to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 04.10.2017

Κοινωνία

Μισθολογική σφαγή για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, τεράστια κέρδη για τους σχολάρχες

Σημαντικά στοιχεία για την άδικη και αναιτιολόγητη μισθολογική σφαγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών την εποχή των Μνημονίων προέκυψαν από τη σημερινή παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ


Όπως αναλυτικά αναφέρει η ΟΙΕΛΕ:

Σημαντικά στοιχεία για την άδικη και αναιτιολόγητη μισθολογική σφαγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών την εποχή των Μνημονίων προέκυψαν από τη σημερινή παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την οικονομία στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο ΓΓ της Ομοσπονδίας.

Στην παρουσίαση των συμπερασμάτων υπήρξαν δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τόσο το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, όσο και ειδικότερα τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

  • Το πρώτο στοιχείο αφορά τη χαώδη διάσταση ανάμεσα στις αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα ταμεία των επιχειρήσεων είναι γεμάτα (σε μεγάλο βαθμό και από τις μειώσεις των μισθών λόγω Μνημονίων), αλλά δεν επιθυμούν (ή δεν γνωρίζουν πώς) να επενδύσουν.

  • Το δεύτερο στοιχείο αφορά τις μειώσεις των μισθών την περίοδο 2010-16 . Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν δύο τομείς της οικονομίας που είχαν τη μικρότερη επίπτωση από την κρίση, τον τουρισμό και την εκπαίδευση. Μάλιστα η μείωση μισθών στην εκπαίδευση ξεπερνά κάθε άλλο κλάδο, φτάνοντας στο 29,7% (όταν ο μέσος όρος μειώσεων σε όλους τους κλάδους είναι 18%).

Συμπληρωματικό στο δεύτερο στοιχείο είναι ότι στους τομείς αυτούς με τη μεγαλύτερη συμπίεση μισθών έχουμε και τη μεγαλύτερη αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Από τα στοιχεία αυτά απομονωμένα, αλλά και από το συνδυασμό τους προκύπτουν κάποια συμπεράσματα:

  • Παρά την οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο τμήμα των επιχειρήσεων παρουσιάζει πλεονασματικό ισοζύγιο σε σχέση με τις επενδύσεις (σε υποδομές, μισθούς κ.λπ.). Τούτο σημαίνει ότι από τη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με τις μνημονιακές πολιτικές επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες που συσσώρευσαν κέρδη. Στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και ανεξάρτητων ερευνών, όπως η ΣΤΟΧΑΣΙΣ), ο οποίος ελάχιστα επλήγη από την κρίση, αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές.

  • Στην ιδιωτική εκπαίδευση η ανεπαίσθητη μείωση κερδών από την κρίση υπερκεράστηκε κατά πολύ από τη δραματική συρρίκνωση των μισθών. Τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία έχουν κερδίσει εκατομμύρια ευρώ από τις χαριστικές πολιτικές της περιόδου 2010-15, από τις οποίες επλήγησαν άγρια οι εκπαιδευτικοί και τα δημόσια ταμεία.

«ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ-ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ»

Είναι χρήσιμο εδώ να θυμίσουμε ότι πίσω από τις προκλητικές και βάρβαρες μειώσεις των αποδοχών μας κρύβονται συγκεκριμένοι άνθρωποι που έδρασαν στοχευμένα για να γιγαντωθούν τα κέρδη των σχολείων. Ο ένας ήταν ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης, επικεφαλής των 29 σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που χρημάτισε Υπουργός Παιδείας. Στο σύντομο διάστημα της θητείας του «πρόλαβε» να οργανώσει (με παράνομες μεθοδεύσεις) την έκδοση Γνωμοδότησης του ΝΣΚ (214/12), σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εντάσσονται υποχρεωτικά στο μισθολόγιο των δημόσιων. Τούτο σήμανε αυτόματα:

• Οι 9.500 περίπου ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχασαν περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

• Το ΙΚΑ και το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΤΕΑΙΤ – πρώην ΤΕΑΙΕΓΕ) έχασαν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

• Οι περίπου 150 εργοδότες κέρδισαν σχεδόν 32 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

(στοιχεία έρευνας ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ 2011).

Ο δεύτερος ήταν ο Υπουργός-ευεργέτης των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης Δ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε περίπου άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα ταμεία των σχολαρχών με δύο απλές κινήσεις. Πρώτον, με την υποχρεωτική αύξηση του διώρου (χωρίς αποδοχές) στο ωράριο των εκπαιδευτικών και δεύτερον με την απελευθέρωση των απολύσεων και την υπαγωγή της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο πρώτος, πάντως, είχε συγκεκριμένο όφελος (ως σχολάρχης 29 σχολείων). Ωστόσο, σε δημόσια συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, μίλησε για οικονομική τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στα σχολεία της Φ.Ε. Δεν θα έπρεπε, άραγε, να συγκινηθούν κάποια στιγμή οι αρμόδιοι και να διενεργήσουν (όπως πολλάκις έχουμε ζητήσει με έγγραφά μας) τον προβλεπόμενο από το Ν. 682/77 ειδικό οικονομικό έλεγχο στα σχολεία αυτά;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)