to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 19.09.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ανοίγει ο δικαστικός φάκελος των υποκλοπών

Δώδεκα χρόνια μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και παρά την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση βουλεύματος, τελικά η πολύκροτη υπόθεση φαίνεται πως βρήκε τελικά τον δρόμο για το ακροατήριο. Το σκέλος της δικογραφίας που αφορά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κων/νου Καραμανλή, γνωστό και ως «Σχέδιο Πυθία», σύμφωνα με το βούλευμα τίθεται στο αρχείο λόγω αδυναμίας εντοπισμού των δραστών.


* Ρεπορτάζ: Ειρήνη Προμπονά

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας παραπέμπονται για να δικαστούν 4 άτομα, που σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρά αδικήματα.
 
Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα ο πρώην πράκτορας της CIA William Bazil, ελληνικής καταγωγής, για το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας κατ' εξακολούθηση και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης που κατηγορείται, σύμφωνα με το βούλευμα, για άλλο σκέλος της υπόθεσης, ότι κατείχε διαβαθμισμένα έγγραφα εθνικής ασφάλειας ηθική αυτουργία στην τελευταία πράξη.
 
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παράλληλα, με το υπ’ αριθμ. 3269/2017 βούλευμα έκρινε πως τίθεται στο αρχείο λόγω αδυναμίας εντοπισμού των δραστών, το σκέλος της δικογραφίας που αφορά την αξιόποινη πράξη των προπαρασκευαστικών πράξεων της εσχάτης προδοσίας, ήτοι «συνωμοσίας σε διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και σε αποστέρηση του πρωθυπουργού σε ενάσκηση εξουσίας από το Σύνταγμα».
 
Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα του Δ. Φούκα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του «σχεδίου Πυθία» που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William Basil, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει γνώση απόρρητων πληροφοριών που αφορούσαν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.
 
Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου. Από την άρση απορρήτου μίας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή, με στοιχεία συνδρομητή “American Embassy”». Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William Basil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
 
Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κοττάκης στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» που ανέδειξε το θέμα, από το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προκύπτει ότι οι ελληνικές αρχές συνδέουν τις επίμαχες αξιόποινες πράξεις, με την επιχείρηση υπονόμευσης του έργου κατασκευής του αγωγού South Stream, με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η τότε κυβέρνηση Καραμανλή.
 
Η εμπλοκή του Μιχ. Καρχιμάκη, σύμφωνα με το βούλευμα,  φέρεται να  αφορά σκέλος της δικογραφίας, κατά την έρευνα της οποίας πρώην  υπάλληλος της ΕΥΠ κάνει λόγο για απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο. Τα έγγραφα εντοπίστηκαν μετά από σχετικές έρευνες, ενώ ο Μιχ. Καρχιμάκης αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)