to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 08.09.2017

Διεθνή

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο η ισπανική κυβέρνηση για να ακυρώσει και τον νόμο για τη Μετάβαση προς την ανεξαρτησία της Καταλωνίας

Μετά και την ψήφιση, σήμερα τα ξημερώματα, από το καταλανικό Κοινοβούλιο του νόμου για τη μετάβαση της βορειοανατολικής επαρχίας της Ισπανίας προς την ανεξαρτησία, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας να συντάξει κατεπειγόντως την προσφυγή της κυβέρνησής του στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωσή του.


Τις πρωϊνές ώρες σήμερα, σε μία διαδικασία ανάλογη με εκείνην της Τρίτης για την έγκριση του νόμου για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας, το καταλανικό Κοινοβούλιο με τις 71 ψήφους της κυβερνητικής συμμαχίας ‘Μαζί για το Ναι’ (Junts pel Si) και των εθνικιστών αντικαπιταλιστών της CUP, έναντι 10 ψήφων της Catalunya Sí Que Es Pot (όπου μετέχουν οι Podemos) και την αποχή του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των Σοσιαλιστών (PSC) και των Ciudadanos, ενέκρινε τον νόμο περί Μετάβασης προς την ανεξαρτησία.

Ωστόσο, παρά την έγκρισή του, η βασική ρήτρα του νόμου—ο οποίος αποτελεί ένα προανάκρουσμα του Συντάγματος της ανεξαρτησίας—προβλέπει πως θα τεθεί εν ισχύι μόνον εάν επικρατήσει το ‘ναι’ στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Προβλέπεται πως μέχρι το μεσημέρι τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα προωθήσουν το κείμενο στην κυβέρνηση, ενώ σήμερα και το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την προσφυγή κατά του νόμου για τη Μετάβαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Δεν πρόκειται να είναι η μοναδική προσφυγή που θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, καθώς στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασής του περιλαμβανόταν και η θετική γνωμοδότησή του για την προσφυγή κατά του νόμου για τη σύσταση αυτόνομης εφοριακής αρχής της Καταλωνίας και του φορολογικού κώδικα που ενέκρινε η τοπική κυβέρνηση.

Ακύρωσε ήδη τον νόμο για το δημοψήφισμα

Σήμερα εξάλλου, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έπειτα από την σχετική προσφυγή της Μαδρίτης, κηρύσσει άκυρη την ψήφιση του νόμου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. Το Δικαστήριο απορρίπτει όλες τις πτυχές της νομοθεσίας, επικαλούμενο το άρθρο 161.2 του Συντάγματος, που δίνει αρμοδιότητες στο Δικαστήριο να απορρίψει αυτομάτως μία τέτοια πράξη, ενώ παράλληλα προειδοποίησε τους 948 δημάρχους της Καταλωνίας και άλλους 62 αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης να μην προβούν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ έχει δώσει διορία 48 ωρών στους δημάρχους της επικράτειας της Καταλωνίας να επιβεβαιώσουν εάν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σε δημοτικούς χώρους.

Μέχρι σήμερα, μεγάλος αριθμός δήμων (πάνω από 400 σύμφωνα με δημοσιεύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έχουν εκφρασθεί καταφατικά —χωρίς να το έχουν επιβεβαιώσει επισήμως. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η μείζονα περιοχή της Βαρκελώνης, δεδομένης της χλιαρής αντίδρασης που έχει δείξει έως τώρα στη διαδικασία για την μεθόδευση του δημοψηφίσματος, η δημοφιλής δήμαρχος της καταλανικής μητρόπολης Άντα Κολάου.

Πάντως, πηγές της τοπικής κυβέρνησης δηλώνουν πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα διεξαχθεί «ακόμη και σε τηλεφωνικά κέντρα για το κοινό», εάν κάποιοι δήμαρχοι δεν το επιτρέψουν. Παράλληλα και ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας διατρανώνει πως «το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί ακόμη κι εάν εξαπολύσουν εναντίον μας ένα ‘τσουνάμι’ από μηνύσεις».

Πηγές: EFE, El Pais, El Publico, El Mundo - ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)