to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 06.10.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ρ. Αντωνοπούλου: Αυτά έκαναν αυτοί, αυτά κάνουμε εμείς - 240.000 εργαζόμενοι παραπάνω από το... success story

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, με 240.000 περισσότερους εργαζόμενους τον Ιούλιο και μείωση του δείκτη κατά 5-5,5 μονάδες, πρέπει η αντιπολίτευση να δει τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα αν σταματήσουν να πολεμούν με κάθε μέσο την κυβέρνηση, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.


Τα στοιχεία της ανεργίας δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να σπάσει δύο «ψυχολογικά» όρια, το 20% ως ποσοστό και το 1.000.000 καταγεγραμμένων ανέργων (1.009.000 άτομα τον Ιούλιο).

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεαματική επίδοση στο ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης: 265.871 νέες θέσεις εργασίας στο εννιάμηνο

Η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι «αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι το μίγμα πολιτικής που ακολουθούμε έχει αλλάξει την πορεία, είναι ξεκάθαρο».

Τον Ιούλιο του 2014 είχαμε 1.274.000 ανέργους, σήμερα, 1.009.000. Είχαμε 3.557.000 απασχολούμενους, έχουμε σήμερα 3.796.000 .... άρα, όπως και να το δει κανείς, έχουμε 240.000 εργαζόμενους παραπάνω από ότι τη χρονιά του success story μήνα Ιούλιο.

Από την αντιπολίτευση «δεν ακούμε τι λένε, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους, τι μας παρέδωσαν, τι κάνουμε εμείς σήμερα, τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα αν και εκείνοι σταματήσουν να πολεμούν, σε καθημερινή βάση και με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, την κυβέρνησή μας».

Για το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο της ΝΔ, που αναρτήθηκε πρόσφατα, η κ. Αντωνοπούλου σχολίασε ότι ερωτήσεις όπως αν χρειάζονται περισσότερα εργασιακά δικαιώματα ή επενδύσεις, «βάζουν αντιπαραθετικά ότι για να έρθουν οι επενδύσεις πρέπει το Μεσαίωνα που έφτιαξαν με τα χέρια και τις υπογραφές τους, πρέπει όχι μόνο να τον διατηρήσουμε αλλά και να τον ενισχύσουμε, με απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Αυτό λένε και βάζουν τον κόσμο σε μία διαδρομή, μέσω αυτών των ερωτήσεων, να το βιώνουν ως αντιπαράθεση. Αν πάμε να κάνουμε κάτι για να γίνει η αγορά εργασίας ανθρώπινη ξανά, αυτό σημαίνει ότι θα διώξουμε τις επενδύσεις. Λένε ψέματα».
 

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η κοινωνική οικονομία πάει τον Νοέμβριο στην Τεχνόπολη

Θύμισε ότι «το 2012 υπογράψανε και μειώθηκε ο βασικός, κατώτατος μισθός για όλους κατά 28% και για τους νέους κατά 32%. Ελάτε να δούμε από το 2012 μέχρι την ώρα που παραλάβαμε, αυτή η μείωση μισθών και όλα τα υπόλοιπα, τι έφεραν:
  • το Μάιο του 2012 έχουμε 3.700.000 απασχολούμενους

  • το Δεκέμβριο του 2014 έχουμε 3.540.000 απασχολούμενους

Έφεραν επενδύσεις οι κατώτεροι μισθοί; Επέτρεψαν στις επιχειρήσεις περισσότερες προσλήψεις;» αναρωτήθηκε. 

Παρά τα πραγματικά στοιχεία, «εξακολουθούν να εμμένουν ότι για να έρθουν οι επενδύσεις πρέπει να διαλύσουμε ακόμη περισσότερο την αγορά εργασίας. Είναι τρομερό».

Για την εξέλιξη του δείκτη της ανεργίας μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, η κ. Αντωνοπούλου είπε ότι «Οκτώβριο-Νοέμβριο, παραδοσιακά περιμένουμε λιγότερες θέσεις εργασίας, παρότι η κ. Κουντουρά και όλος ο χώρος του τουρισμού καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επεκταθεί η τουριστική σεζόν. Όμως, τα συμπεράσματα τα βγάζουμε για ολόκληρο το χρόνο, όχι μήνα-μήνα. Τι λένε τα ετήσια αποτελέσματα:
  • 2012 ανεργία 24%

  • 2014: ανεργία 26,5%

  • 2017: θα έχουμε ανεργία 21%-21,5%

Αυτά έκαναν αυτοί, αυτά κάνουμε εμείς», υπογράμμισε.

Η ίδια υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα ... «εργαζόμενοι που ακόμη και σήμερα δεν πληρώνονται, τα «μπλοκάκια» που ενώ δούλευαν κανονικά οι επιχειρήσεις απέφευγαν να δίνουν τις εισφορές που τους αντιστοιχούν. Ένα-ένα το υπουργείο δρομολογεί αυτά τα θέματα, τα νομοθετεί, τα αντιμετωπίζει, προσπαθούμε από την απορρύθμιση βήμα-βήμα να επανέλθουμε σε ένα καθεστώς που αρμόζει στους πολίτες».

* Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)