to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 10.09.2017

Πολιτική

«Ημερίδα συμπαράστασης» προς την Ελλάδα στο Βερολίνο

Μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης για την Ελλάδα χτες στο Βερολίνο πριν από τις γερμανικές εκλογές


Την ανάγκη να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Γερμανίας για το τι πραγματικά συμβαίνει με την Ελλάδα και τα προγράμματα στήριξης, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές αρνητικές εξελίξεις εάν μετεκλογικά σχηματιστεί κυβερνητική συμμαχία με κόμματα που έχουν υιοθετήσει την προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας, ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η Καγκελάριος Μέρκελ, στην κατά πάσα πιθανότητα τελευταία της θητεία, να αλλάξει πολιτική σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα την «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα ενάντια στη λιτότητα» που διοργάνωσε χθες από κοινού με την συνάδελφό του της Γερμανικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ, ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από το επίπεδο αλληλεγγύης που προσφέρθηκε στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης. «Ένας από τους λόγους που δεν έχουμε πάει καλά ως χώρα είναι, θεωρώ, το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την γερμανική κοινή γνώμη. Επιμένω εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι πρέπει να εξηγήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει, διότι μέχρι τώρα έχουν λανθασμένες αντιλήψεις, ότι ούτε καν δανείζουν, αλλά ότι έχουν δώσει δωρεάν βοήθεια. Και επιμένω και στην κυβέρνηση, ότι πρέπει αυτό να το αλλάξουμε», επισήμανε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν και ο σκοπός της εκδήλωσης στο Βερολίνο πριν από τις εκλογές, «να προλάβουμε πιθανές κακές εξελίξεις, αν γίνουν συμμαχίες με κόμματα, τα οποία έχουν υιοθετήσει αυτή την προπαγάνδα».

Ο κ. Κούλογλου περιέγραψε ως «χειρότερη εξέλιξη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» το ενδεχόμενο στην επόμενη κυβέρνηση στην Γερμανία να συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι έχουν μεταξύ άλλων διατυπώσει την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. «Διότι και οι εξαγγελίες του Μακρόν μέχρι τώρα έχουν την ανοχή της Μέρκελ και ενδεχομένως και μια έμμεση αποδοχή. Θα μπορούσαν όμως να αλλάξουν, αν οι Χριστιανοδημοκράτες συνεργαστούν με τους Φιλελεύθερους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να προληφθεί μια τέτοια εξέλιξη, «λέγοντας στην κοινή γνώμη το τι ακριβώς συμβαίνει και ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας». Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, «δεν έχουμε ως χώρα κάνει, από το ξέσπασμα της κρίσης, τη δουλειά που έπρεπε για να διαφωτίσουμε την γερμανική κοινή γνώμη, από την οποία δυστυχώς εξαρτιόμαστε, διότι οι πολίτες επηρεάζουν τους γερμανούς πολιτικούς».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τον Γάλλο Πρόεδρο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «όποιος βρίσκεται σε δύσκολη θέση αναζητεί πάντα συμμάχους, έστω και ασταθείς», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «εννοεί αυτά που λέει και υπάρχει, πέρα από την παραδοσιακή φιλία Ελλάδας - Γαλλίας, μια καλή προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα - ο οποίος είναι ευχάριστος και ανοιχτός - και αυτό διευκολύνει τις διπλωματικές σχέσεις».

Επιπλέον, ο κ. Κούλογλου εκτίμησε ότι αν η 'Αγγελα Μέρκελ, λόγω και του γεγονότος ότι η επόμενη θητεία θα είναι πιθανότατα και η τελευταία της, «αλλάξει λίγο πολιτική και κοιτάξει μεσοπρόθεσμα το μέλλον της Ευρώπης, θα έχουμε πιο καλές εξελίξεις».

 
 
Φωτογραφίες από την εκδήλωση:
 
 
Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Minus one» της Νατάσσας Ξυδή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)