to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 02.10.2017

Κοινωνία

Η μετατροπή του Κέντρου Φιλοξενίας Λαυρίου σε μόνιμη δομή, στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια αφορά στη στεγαστική αναβάθμιση του Κέντρου με τις κατάλληλες παρεμβάσεις - επισκευές ώστε να καταστεί αξιοπρεπής χώρος για τη διαμονή των προσφύγων, η πλειοψηφία των οποίων είναι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες


Η ενδεχόμενη μετατροπή της λειτουργία του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου σε μόνιμη δομή φιλοξενίας ώστε να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσία του υπουργού Γιάννη Μουζάλα, του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου και του δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά.

Με δεδομένα τα πολλά προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου σήμερα και αφού εκτέθηκαν διεξοδικά όλες οι παράμετροι του προβλήματος, ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια αφορά στη στεγαστική αναβάθμιση του Κέντρου με τις κατάλληλες παρεμβάσεις - επισκευές ώστε να καταστεί αξιοπρεπής χώρος για τη διαμονή των προσφύγων.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, Κούρδοι που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο, μαζί με αλληλέγγυους από όλη την Αθήνα διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήανς διεκδικώντας τη διατήρηση της δομής στο Λαύριο, όπου διαμένουν αυτή τη στιγμή 300 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες. Το υπουργείο, από τη μεριά του, έχει ανακοινώσει πως για να ενταχθεί ο καταυλισμός στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, θα πρέπει να ακολουθήσει το πλαίσιο αρχών και κανόνων που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη, που ισχύει σε κάθε δομή η οποία υπάγεται στο υπουργείο.

«Ο καταυλισμός του Λαυρίου δεν είναι σαν τις άλλες δομές, είναι πια μέρος της κοινωνίας της πόλης του Λαυρίου», ανέφερε την Παρασκευή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κένταλ από το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν. «Η δομή έχει μια ιστορία πάνω από 30 χρόνια, όταν Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες άρχισαν να μένουν εκεί. Πιο πριν, από το 1947, στο χώρο φιλοξενούνταν πρόσφυγες από τις πρώην ανατολικές χώρες, οι οποίοι πια έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία του Λαυρίου. Το ίδιο ισχύει και για τους Κούρδους, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι – γι’ αυτό και ο κόσμος έχει συνδέσει τον καταυλισμό με αυτή την εθνοτική ομάδα. Εκεί δουλεύουν, έχουν κοινωνική και πολιτική δράση» σημείωσε.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: «Συμπαράσταση στον αγώνα των Κούρδων προσφύγων που ζουν στο Λαύριο»

Για το λόγο τούτο, συνεχίζει ο Κένταλ, δεν μπορούν να ισχύσουν οι κανόνες λειτουργίας των άλλων δομών φιλοξενίας, όπου οι κάτοικοι ζουν περιορισμένοι από τον έξω κόσμο, εφόσον κάθε επίσκεψη μη διαμένοντα πρέπει να περάσει από έγκριση, δηλαδή χρονοτριβή και συχνά απόρριψη, να καταγράφονται όλες οι είσοδοι-έξοδοι κ.λπ. «Είμαστε ένα ζωντανό κομμάτι του Λαυρίου, δεν μπορούν να μας στερήσουν την επικοινωνία με τους ανθρώπους», καταλήγει ο Κένταλ.

Σημειώνεται ότι από το 2003, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε υπό την ευθύνη του το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων 'Ασυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», όπως είναι το επίσημο όνομα της δομής. Κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στα τρία κτίρια του Κέντρου, οι οποίες όμως διακόπηκαν, και στις 31 Ιουλίου 2017 ανακοινώθηκε το κλείσιμό του. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έπαψαν να έρχονται, όπως σταμάτησαν και οι υπηρεσίες προς τους πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή, όπως περιγράφει ο Κένταλ, δεν υπάρχει φαγητό, ούτε υπηρεσίες υγείας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)