to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 06.09.2017

Κοινωνία

Συνεχίζουν απτόητοι την κομπίνα του 2012: Ιδιωτικά σχολεία με μεγάλες οφειλές επιχειρούν να λειτουργήσουν ως δήθεν νέα σχολεία

H ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας να παρέμβει άμεσα για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τα υπόλοιπα νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά σχολεία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό


Η ΟΙΕΛΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έχει πληροφορηθεί το τελευταίο διάστημα για την απόπειρα ορισμένων ιδιωτικών σχολείων να επαναλάβουν την περίφημη κομπίνα του 2012 με τις ευλογίες Αρβανιτόπουλου. Με την κομπίνα αυτή, ιδιωτικά σχολεία με οφειλές σε δημόσια ταμεία και εκπαιδευτικούς, άνοιγαν δήθεν νέα σχολεία με νέο όνομα και «μηδένιζαν» με αυτό το μαγικό τρόπο  τα χρέη τους. Παράλληλα, απέλυαν σχεδόν το σύνολο των παλιών εκπαιδευτικών για να μειώσουν το εργασιακό κόστος.

«Σήμερα πληροφορούμαστε», τονίζει η Ομοσπονδία, ότι 4 ιδιωτικά σχολεία (1 στον Πειραιά, 1 στη Λάρισα και 2 στην Αθήνα) προβαίνουν στην ίδια κομπίνα. Όπως αναφέρει: "Μάλιστα, η ιδιοκτησία του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου στον Πειραιά που έχει να «κολλήσει» ένσημα στους εκπαιδευτικούς από το Μάρτιο του 2016 (!), και συχνά τους κρατά απλήρωτους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με θρασύτητα ζητά τροποποίηση άδειας και ταυτόχρονα άδεια λειτουργίας για ιδιωτικό Γυμνάσιο! Δέον να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχολείο, αν και αδειοδοτήθηκε το 2014, είναι άγνωστο με τι άδεια λειτουργεί σήμερα!"

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας ζητώντας να παρέμβει άμεσα για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τα υπόλοιπα νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά σχολεία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. «Η θέση μας ως Ομοσπονδία είναι ότι ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και παραβιάζουν το νόμο, δεν μπορούν να έχουν θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα», καταλήγει η Ομοσπονδία. 

Η επιστολή της προς τον Κ. Γαβρόγλου:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)

Αρθ. Ιδρ. Απόφασης Πρωτοδ. Αθηνών 20376/58

Χαλκοκονδύλη 13, 104-32, Αθήνα

Τηλ: 5238148, 5230819

Fax: 5230819

e-mail: [email protected],

[email protected]

site:          www.oiele.gr

___________________________________________________________________

Αθήνα, 6/9/2017

Αριθμ. Πρωτ: 43651



 

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Προϊσταμένη του Τμήματος Α’ Ιδιωτικών Σχολείων της  Δ/νσης  Ιδιωτικής Εκπαίδευσης  του Υπ. Παιδείας κ. Π. Ρούνη




 

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την υπόθεση ενός ιδιωτικού σχολείου στον Πειραιά που κάνει αίτηση για τροποποίηση άδειας, ενώ έχει σημαντικές ασφαλιστικές οφειλές, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε στο κρίσιμο ζήτημα της γνωστής «κομπίνας» μέσω της οποίας ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με οφειλές προέβαιναν σε δήθεν ίδρυση νέου σχολείου με άλλο όνομα.

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος μέσα στη  σειρά «δώρων» που πρόσφερε στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, έδωσε τη δυνατότητα να λειτουργήσουν νόμιμα περίπου 40 ιδιωτικά σχολεία που  μέχρι και το 2012 λειτουργούσαν χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και προέβαιναν στην κομπίνα της αλλαγής επωνυμίας και στην εικονική αλλαγή ιδιοκτησίας, ώστε να μην καταβάλλουν τις οφειλές τους σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και στους εκπαιδευτικούς. Στα σχολεία αυτά πρέπει να προστεθεί και σημαντικός αριθμός ξένων σχολείων λειτουργούν με φωτογραφική διάταξη, την οποία πέρασε σε νόμο (άρθρο 35, Ν. 4186/2013) ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και χωρίς να υπάρχει έλεγχος των κτηριακών τους εγκαταστάσεων.

Σήμερα διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι το κόλπο επαναλαμβάνεται. 4 ιδιωτικά σχολεία (2 στην Αθήνα, 1 στον Πειραιά και 1 στη Λάρισα) προχωρούν στην ίδια μέθοδο. Σχολεία με σοβαρές οφειλές στα δημόσια ταμεία ετοιμάζονται να ανοίξουν με δήθεν νέο όνομα και με νέα άδεια, εξαπατώντας την Πολιτεία και εγκληματώντας εις βάρος των επί μήνες απλήρωτων εργαζόμενων. Ταυτόχρονα, η πρακτική αυτή βλάπτει τα υπόλοιπα νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά σχολεία που συμμορφώνονται με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στον Πειραιά, στο οποίο προαναφερθήκαμε, αδειοδοτήθηκε με την επωνυμία «ΠΕΙΡΑΪΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ε.Π.Ε.» (αρ. πρωτ. Φ.2.ΜΒ/48730/Δ5/1-4-2014 Υ.Α.). Ωστόσο, μέχρι δεν ξέρουμε με τι άδεια λειτουργεί. Όπως ενημερωθήκαμε εγγράφως από τη Διεύθυνση ιδιωτικής Εκπαίδευσης, σήμερα ζητά τροποποίηση άδειας του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου ως προς τις αίθουσες διδασκαλίας και ως προς τον νόμιμο εκπρόσωπο, αν και δεν έχει καταβάλει (σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από το ΙΚΑ Πειραιά) ασφαλιστικές εισφορές για τα ένσημα των εκπαιδευτικών από το Μάρτιο του 2016. Πρέπει να σημειωθεί  ότι, πέραν των ασφαλιστικώ οφειλών, κρατά απλήρωτους τους εκπαιδευτικούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα! Ταυτόχρονα, ζήτησε χορήγηση άδειας για λειτουργία Γυμνασίου!

Η θέση μας είναι σαφής. Ιδιωτικά σχολεία που αρνούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους παραβιάζοντας το νόμο, επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία και εμπαίζοντας γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς δεν έχουν θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ζητούμε να παρέμβετε άμεσα για τις περιπτώσεις αυτές αλλά και για άλλες που δεν γνωρίζουμε και σίγουρα υπάρχουν, προκειμένου να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον, η κοινωνία, αλλά και τα νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά σχολεία.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.


 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ    ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)