to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 06.10.2017

Πολιτική

Διαχειριστικός έλεγχος στην Περιφέρεια Γρεβενών για γαλάζιες συμβάσεις μελετών και εικονικά έργα της περιόδου 2007-2010

Διερευνώνται καταγγελίες σχετικά με την ανάθεση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών έξι έργων στην εργολήπτρια επιχείρηση “Σκόδρας και Σία ΟΕ”, καθώς και στην εκπόνηση έξι μελετών για λογαριασμό της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών


Διενέργεια έκτακτου ελέγχου στη διαχείριση των Οικονομικών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών (Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών), για το χρονικό διάστημα 2007-2010, άρχισαν οι ελεγκτές που ορίστηκαν με απόφαση της προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
Όπως αναφέρει στην απόφασή της η ελεγκτική αρχή, «η διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου γίνεται, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες σχετικά με την ανάθεση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών έξι έργων στην εργολήπτρια επιχείρηση “Σκόδρας και Σία ΟΕ”, καθώς και στην εκπόνηση έξι μελετών για λογαριασμό της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών».
 
Οι περιπτώσεις που ερευνώνται από τους οικονομικούς ελεγκτές βρίσκονται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, ενώ σε άλλες έχουν ασκηθεί διώξεις και περιοριστικά μέτρα σε πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, Τιμολέοντας Κοψαχείλης, ο νομάρχης και μετέπειτα δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης και σε υπηρεσιακούς παράγοντες.
 

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτικός "σεισμός" στα Γρεβενά από τις δικαστικές εξελίξεις: Περιοριστικοί όροι σε στελέχη της Ν.Δ.

 
Υπενθυμίζεται ότι πέρισυ σε βάρος του πρώην βουλευτή  Γρεβενών της ΝΔ Τιμολέωντα Κοψαχείλη επεβλήθη «στέρηση εξόδου από την χώρα και την παρουσία τους μια φορά τον μήνα στο Α.Τ. Γρεβενών». Για τον τότε Νομάρχη Γρεβενών της Ν.Δ. και μετέπειτα δήμαρχο της πόλεως Δημοσθένη Κουπτσίδη –σήμερα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Γρεβενών-  επεβλήθησαν πιο σκληροί όροι, όπως «στέρηση εξόδου από την χώρα και να παρουσιάζεται δύο φορές το μήνα στο ΑΤ Γρεβενών».
 
Η υπόθεση αφορά ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε στους παραπάνω  για την "Μελέτη- Κατασκευή ΒΕΠΕ Γρεβενών" που αφορά την προγραμματική σύμβαση που συνάφθηκε στις 20/12/2007 μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (πριν τον Καλλικράτη), της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών και της  Αναπτυξιακής Εταιρίας Γρεβενών (ΑΝΓΡΕ ΑΕ), με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.
 
Η απόφαση της ανώτατης ελεγκτικής αρχής του κράτους προήλθε μετά τις καταγγελίες και αναφορές του περιφερειακού συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών και σήμερα αντιπεριφερειάρχη, Αντώνη Δασκαλόπουλου.
 
Στην αναφορά του προς τον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο ο Αντώνης Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι: «Παρά το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη μελέτη η ΝΑ Γρεβενών κατέβαλε το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση, η μελέτη ουδέποτε κατατέθηκε στις υπηρεσίες της ΝΑ Γρεβενών για θεώρηση, ώστε να δημοπρατηθεί, και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη της».
 

Για το σκάνδαλο που χάθηκε «ως διά μαγείας» από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είχε τοποθετηθεί με σειρά ανακοινώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εξηγήσεις από τη ΝΔ. «Δεν τολμάμε ούτε να φανταστούμε τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση που ένα οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την παραμικρή εμπλοκή σε παρόμοια υπόθεση, η οποία μάλιστα έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης» ανέφερε τότεο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι καλύπτει τα «άριστα»… για άλλη μια φορά, στελέχη της.

 
Οι υπάλληλοι που πραγματοποιούν τον έλεγχο ξεκίνησαν συλλέγοντας φακέλους και στοιχεία από την έδρα της Περιφέρειας, την Κοζάνη και τις υπόλοιπες ημέρες θα βρίσκονται στα Γρεβενά. Σύμφωνα με την απόφαση, διαχειριστικός ο έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι εργάσιμες ημέρες.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)