to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έφηβοι της Σάμου σε ένα ηχηρό αντιρατσιστικό μήνυμα: «Δες τον εαυτό σου, μέσα από μένα» (βίντεο)

Τρία δεκαεξάχρονα παιδιά μπροστά σε έναν κοινωνικό καθρέφτη...


Τρία δεκαεξάχρονα παιδιά μπροστά σε έναν κοινωνικό καθρέφτη:
 
Αλέξανδρος Αζίζ, με καταγωγή από Μπαγκλαντές. Οι γονείς του ήρθαν στη Σάμο ως οικονομικοί μετανάστες.
Άλεξ Χένσον, με πατέρα Αγγλικής καταγωγής που γεννήθηκε στην Κένυα.
Γραμματική Σαπουνά, 16χρονη μαθήτρια από τη Σάμο.
 
Συστήνονται σε διάλεκτο «Μπενγκάλι», Αγγλικά και Ελληνικά. Ρωτούν το ένα το άλλο: «Μπορείς να δεις τον εαυτό σου μέσα από εμένα;» Η θετική απάντηση, έρχεται από όλη τη μαθητική κοινότητα: «Ναι, μπορώ να δω τον εαυτό μου μέσα από εσένα!»

Ένα ιδιαίτερο και άκρως συγκινητικό μάθημα ανθρωπιάς, σε βιντεολήψη, σκηνοθεσία και σενάριο από 16χρονους εφήβους του «Πυθαγορείου» Γενικού Λυκείου στην ακριτική Σάμο. Εκεί, που το προσφυγικό έχει γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και όξυνσης νεορατσιστικών εκφάνσεων, με ξενοφοβικές τάσεις έντεχνα διοχετευμένες ώστε να προκαλούν  το «κοινό αίσθημα» και να παροδηγούν.  Όμως, για τη σαμιώτικη κοινωνία -που μαζί με τα λοιπά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει δεχθεί δυσανάλογο αριθμητικά όγκο προσφυγικών ροών- τα παιδιά της είναι ο ελπιδοφόρος εαυτός της, η ανάσα της, η ένδειξη πως ζει και αντιστέκεται. Οι Σαμιώτες έφηβοι κατάφεραν σε λιγότερο από ένα λεπτό να αποτυπώσουν τι αισθάνονται για τους πρόσφυγες αλλά και να μας διδάξουν να είμαστε άνθρωποι.
 
Τα γυρίσματα και την επεξεργασία των βίντεο έκανε η μαθήτρια Κατερίνα Σεϊρλή. Η αρχική ιδέα υποστηρίχθηκε και από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Στρατή Βασίλενα, Αλίκη Μαμουλή και Ανδρονίκη Σακελαρίου καθώς ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αλλά και αντίδρασης στη ξενοφοβία!
 
Με αυτό το αντιρατσιστικό σποτάκι, τα παιδιά της Σάμου θα συμμετάσχουν φέτος, στις 7 Οκτώβρη, στο 1ο School Street Art Festival Τέχνης και Αποδοχής (https://artschoolfestival.blogspot.gr/) που διοργανώνεται στον πεζόδρομο της Ερμού, στην Αθήνα.
 
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον σύλλογο εκπαιδευτικών καλλιτεχνών «Δίκτυο Τέχνης και Δράσης» σε επιμέλεια της Ελένης Καραγιάννη (Εικαστικός, Συντονίστρια εκπαίδευσης στο Σχιστό), ενώ υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, το Συνήγορο του Πολίτη/Παιδιού και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Συμμετέχουν σχολεία αλλά και 50 οργανώσεις, συλλογικότητες, φορείς και καλλιτέχνες.
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)