to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 04.10.2017

Πολιτική

Σκα Κέλερ: Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ στην Ελλάδα είναι ότι θα διαπραγματευτούμε σκληρά για αλληλεγγύη και κατά της λιτότητας

Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ στην Ελλάδα είναι ότι στις διαπραγματεύσεις μας για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αγωνιστούμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τερματισμό της λιτότητας, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γερμανίδα ευρωβουλευτής και ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων Σκα Κέλερ, προσθέτοντας ότι εξ ίσου σημαντική είναι η τρίτη αξιολόγηση αλλά και να βοηθηθεί κάθε θετική εξέλιξη της Ελλάδας από την Ευρώπη.


Ενα από τα «αιτήματα-κλειδιά» για τη συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση «Τζαμάικας» -Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι- είναι «αλληλεγγύη και όχι λιτότητα στην Ευρώπη». Και σ ‘αυτό το σημείο θα είναι σκληρές οι διαπραγματεύσεις, γιατί οι Φιλελεύθεροι είναι αντίθετοι σ’ αυτό και οι Βαυαροί επίσης, δηλώνει η Σκα Κέλερ. Τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «μακρές και δύσκολες» και δεν αποκλείει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικας» και τελικά τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.

 

Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι νέο φαινόμενο 

Για την άνοδο της ακροδεξιάς και την είσοδο για πρώτη φορά του AfD στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, λέει ότι "ήταν σοκ" και «θα είναι κρίσιμο πώς θα το διαχειριστούμε στο κοινοβούλιο, τα επόμενα χρόνια, αλλά και πώς θα σταματήσουμε την άνοδο της δύναμης αυτού του κόμματος, δίνοντας αφ ενός έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και αφ’ ετέρου απαντώντας στις αιτίες για τις οποίες κάποιοι στρέφονται προς αυτό το κόμμα, διότι αισθάνονται κοινωνική ανασφάλεια ή νιώθουν ότι έχουν  εγκαταλειφθεί».

Υπενθυμίζει ότι η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι νέο φαινόμενο, «το έχουμε δει να εξελίσσεται εδώ και χρόνια και έχει σημειώσει σημαντικές επιδόσεις στο επίπεδο των κρατιδίων». Ασφαλώς «υπάρχει άνοδος του ρατσισμού», λόγω της εισόδου των ξένων, αλλά υπάρχουν και άλλοι που νιώθουν κοινωνικά ανασφαλείς για το μέλλον. Αυτό συμβαίνει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου δεν έχουμε ξένους, αλλά έχουμε άνοδο του Afd, γιατί «οι πολίτες της ανατολικής Γερμανίας νιώθουν δεύτερης κατηγορίας», καθώς το επίπεδο διαβίωσης είναι πιο χαμηλό. Επίσης, όταν οι άνθρωποι μιλούν για τη γερμανική ιστορία, συνήθως μιλούν για την ιστορία της δυτικής Γερμανίας και ξεχνούν την ανατολική και σίγουρα αυτό είναι ένα μέρος της εξήγησης.

 

Οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση «Τζαμάικας» θα είναι σκληρές. Δεν αποκλείεται και μεγάλος συνασπισμός 

Αναφερόμενη στις πιθανές εκδοχές σχηματισμού κυβέρνησης, σημειώνει ότι έχουμε από τη μια πλευρά την ακροδεξιά κι από την άλλη μια πολύπλοκη κατάσταση για όποια μελλοντική κυβέρνηση. Οι σοσιαλδημοκράτες είπαν ότι δεν θα μπουν σε έναν νέο συνασπισμό, αν και δεν είναι τίποτα σίγουρο. Προς το παρόν πάντως, λένε όχι κι αυτό σημαίνει ότι μένουν λίγες ρεαλιστικές επιλογές.

Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ασκείται μεγάλη πίεση σε μας καθώς και στους Φιλελεύθερους, έτσι ώστε να συμφωνήσουμε οι Βαυαροί συντηρητικοί, οι Χριστιανοδημοκράτες, εμείς οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι να συνεργαστούμε, «κάτι που δεν θα είχε συμβεί στο παρελθόν και είναι μεγάλη αλλαγή, καθώς δεν συμφωνούμε σχεδόν σε τίποτα».

Για παράδειγμα, στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εμείς είμαστε θετικοί στην είσοδο των προσφύγων, τα άλλα κόμματα λένε όχι σε διάφορες αποχρώσεις».

«Στο θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης,  τα  τρία κόμματα είναι εναντίον, εμείς υπέρ». Για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, για μεγαλύτερη ισότητα στην αγορά εργασίας, τα τρία κόμματα είναι κατά, δεν το λένε καθαρά, αλλά ό,τι προτείνουν δεν είναι θετικό.

Πρέπει ασφαλώς, τονίζει, να διαπραγματευτούμε με τους Συντηρητικούς και  τους Φιλελεύθερους, «αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Το άλλο σενάριο θα είναι να συνεργαστούν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες… και ο Σουλτς προς το παρόν μένει.

Η δική μας συνεργασία θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο.

 

«Αλληλεγγύη και όχι λιτότητα» 

Στο ερώτημα, αν οι Πράσινοι έχουν κόκκινες γραμμές, απαντά ότι «έχουμε αιτήματα-κλειδιά». Εχουμε το πρόγραμμά μας από δέκα σημεία με τα οποία θα πάμε στις διαπραγματεύσεις και ένα απ αυτά είναι «αλληλεγγύη και όχι λιτότητα», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «εκεί θα είναι σκληρές οι διαπραγματεύσεις», γιατί οι Φιλελεύθεροι είναι αντίθετοι σ αυτό και οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Βαυαροί επίσης.

Στο ερώτημα ποιος εταίρος θα είναι πιο δύσκολος για τους Πράσινους, απαντά ότι στο θέμα των προσφύγων θα είναι οι Συντηρητικοί, αλλά στα ευρωπαϊκά ασφαλώς οι Φιλελεύθεροι, γιατί επιμένουν στη λιτότητα.

Ως προς τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης υπό το φως των προτάσεων και της προσωπικότητας του Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνει ότι θα είναι δύσκολο να χαραχτεί μια νέα πορεία στην Ευρώπη, γιατί ο Μακρόν προτείνει μεν, αλλά οι Φιλελεύθεροι είναι εναντίον των περισσότερων προτάσεων Μακρόν καθώς και οι Συντηρητικοί.

Μιλώντας ως φίλη της Ελλάδας, την οποία επισκέπτεται πολύ συχνά, λέει ότι τα πράγματα για την Ελλάδα πάνε καλύτερα, αλλά  «είναι σημαντικό πώς θα οργανώσουμε εντός της Ευρώπης την αλληλεγγύη, καθώς σημαντική είναι και η τρίτη αξιολόγηση, αλλά σημαντικό είναι επίσης πώς θα τοποθετηθεί η Ευρώπη, γιατί πρέπει να βοηθηθεί κάθε θετική εξέλιξη στην Ελλάδα».

Τέλος ως προς ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας μελλοντικής γερμανικής κυβέρνησης στο ελληνικό ζήτημα λέει ότι θα εξαρτηθεί από τον νέο συνασπισμό, αλλά «αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι για τους Πράσινους η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αίτημα-κλειδί. Είναι πολύ σημαντικό για μας και θα το παλέψουμε».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)