to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνέδριο της Βόλβης

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι μια περίοδος εσωστρέφειας για τη ΝΔ και όποιος αντέξει...


(η φωτογραφία από σκηνή της ταινίας "Ας περιμένουν οι γυναίκες", του Σταύρου Τσιώλη, όπου γίνεται αναφορά στην "Κίνηση της Βόλβης" στο συνέδριο της ΝΔ το1979)

Η πρώτη περίοδος της αρχηγίας Μητσοτάκη στη ΝΔ κατέληξε με ζημίες για τον ίδιο και το αφήγημά του. Πόνταρε ακραία στην πτώση της κυβέρνησης, εγκλωβίστηκε στο σύνθημα για “αριστερή παρένθεση” και επιδόθηκε σ' ένα ατέρμονο επικοινωνιακό παιχνίδι ύστερου λαϊκισμού, τις περισσότερες φορές επικίνδυνου για τα συμφέροντα της χώρας.

Η κυβέρνηση δεν έπεσε και η αυτοεκπληρούμενη προφητεία Σαμαρά κατέληξε σε κάδο απορριμμάτων. Από την στιγμή που η πολυπόθητη άμεση επάνοδος στην εξουσία δεν ήρθε, αναπόφευκτα σπάει και το μορατόριουμ στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης, με την εκλογή Μακρόν, μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ, είχε πει ότι η ΝΔ πρέπει να αλλάξει και είχε προαναγγείλει ότι όλα και όλοι θα κριθούν εξαρχής. Τότε, στέλεχος της ΝΔ, όταν ρωτήθηκε αν ο αρχηγός της ΝΔ μπορεί να παρουσιαστεί ως Έλληνας Μακρόν, απάντησε τρανταχτά “μα πως μπορεί να το κάνει κάποιος που φέρει όλο το φορτίο του ονόματος Μητσοτάκη”;

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης από την αρχή, πάντως, με κάθε τρόπο, φανερώνει ότι δεν επιθυμεί να είναι υπό την επιτροπεία των βαρόνων της ΝΔ και ότι ο προσωπικός του στόχος είναι η μετατροπή της ΝΔ σε αυτό που ο ίδιος ακολουθεί ως εκφώνηση, τη νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά ή τον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό. Μια εκφώνηση που οπτικοποιείται και σε επίπεδο προσώπων εντός τη ΝΔ. Από τη μια έχουν συγκεντρωθεί πρόσωπα που στην πολιτική και οικονομική θεώρηση αποτελούν τη μετεμψύχωση της Σχολής του Σικάγου, πρόσωπα που, όπως ο Μητσοτάκης έχει πει, θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και από την άλλη, ο Άδωνις Γεωργιάδης με ό,τι εκπροσωπεί πολιτικά.

Αυτές οι κινήσεις και επιλογές του Μητσοτάκη έχουν ως αποτέλεσμα από τις αρχές του καλοκαιριού – απ' όταν έκλεισε οριστικά το σενάριο της “αριστερής παρένθεσης” - στελέχη της ΝΔ να κατεβάσουν τα μολύβια με μια γενικότερη απροθυμία εμπλοκής από τις κομματικές εκδηλώσεις μέχρι την κοινοβουλευτική παρουσία ή την εκπροσώπηση στα ΜΜΕ. Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από το επιτελείο στην Πειραιώς με τις απαραίτητες διαρροές στον Τύπο. Ο Βηματοδότης έγραψε για “παρατεταμένες διακοπές” των στελεχών της ΝΔ, ο Κουρτάκης στα Παραπολιτικά σημείωνε ότι ο Μητσοτάκης θα πρέπει να συνεχίσει το σκληρό ροκ για να ξεκαθαρίσει και ποιοι στη ΝΔ μπορούν να το ακολουθήσουν, ενώ τις προηγούμενες μέρες ο Αλέξης Παπαχελάς σχολιάζοντας την πρόσφατη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι όλο το αντιπολιτευτικό βάρος το έχει επωμιστεί ο αρχηγός της ΝΔ και δεν υπάρχει η ανάδειξη νέων προσώπων που θα πιστέψουν στο αφήγημα του Μητσοτάκη, αν τα παλιά κουράστηκαν. 

Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού πια ότι ο “μήνας του μέλιτος” για τον Κ. Μητσοτάκη στο εσωτερικό της ΝΔ έχει τελειώσει, όταν στη ΔΕΘ αναγκάστηκε να απαντήσει – και μάλιστα σε υψηλούς τόνους – ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης αποτελεί προσωπική του επιλογή. Μια απάντηση που δεν αφορά κανένα άλλο πέρα από το εσωτερικό της ΝΔ.

Αλλά και δημοσκοπήσεις υπό τον τίτλο “Ο Μητσοτάκης καταφέρνει την αυτοδυναμία” μόνο στο εσωτερικό της ΝΔ κοιτάνε, όταν παρουσιάζονται σε μη προεκλογικό χρόνο και όταν, εδώ και καιρό, η ΝΔ έχει εξαντλήσει τα δημοσκοπικά όρια συσπείρωσης.

Ο Μητσοτάκης επιδιώκει να μετατρέψει τη ΝΔ “από κόμμα αρχών σε αρχηγικό κόμμα”. Στη ΔΕΘ παρουσίασε όλο χτισμένο πάνω του ένα πρόγραμμα πολύ μακριά από το παραδοσιακό αφήγημα της ΝΔ. Ένα πραγματικό σοκ νεοφιλελευθερισμού μακριά και από τις αρχές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των σκληροπυρηνικών του CDU ακουμπώντας πια στο FDP ή σ' ένα Τζήμερο με καλύτερα ποσοστά.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ήταν “σοκ και δέος” όχι μόνο για τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για τα έμπειρα στελέχη της ΝΔ που βλέπουν την παράταξή τους να μετακινείται από την κοινωνική της έδραση. Έταξε τα πάντα στο κεφάλαιο, την ελίτ, αλλά και τη διαπλοκή χωρίς να ενδιαφέρεται για όποια άλλη κοινωνική συμμαχία, ούτε καν με τα περιβόητα μεσαία στρώματα.

Υπήρξε μια τροχιοδεικτική αντίδραση από τη ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών καθώς και άλλες που μπήκαν – προς το παρόν – στο εσωκομματικό ψυγείο.

Μπορεί το επικοινωνιακό επιτελείο και ο στρατηγικός σχεδιασμός του Κ. Μητσοτάκη να προγραμματίζουν ανοιχτά θεματικά συνέδρια όπου θα εξειδικευτεί το αφήγημα και το πρόγραμμα διακυβέρνησης, αλλά όλα πια δείχνουν ότι δεν θα μια εύκολη εσωκομματική διαδικασία αφού για πρώτη φορά μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες και την ανάληψη της προεδρίας από τον Κ. Μητσοτάκη θα φανούν και οι διαφορετικές αντιλήψεις στο εσωτερικό της ΝΔ. 

Ακόμα και το μπλοκ του ελληνικού αστισμού του οποίου ο Μητσοτάκης κάνει όλα τα χατίρια ανησυχεί που τα συμφέροντά του στη δημόσια σφαίρα θα πρέπει να διαμεσολαβούνται από την παντοκρατορία Μαρινάκη στα ΜΜΕ, την ποιότητα και την αισθητική που τα συνοδεύει. Ακόμα και ο Ψυχάρης είχε άλλο ίσκιο.

Με fake news και παβλοφικά παραγγέλματα η ΝΔ αδυνατεί να κάνει αντιπολίτευση, πόσο μάλλον να καταθέσει αξιόπιστη πρόταση και αυτό είναι κάτι που πια σημειώνουν πολλοί ακόμα και οι πιο δικοί τους, όπως η πρόσφατη "κατσάδα" Τράγκα σε Κικίλια.

Ο Μητσοτάκης έχασε το μομέντουμ της βέβαιης επικράτησης, κάθε μέρα που περνάει από εδώ και πέρα θα είναι και μια νέα μάχη στο εσωτερικό του κόμματός του. Γιατί οι “βαρόνοι” της ΝΔ και ένα ισχυρό κομμάτι του αστισμού ανησυχεί αν θα χάσουν μια ακόμα περίοδο διακυβέρνησης. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι μια περίοδος εσωστρέφειας για τη ΝΔ και όποιος αντέξει.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)