to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο Left.gr: Ο όμιλος Φιλίππου «ζήλεψε» τις μεθόδους Λαυρεντιάδη

Παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις καταγγέλλει στο Left.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μόρνος Α.Ε.», του ομίλου Φιλίππου


(Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 3/10, με τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο ΣΕΠΕ Θήβας αποφάσισαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της «Μόρνος Α.Ε.» - φωτογραφία 902.gr)

Τη γνωστή εργοδοτική «συνταγή» για αντικατάσταση των παλιών εργαζομένων με νέους, «φθηνούς» και χωρίς δικαιώματα φαίνεται ότι ακολουθεί η εταιρεία πλαστικών «Μόρνος Α.Ε.» (του Ομίλου Φιλλίπου) στη Θήβα.

Όπως καταγγέλλει στο Left.gr ο Βασίλης Κουτουλούλης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου (και μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Θήβας), την Παρασκευή 29/09/2017, η εταιρεία προκλητικά απέλυσε 6 εργαζόμενους (όλοι μέλη του Σωματείου) με την αβάσιμη δικαιολογία της μείωσης κόστους. 

Οι απολύσεις έρχονται σε μία περίοδο που ο τζίρος είναι αυξημένος και η εταιρεία προχωράει σε νέες επενδύσεις και αφού είχε προηγηθεί «διαρροή» φημών από διευθυντές τμημάτων (τα «παπαγαλάκια» της διοίκησης, όπως τα αποκαλεί ο κ. Κουτουλούλης) περί απολύσεων ώστε να διαμορφωθεί κλίμα ανασφάλειας και τρόμου στους εργαζόμενους. 

Είναι φανερό, επισημαίνει ο κ. Κουτουλούλης, ότι σε μια επιχείρηση με περίπου 400 εργαζομένους το εργασιακό κόστος δεν μειώνεται με 6 απολύσεις αλλά, οι απολύσεις αυτές αποτελούν  το δοκιμαστικό στάδιο ώστε η διοίκηση να «μετρήσει»  αντιδράσεις πριν προχωρήσει σε μέτρα που θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων. Ούτως ειπείν, τη σταδιακή αντικατάσταση των  «ακριβών», παλιών εργαζομένων, με νέους και «φθηνούς».

«Η τακτική της εταιρείας Μόρνος να προσλαμβάνει δεκάδες εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου και με ημερομίσθιο 22 € και 26 € είναι αυτό που της άνοιξε την όρεξη ώστε, σιγά-σιγά, να εξοντώσει τους μόνιμους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου και που μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις, Κλαδικές και Εργοστασιακή, είχαν διαμορφώσει υψηλότερα ημερομίσθια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) η οποία στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Σωματείου. 

«Ο όμιλος Φιλίππου ζήλεψε τις μεθόδους Λαυρεντιάδη: Απολύει τους μόνιμους εργαζόμενους για να τους αντικαταστήσει με συμβασιούχους!», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία θυμίζοντας ότι οι ίδιες πρακτικές εφαρμόστηκαν και το προηγούμενο διάστημα σε άλλα εργοστάσια του ίδιου ομίλου, όπως η ΒΙΣ Βόλου, η ΦΑΓΕ και η ΕΒΓΑ. 

Η τελευταία αυτή κίνηση, άλλωστε, αποτελεί φυσική συνέχεια των πρακτικών  του Γενικού Διευθυντή της «Μόρνος Α.Ε.», κ. Σηφάκη, ο οποίος, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου, μέχρι δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση των απολύσεων, διαβεβαίωνε ότι οι φήμες ήταν ανυπόστατες. 

Φυσικά, λέει ο κ. Κουτουλούλης «μας εξαπάτησε ακόμα μία φορά: Οι απολύσεις κοινοποιήθηκαν την ίδια ημέρα στους 6 συναδέλφους με δικαστικό επιμελητή, κάτι που αποδεικνύει ότι είχαν δρομολογηθεί από καιρό. Κανένας τους όμως δεν έχει δεχτεί να υπογράψει και αμέσως ξεκινήσαμε κινητοποιήσεις (αρχικά με δίωρες στάσεις εργασίας) οι οποίες θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες».

Το Σωματείο έχει ήδη καταφύγει στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας (η εργατική διαφορά θα συζητηθεί την Τρίτη, 3 Οκτώβρη, όταν και θα λάβει χώρα συγκέντρωση των εργαζομένων στις 12:30 το μεσημέρι) ενώ η ΟΕΧΒΕ έχει καταθέσει αντίστοιχο αίτημα στο υπουργείο Εργασίας. «Απαιτούμε να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Απαιτούμε να πάρει ξεκάθαρη θέση και να παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας καθώς και το υπουργείο», καταλήγει ο κ. Κουτουλούλης.

Σχετικά με το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Θηβαίος, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους και καταδικάζοντας τις αιφνιδιαστικές πολιτικές της εργοδοσίας.  Ο κ. Θηβαίος ανέφερε χαρακτηριστικά στο Left.gr ότι «ο αιφνιδιασμός, και μάλιστα σε μια περίοδο που η εταιρία δε φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αποτελεί καταδικαστέα τακτική εις βάρος των εργαζομένων».

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)