to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ντέλια και το λάθος της

'Άρθρο στο FORUM του ενθέτου ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ που κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Νέα Σελίδα»


Ιανουάριος 2016: Η πρώτη αξιολόγηση φαίνεται να «κολλάει». Τα εγχώρια media ουρλιάζουν ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ποτέ. Πως θα ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015.

Φεβρουάριος 2016: Η πρώτη αξιολόγηση δεν κλείνει. Τα εγχώρια media ξελαρυγγιάζονται πλέον ότι οδεύουμε προς την ολοκληρωτική καταστροφή.

Μάρτιος 2016: Η αξιολόγηση φαίνεται να μην μπορεί να κλείσει με τίποτα. Το ΔΝΤ ανοίγει συνεχώς νέα θέματα και δημιουργεί διαρκώς και νέα προβλήματα. Τα εγχώρια media πλέον διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους: «Εχουμε ήδη πνιγεί».

Σάββατο 2 Απριλίου 2016: Σκάει μια είδηση-«βόμβα». Και, μάλιστα, διεθνούς εμβέλειας. Τα WikiLeaks αναρτούν ηχογραφημένη συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου, η οποία αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις του Ταμείου, να «τραβήξει» την αξιολόγηση μέχρι το καλοκαίρι ώστε να εκβιαστεί η ελληνική κυβέρνηση. Αποδεικνύεται με τον πιο απόλυτο τρόπο ποιος καθυστερεί τη διαπραγμάτευση. Το ομολογούν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι άνθρωποι του ΔΝΤ στη χώρα μας. Παρά ταύτα, τα κανάλια συνεχίζουν και χρεώνουν την καθυστέρηση στην ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, κινείται άμεσα και αποτελεσματικά. Με προσωπικές του επαφές, ο Ελληνας πρωθυπουργός δίνει διεθνή διάσταση στο θέμα και ζητά από τους ομολόγους του να τεθεί δεσμευτική ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων, ώστε να μην επιβεβαιωθούν τα άρρωστα σενάρια περί εκβιασμού του ελληνικού λαού. Και, φυσικά, υπό την πίεση των αποκαλύψεων και της διεθνούς διάστασης που πήρε το θέμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν το μέρος της Ελλάδας. Θέτουν αυστηρό χρονικό πλαίσιο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις: να έχουν τελειώσει όλα μέσα σε έναν μήνα. Και, όντως, μέσα στον επόμενο μήνα κλείνει η πρώτη αξιολόγηση. Μάλιστα, κλείνει με την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ολα αυτά θυμήθηκα, όταν διάβασα την είδηση ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου ζήτησε να πάει σε άλλο πόστο, αφήνοντας κενή τη θέση της στο ελληνικό κουαρτέτο. Επίσης, θυμήθηκα τι ακριβώς είχε πει η κυρία Βελκουλέσκου σ’ εκείνη την περιβόητη συνομιλία αναφορικά με τη διαπραγματευτική μάχη. Είχε πει στον προϊστάμενό της, Πόουλ Τόμσεν: «Κατά κάποιο τρόπο πήγαμε σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση με λανθασμένη στρατηγική. Δεν διαπραγματευτήκαμε ξεχωριστά με την Επιτροπή και εν συνεχεία να θέσουμε κάτι πολύ δυσμενέστερο στους Ελληνες, αλλά βάλαμε στους Ελληνες το ελάχιστο που ήμασταν πρόθυμοι να εξετάσουμε και τώρα οι Ελληνες λένε… λοιπόν, δεν διαπραγματευόμαστε (σ.σ.: για επιπλέον μέτρα)».

Τάδε έφη Ντέλια Βελκουλέσκου. Η κυρία που καθόταν από την άλλη πλευρά του τραπεζιού. Η αντίπαλος της ελληνικής κυβέρνησης. Οτι την πάτησαν στη διαπραγμάτευσή τους με τους Ελληνες αυτή τη φορά. Και ότι αυτό που «κατάφεραν» στη μεγάλη διαπραγμάτευση (του 2015) ήταν να βάλουν στους Ελληνες το ελάχιστο.

Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να βγαίνει στη φόρα ένα τέτοιο ηχητικό ντοκουμέντο, αλλά ο ελληνικός λαός ουσιαστικά να μην το γνωρίζει καν; Σε ποια χώρα του κόσμου θα έβγαινε μια τέτοια αποκάλυψη και οι πολίτες δεν θα άκουγαν πουθενά τι πραγματικά ειπώθηκε στη συνομιλία; Από εκείνη την ημέρα και μετά, πού έχει παίξει αυτό το θέμα, αλήθεια; Πουθενά. Η ατάκα της Βελκουλέσκου θάφτηκε κάτω από τις στάχτες της δήθεν καταστροφής, ζαλισμένη από τη μυρωδιά της σαπίλας.

Γιατί το εγχώριο σύστημα έχει άλλο αφήγημα, τελείως διαφορετικό: ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ζημιώνει τους πολίτες και πως γι’ αυτό πρέπει η κυβέρνηση να πέσει. Και, πάντως -αν τυχόν και δεν πέσει η κυβέρνηση-, θα πρέπει να καταστεί ποινικό αδίκημα το να συνεχίσει να διαπραγματεύεται έτσι.

Ωστόσο, οι λογικοί ολίτες αντιλαμβάνονται ότι με τη διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης:

το ΔΝΤ επέβαλε τα ελάχιστα μέτρα που είχε στα σενάριά του (και αυτό το παραδέχεται το στέλεχος του ίδιου του Ταμείου)·

οι Ευρωπαίοι δεσμεύτηκαν σε οριστική ρύθμιση του χρέους (και αυτό αποδεικνύεται από το ανακοινωθέν του Eurogroup με το οποίο έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση)·

οι δανειστές εγγυώνται την έξοδο της χώρας στις αγορές του χρόνου τέτοιο καιρό (και αυτό αποδεικνύεται από το ανακοινωθέν του Eurogroup με το οποίο έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση).

Και όλα αυτά άρχισαν από τη δική σου συνομιλία, Ντέλια. Να ’σαι καλά…

* Ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο FORUM του ενθέτου ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ που κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Νέα Σελίδα»,  3/09/2017

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)