to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 28.09.2017

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Πολυδιάστατος ο ρόλος της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική (βίντεο)

Στον πολυδιάστατο ρόλο της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ .


«Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που αναδεικνύει όλα τα προσόντα της χώρας, αντί να συμβάλλει σε κρισιακές πιέσεις αποτέλεσε μοχλό αναβάπτισης της χώρας στον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της ρόλο και προώθησε την ενίσχυσή της σε όλους τους τομείς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πολυδιάστατος ρόλος της χώρας μας, ως κράτος της Ε.Ε. αποτελεί τη γέφυρα και το διαμεσολαβητή με τις αναδυόμενες οικονομίες και νέες ισχυρές δυνάμεις του 21ου αι.» συνέχισε εξηγώντας ότι  «έχουμε καταφέρει με τις πολυμερείς συναντήσεις που έχουμε αναπτύξει να φτιάχνουμε σχήματα ισορροπίας και να αναπτύσσουμε προς όφελος του λαού μας οικονομικές σχέσεις».

Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Αμερική υπογράμμισε τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει φέτος πηγαίνοντας στον ΟΗΕ, σε σχέση με το παρελθόν.

«Παλαιότερα η Ελλάδα ζητούσε συναντήσεις εν αντιθέσει με σήμερα που είχαμε τριπλάσια αιτήματα για συναντήσεις από αυτά που μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε. Πολυμερείς συναντήσεις, διμερείς και τριμερείς. Ένα νέο σχήμα συνεργασίας των κρατών μελλών της Ε.Ε. στη νοτιοανατολική Ευρώπη, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα . Έχουμε αποφασίσει να επισκεφθούμε με επικεφαλής εμένα, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και  όλα τα Βαλκάνια» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στη 2η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο φόρουμ Χωρών Αρχαίων Πολιτισμών και τον παγκόσμιο ρόλο που δίνει στη χώρα ενώ αποτελεί «μια από τις 15 διεθνείς οργανώσεις που φτιάξαμε αυτά τα δύο χρόνια» καθώς και τη διεθνή αναγνώριση που συνεπάγονται οι βραβεύσεις του υπουργού εξωτερικών από παγκόσμιες οργανώσεις λαών.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «καλές» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «αλλά όχι όσο θα τις θέλαμε» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, όμως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν εξαρτάται τόσο από την Ελλάδα, όσο από τους ίδιους και τον εξευρωπαϊσμό και εκδημοκρατισμού του κράτους τους». «Οι οικονομικές μας σχέσεις είναι εξαιρετικές» πρόσθεσε.

Κατ. Μπρ.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)