to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:27 | 11.09.2017

Διεθνή

Σήμερα το απόγευμα η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα

Δεν έχει διευκρινιστεί η στάση Κίνας και Ρωσίας


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) επί του σχεδίου απόφασης που κατάρτισαν οι ΗΠΑ, για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Η εξέλιξη αυτή, καταγράφεται μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, θα υποστηρίξουν το σχέδιο αυτό, απόφασης, καθώς απαιτούνται εννέα ψήφοι χωρίς την άσκηση βέτο, από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία την Ρωσία ή την Κίνα, προκειμένου το ψήφισμα να εγκριθεί.

Τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου απόφασης για τις κυρώσεις υπέβαλαν οι ΗΠΑ 

Οι ΗΠΑ διένειμαν την Κυριακή στις υπόλοιπες 14 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα τροποποιημένο κείμενο του σχεδίου απόφασης για την επιβολή του όγδοου γύρου κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Το κείμενο αυτό, που θεωρείται πως είναι οριστικό, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα σήμερα, κατόπιν της απαίτησης που ήγειραν οι ΗΠΑ την Παρασκευή.

Προβλέπει να επιβληθεί ένα «προοδευτικό» εμπάργκο στο πετρέλαιο που προορίζεται για την Πιονγκγιάνγκ, την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών υφαντουργικών προϊόντων που παράγονται στη Βόρεια Κορέα, μέτρα για τον επαναπατρισμό βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεατικών πλοίων στη θάλασσα. Ωστόσο οι διατυπώσεις είναι λιγότερο σκληρές από το αρχικό κείμενο. Από το σχέδιο έχει αφαιρεθεί το πάγωμα τυχόν πόρων του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

 
“Ριψοκίνδυνο δρόμο” ακολουθεί η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με την ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας

Η υπουργός Εξωτερικών Νότιας Κορέας Κανγκ Κιουνγκ-χα δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα ακολουθεί έναν “ριψοκίνδυνο δρόμο” με τις συνεχιζόμενες πυρηνικές και πυραυλικές προκλήσεις, παραβλέποντας την διεθνή καταδίκη των ενεργειών της.

“Το τίμημα για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την κατάφωρη απαξίωση των μελών της διεθνούς κοινότητας θα είναι αποσταθεροποίηση, αλλά και οικονομικές δυσκολίες,” τόνισε η Κανγκ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η δήλωση αυτή, έγινε πριν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί σχεδίου απόφασης που κατάρτισαν οι ΗΠΑ για την επιβολή νέων διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να κλιμακωθεί η πίεση, ώστε η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)