to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 06.10.2017

Κοινωνία

ΒΙΑΛ Χίου: Ο χειμώνας έρχεται, τα προβλήματα για τους πρόσφυγες παραμένουν

Στην προσθήκη σκηνών περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες οι υπεύθυνοι του Κέντρου για να φιλοξενηθούν περίπου 300 υπεράριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες.


(BIAΛ, Σεπτέμβρης 2017 - Αυτές οι σκηνές είχαν στηθεί τότε περιμετρικά του κέντρου. Η επέκταση πραγματοποιείται σε διπλανά στον υπάρχοντα καταυλισμό οικόπεδα)

Όπως γράφει η Γιάννα Αθανασίου στο Κόκκινο 105,5:

Στην προσθήκη σκηνών περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες οι υπεύθυνοι του Κέντρου για να φιλοξενηθούν περίπου 300 υπεράριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες. Σε αυτή την απόφαση συνέβαλαν το κλείσιμο της Σούδας [σ.σ.: καταυλισμός εντός της πόλης, όπου πλέον παραμένουν λιγότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες], αλλά και οι νέες αφίξεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στη ΒΙΑΛ να διαμένουν 1.350 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η δυναμικότητα του Κέντρου δεν είναι ούτε για 1.000 άτομα.

Φυσικά το χαρακτηριστικό αυτό παράδειγμα υπερπληθυσμού μόνο καλές συνθήκες διαβίωσης δεν μπορεί να εγγυηθεί ενώ και οι προσθήκες των σκηνών πρέπει κανονικά να συνοδεύονται και από βελτιώσεις στις υποδομές.

Την Τετάρτη κάτοικοι του Χαλκειούς [χωριό σε κοντινή απόσταση από τη ΒΙΑΛ] αντιδρώντας στην επέκταση πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας το άμεσο κλείσιμο του Κέντρου, ενώ είχαν και τη στήριξη τόσο του τοπικού συμβουλίου της περιοχής, όσο και του Δήμου Χίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Χίου  μετά και από την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο παραχώρησης της ΒΙΑΛ, καθώς όπως αναφέρει δεν έχει τηρηθεί κανένας απο τους προβλεπόμενους όρους.

Αναφορικά με την αντίδραση του Δήμου Χίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του τόνισε ότι «η αντίδραση αυτή δεν έχει αντικείμενο καθώς η προσθήκη των σκηνών μέσα στο χώρο της ΒΙΑΛ έχει ήδη γίνει».  Παραδέχτηκε πάντως ότι «οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών δεν είναι οι καλύτερες»  και συνέχισε λέγοντας ότι «η προσθήκη σκηνών ήταν η μόνη λύση για να εξασφαλιστούν πρόσφυγες και μετανάστες που μέχρι τώρα κοιμόντουσαν εκτός σκηνών».

Με τον χειμώνα πάντως να πλησιάζει και με νωπές ακόμα τις μνήμες από τους τέσσερις θανάτους προσφύγων και μεταναστών πέρυσι το χειμώνα στη Μόρια της Λέσβου,όταν το χιόνι κάλυψε τις καλοκαιρινές σκηνές που διέμεναν και για τους οποίους δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει η σχετική μέριμνα, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια τραγικά φαινόμενα και να μην θρηνήσουμε νέα θύματα.

Υ.Γ. Πάντως μετά από επικοινωνία που είχαμε χτες με συνεργάτη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ακόμα περιμένουμε ενημέρωση για το ζήτημα της επέκτασης των σκηνών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ της Χίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)