to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ακριβώς στο ημίχρονο...

Καθώς ξεκινά το «δεύτερο ημίχρονο» της κυβερνητικής θητείας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να υπερτονίσει το αριστερό πρόσημο της πολιτικής του. Και να το ενισχύσει. Είναι αυτό το δυνατό του χαρτί...


Ετούτο τον μήνα λοιπόν, η «πρώτη φορά Αριστερά» συμπληρώνει δυο χρόνια από τη δεύτερη εκλογική της νίκη. Βρίσκεται ακριβώς στο ημίχρονο, στα μισά της συνταγματικής της θητείας. Της θητείας την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να ολοκληρώσει. Και, απ’ ό,τι ώς τώρα φαίνεται, δεν συναντά σοβαρά εμπόδια επ’ αυτού. Τα δυσκολότερα μάλλον βρίσκονται πίσω του.

Μ’ αυτή την έννοια προσλαμβάνουν ιδιαίτερο και «ειδικό» ενδιαφέρον τα δεδομένα και τα ζητούμενα του φετινού Σεπτεμβρίου. Καθώς μάλιστα, όπως συνηθίζεται, η ΔΕΘ θα σημάνει και φέτος την «επίσημη πρεμιέρα» της πολιτικής σαιζόν...

Η φετινή ΔΕΘ δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, για τον Αλέξη Τσίπρα, σαν τις άλλες. Καθώς, σύμφωνα με κάθε λογική πρόβλεψη, πρόκειται για την τελευταία «μνημονιακή» ΔΕΘ. Κι αυτό το δεδομένο αναμένεται να το αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός. Εμφανίζοντας το σχετικό κυβερνητικό αφήγημα. Αναπτύσσοντας βήμα - βήμα τους επί μέρους σταθμούς ώς τον τελικό στόχο. Τον τερματισμό της επιτροπείας για τη χώρα, την επιστροφή στην κανονικότητα. Και ποντάροντας ασφαλώς, δίχως να χρειάζεται καν να το πει, στην παντελή έλλειψη σχεδίου, σχεδιασμού και στόχων των αντιπάλων του.

Έχει, χωρίς αμφιβολία, τη σημασία του το γεγονός ότι ο Τσίπρας θ’ ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ λίγο μετά από την πολλά σημαίνουσα επίσκεψη στην Αθήνα του Εμμανουέλ Μακρόν. Κι ενώ θα περιμένει την επίσκεψη του Πάουλο Τζεντιλόνι και στη συνέχεια, της Κριστίν Λαγκάρντ. Κι ακόμη ενώ βρίσκεται επί θύραις η 3η (και τελευταία) αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Ενώ καταρτίζεται ήδη το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018. Ενώ στη Βουλή πραγματοποιείται ήδη νομοθετικό ράλι (κάπου δέκα νομοσχέδια ετοιμάζονται γι’ αυτόν το μήνα), σε τομείς ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η παιδεία και η εργασία. Ενώ προχωρούν τα περιφερειακά συνέδρια, τα οποία «έγραψαν» ήδη στη συνείδηση του πολίτη. Κι ενώ ολοκληρώνεται (με μαζική και ουσιαστική συμμετοχή) αυτές τις μέρες ο κοινωνικός διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Α, ναι, στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου διεξάγονται και οι γερμανικές εκλογές. Αυτές που στοιχειώνουν τις μέρες και τις προσδοκίες μας καιρόν τώρα. Και μετά τις οποίες έχουμε ασφαλώς πράγματα να περιμένουμε...

Να μην ευημερούν μονάχα οι αριθμοί

Ιδιαίτερο και «ειδικό» το ενδιαφέρον λοιπόν για την πρωθυπουργική παρουσία στη φετινή ΔΕΘ. Εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας, σ’ ένα είδος απολογισμού έργου, έχει να παρουσιάσει τους οικονομικούς και τους κοινωνικούς δείκτες της χώρας βελτιωμένους καθ’ όλη τους την έκταση. Και τις προοπτικές ιδιαιτέρως ευοίωνες. Εκεί όπου, από την άλλη μεριά, έχει να εξηγήσει γιατί όλ’ αυτά τα θετικά δεν αντιστοιχούνται στην τσέπη του πολίτη. Όχι ακόμη τουλάχιστον. Πολύ περισσότερο που τα φοροδοτικά βάρη των Ελλήνων παραείναι ασφυκτικά αυτή την εποχή. Οφείλει να εξηγήσει ο πρωθυπουργός. Και να πείσει. Εκεί βρίσκεται σήμερα το μεγάλο στοίχημα.

Το παλιό σλόγκαν σύμφωνα με το οποίο «ευημερούν οι αριθμοί» (μόνον οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι) πρέπει τώρα να ανατραπεί. Πολύ περισσότερο αφού η απαισιοδοξία για το μέλλον, ανιχνεύεται σήμερα και καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης. Οι άνθρωποι, οι πολίτες αυτής της χώρας δικαιούνται να δουν φως. Και να πειστούν για την ύπαρξή του.

Αυτό που η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ονομάσει «δίκαιη ανάπτυξη» αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη Θεσσαλονίκη. Με την έννοια της «ταξικής μεροληψίας» υπέρ των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και των πιο ευάλωτων γενεών. Εκείνων που χτυπήθηκαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης.

Καθώς ξεκινά το «δεύτερο ημίχρονο» της κυβερνητικής θητείας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να υπερτονίσει το αριστερό πρόσημο της πολιτικής του. Και να το ενισχύσει. Είναι αυτό το δυνατό του χαρτί. Προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ότι διεξάγεται σήμερα αναμέτρηση «δύο κόσμων». Ολότελα διαφορετικών μεταξύ τους κόσμων. Και ότι επ’ αυτού του διλημματικού διπόλου θα κληθούν να επιλέξουν όταν έρθει η ώρα. Ο «άλλος κόσμος», ο εκπροσωπούμενος σήμερα -κατά κύριο λόγο- από τη Ν.Δ., κάνει, βλέπετε, ό,τι μπορεί για την προβολή και την ενίσχυση του διλήμματος. Και τα πάει μια χαρά. Έχοντας καταφέρει να δείξει (και να πείσει) πως δεξιότερα από κείνη βρίσκεται πλέον μονάχα ο τοίχος...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)