to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 12.09.2017

Διεθνή

Ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για 8ο γύρο κυρώσεων κατά της Βορ. Κορέας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το ξημέρωμα της Τρίτης απόφαση (γραμμένη από τις ΗΠΑ) η οποία προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, με σημαντικότερους τους περιορισμούς στον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο και αέριο. «Οι ΗΠΑ σύντομα θα αντιμετωπίσουν τη 'μεγαλύτερη οδύνη' που έχουν αισθανθεί ποτέ», η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ


 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα το ξημέρωμα της Τρίτης απόφαση η οποία προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, με σημαντικότερους τους περιορισμούς στον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο και αέριο.

Η υιοθέτηση της απόφασης αυτής σηματοδοτεί την επιβολή ενός 8ου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, εξαιτίας της νέας δοκιμής ενός πυρηνικού όπλου στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου. Το κείμενο που υιοθετήθηκε καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ.

Η υιοθέτηση της απόφασης αυτής σηματοδοτεί την επιβολή του 8ου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, εξαιτίας της νέας δοκιμής—της έκτης κατά σειρά—ενός πυρηνικού όπλου, στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου. Το κείμενο που υιοθετήθηκε καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ.

Πέραν της επιβολής περιορισμών στις βορειοκορεατικές εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, απαγορεύθηκαν επίσης οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ. Τα προϊόντα αυτά αποτέλεσαν τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος μετά τον άνθρακα και άλλα ορυκτά για τη Βόρεια Κορέα το 2016, καθώς η αξία των εξαγωγών της ανήλθε σε 752 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων στην Κορέα. Σχεδόν το 80% των προϊόντων αυτών κατέληξε στην Κίνα.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα και πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ «δεν έχει ακόμη περάσει το σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή».

«Εάν συμφωνήσει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα μπορεί να επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον. Αν αποδείξει ότι μπορεί να ζει ειρηνικά, ο κόσμος θα ζήσει ειρηνικά μαζί της», συνέχισε η Χέιλι.

«Η σημερινή απόφαση δεν θα είχε υιοθετηθεί χωρίς την ισχυρή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον πρόεδρο (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ και τον πρόεδρο της Κίνας Σι (Τζινπίνγκ)», συμπλήρωσε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια.

Η πρώτη αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία της επιβάλλονται σκληρότερες κυρώσεις και δήλωσε πως οι ΗΠΑ σύντομα θα αντιμετωπίσουν τη «μεγαλύτερη οδύνη» που έχουν αισθανθεί ποτέ.

Ο πρεσβευτής της Πιονγκγιάνγκ Χαν Τάε Σονγκ, μιλώντας στη Διάσκεψη της Γενεύης για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε: «Το καθεστώς της Ουάσινγκτον πυροδότησε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σύγκρουση, έχει εμμονή να ανατρέψει την ανάπτυξη πυρηνικής δύναμης από την DPRK (Βόρεια Κορέα), η οποία έχει ήδη φθάσει στη φάση της ολοκλήρωσης».

«Ελπίζω ότι το καθεστώς θα ακούσει καθαρά το μήνυμα και θα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο», δήλωσε σήμερα στο φόρουμ της Γενεύης ο αμερικανός διαπραγματευτής για τον αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντς.

Τι λένε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα

Για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η απόφαση που υιοθετήθηκε είναι «ισχυρή», «ισορροπημένη» κι επιτρέπει στον ΟΗΕ να επιδείξει «ενότητα» και «αποφασιστικότητα». Η πρώτη εκδοχή του κειμένου τροποποιήθηκε από τις ΗΠΑ: ενώ αρχικά προέβλεπε απόλυτο εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου, τώρα τις περιορίζει στα 500.000 βαρέλια για τρεις μήνες από 1ης Οκτωβρίου και στα 2 εκατομμύρια βαρέλια από 1ης Ιανουαρίου και για μια περίοδο 12 μηνών. Αυτό σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας σηματοδοτεί μια μείωση κατά 10% των πετρελαϊκών προϊόντων που θα διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Λιου Τζιεγί προέτρεψε από την πλευρά του τη Βόρεια Κορέα να «πάρει σοβαρά την προσδοκία και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας» να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ κάλεσε όλα τα μέρη να παραμείνουν «ψύχραιμα» και να μην προκαλούν εντάσεις.

Η παρέμβαση Κίνας-Ρωσίας

Ο Λιου σημείωσε ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, «μάλλον σύντομα παρά αργότερα». Η Κίνα και η Ρωσία είχαν προτείνει να προστεθεί μια παράγραφος που προέβλεπε την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

«Νομίζουμε ότι είναι μεγάλο λάθος το ότι υποτιμάται αυτή η πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Κίνας. Παραμένει στο τραπέζι στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα επιμείνουμε να εξεταστεί», σημείωσε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

Η Χέιλι αποκάλεσε προσβλητική την πρόταση αυτή.

Κατά τη διάρκεια της εντατικής διαπραγμάτευσης πριν από την ψηφοφορία, αφαιρέθηκε από το σχέδιο απόφασης μια παράγραφος που προέβλεπε το πάγωμα τυχόν πόρων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό, κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε η Μόσχα.

Τα μέτρα για τους βορειοκορεάτες εργαζόμενους και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεάτικων πλοίων στη θάλασσα είναι επίσης λιγότερο σκληρά από ό,τι προέβλεπε η αρχική εκδοχή του σχεδίου απόφασης, κατόπιν πιέσεων της Μόσχας. Στη Ρωσία εργάζονται περίπου 35.000 βορειοκορεάτες μετανάστες.

Τραμπ: Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας "είναι ένα πολύ μικρό βήμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι νέες κυρώσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Βόρειας Κορέας αποτελούν μόνο ένα μικρό βήμα και δεν είναι "τίποτα σε σύγκριση με το τι θα συμβεί τελικά".

"Πιστεύουμε ότι είναι απλώς άλλο ένα πολύ μικρό βήμα, δεν είναι κάτι σημαντικό" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στις κυρώσεις που εγκρίθηκαν από το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ. "Δεν ξέρω αν έχει κάποια επίπτωση αλλά σίγουρα ήταν ωραίο να έχουμε μια ψηφοφορία 15-0. Αλλά αυτές οι κυρώσεις δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το τι θα συμβεί τελικά", τόνισε.

Από το Στρασβούργο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει τις νέες κυρώσεις και συνεχίζει να εξετάζει επιπρόσθετα μέτρα σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για τις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της.

"Τώρα θα εφαρμόσουμε τις κυρώσεις του ΟΗΕ όπως το κάναμε πάντα και στο παρελθόν" είπε η Μογκερίνι μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι διεθνείς εταίροι μας θα πράξουν το ίδιο ώστε να εγγυηθούμε το μέγιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας των οικονομικών μέτρων", πρόσθεσε.

Στις κυρώσεις προβλέπεται κυρίως ο περιορισμός των παραδόσεων πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, βασικός προμηθευτής της οποίας είναι η γειτονική Κίνα.

"Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τον δρόμο ώστε να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία", επέμεινε η Μογκερίνι, καλώντας για άλλη μια φορά την Πιονγκγιάνγκ να ξεκινήσει "έναν πολιτικό διάλογο" με τη διεθνή κοινότητα με στόχο την "πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση". "Ο στόχος μας για μια αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με διπλωματικά και πολιτικά μέσα. Δεν υπάρχει στρατιωτική διέξοδος σε αυτήν την κρίση!" κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)