως επιστέγασμα της κοινής και συντονισμένης προσπάθειας φορέων του επιχειρηματικού κόσμου και της περιφέρειας που έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα ως προς την διευκόλυνση ρευστότητας των τοπικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μίλησε για την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις της χώρας και που άντεξαν στην παρατεταμένη κρίση ενώ την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στους θετικούς δείκτες που καταγράφονται σε όλες τις μετρήσεις για την ελληνική Οικονομία ως σημάδι ότι βγαίνουμε από το τέλμα.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης αναφέρθηκε στο Φυσικό αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΠ που θα τροφοδοτήσει την Καστοριά, το 'Αργος Ορεστικό και τα Γρεβενά μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στην διακρατική συμφωνία και περιέγραψε τα οφέλη που θα προκύψουν για τους πολίτες και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης δήλωσε ότι πέρασε η εποχή του κρατικοδίαιτου μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας και ότι ο δήμος με τα εργαλεία που διαθέτει θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες των νέων ανθρώπων στο χώρο της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου περιηγήθηκε στα περίπτερα της Έκθεσης από τον πρόεδρο του Εκθεσιακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Ευρενιάδη και συνομίλησε με επιχειρηματίες και Εκθέτες.

  • «Είμαστε ικανοποιημένοι από την απήχηση της λειτουργίας την Κέντρων ενημέρωσης δανειοληπτών και μέχρι σήμερα 1500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανεβάσει στο σύστημα ένα από τα αρχεία που είναι απαραίτητα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, εγκαινιάζοντας και επίσημα την λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Κοζάνη.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποστήριξης των κέντρων αναβαθμίζεται συνεχώς και θα μπορούν οι δανειολήπτες να προσέρχονται και να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και ότι άλλο αφορά τις σχέσεις η υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο δημιουργούνται καινούργια κέντρα υποστήριξης δανειοληπτών τόσο περισσότερο οι μικροοφειλέτες θα επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό μηχανισμό αυτό. Για τις ελλείψεις προσωπικού στην λειτουργία ορισμένων κέντρων πληροφόρησης, τόνισε ότι θα διευθετηθούν στο προσεχές διάστημα.

Για τα κόκκινα δάνεια που αγοράζουν σε χαμηλή τιμή τα ξένα funds ανέφερε ότι «έχουμε συμφωνήσει με τις τράπεζες να πουλούν τα δάνεια τους σε επιχειρήσεις που θα τα διαχειριστούν», όμως υπενθύμισε την δέσμευση της κυβέρνησης ότι «η πρώτη κατοικία δεν θα πωληθεί σε ξένα funds».

Το γραφείο εξυπηρέτησης δανειοληπτών φιλοξενείται στις κτίριο της Π.Ε. Κοζάνης

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)